Aftensmad er dagens vel nok hyggeligste måltid, og det de fleste ser frem i mod – det er ligesom gevinsten for at have gennemført (arbejds/skole)dagen. Men ofte ender man med at lave den samme ret igen og igen.

Det er helt typisk, at du står foran køledisken i supermarkedet og ser, der findes hakket oksekød, kyllingebryst, laks, hakket kalv og flæsk, og det eneste du kan tænke på at lave er hakkebøf, frikadeller eller krebinetter. Det hjælper heller ikke på situationen, at indkøb ofte foregår i ‘ulvetimen’, hvor blodsukkeret og tålmodigheden er helt i bund. Ofte ender en uge typisk sådan her:

Aftensmad scenarioer:

Typisk børnefamilie: Frikadeller og kartofler, Kylling med ris, spaghetti med kødsovs, pizza, fiskefilet med pomfritter, boller i karry med ris og lasagne.

Typisk studerende: Pasta med ketchup, Pasta med ketchup, Pasta med ketchup, Pasta med ketchup, Pasta med ketchup, Pasta med ketchup og flute (det er jo lørdag) og Pasta med ketchup.

AftensmadDet er jo meget fint, men også lidt trivielt, ik? Og forhåbentlig tager de studerende hjem og spiser aftensmad engang imellem, så de undgår at blive alt for fejlernærede. For at undgå, at aftensmaden bliver et endeløst hamsterhjul, kan man følge med her på siden, hvor der løbende kommer ideer til lækker aftensmad til hele familien. Hvis man er en, to eller tre kan man bare dosere ned eller op – plus næsten al mad kan jo fryses ned (der altså ingen undskyldninger!).

Med alle vores opskrifter her på HurtigMums, så håber vi det er noget, som du kan finde!

Aftensmad opskrifter

Uanset om du er ude efter spændende eksotiske opskrifter som du finder ved mexicansk mad, fransk mad, god gammel dansk mad, sund aftensmad, billig aftensmad eller bare nem aftensmad på 30 minutter med dejlig nemme opskrifter, så er der rigtig mange god bud nededenfor. Her er gamle retter og nye retter til når du søger inspiration.

Andebryst

Andebryst – And kan man sagtens spise året rundt, det behøver ikke være Mortens aften eller jul. Det smager fremragende og er ret let at lave. Du får både en version med stegt andebryst og en med andebryst i ovn. God aftensmad med brun sovs, kartofler og rødkål på en mørk vinteraften.

Tema: And, Dansk mad

andebryst til aftensmadBenløse fugle

Benløse fugle – er hverken fugl eller fisk, men derimod lækker langtidsstegt okseklump svøbt i bacon. Smager fantastisk sammen med kartoffelmos eller blomkålsmos. Benløse fugle er en klassisk dansk ret som holder – god aftensmad.

Tema: Dansk mad, Fransk mad, oksekød

Benløse fugle

Butter Chicken

Butterchicken – En af kronjuvelerne i den indiske opskriftsbog. Butterchicken tager lidt tid at lave, men det er til gengæld værd at vente på. Du bestemmer selv, hvor stærkt det skal være, men på grund af yoghurt og Ghee (smør) skal der meget til, for at gøre det uudholdeligt stærkt. Server ris og nanbrød til og nyd en herlig aftensmad.

Tema: Indisk mad, Asiatisk mad

Butter ChickenEnchiladas

Enchiladas – Halli halli hallo vi vinder i Mexico… eller sådan noget. Mexicansk mad er fantastisk! Det er farvestrålende og velsmagende og tilpas fleksibelt til at rumme hele familiens smagsløg – fra dem, der får halsbrand af en lakrids, til dem, der har det allerbedst, når deres ånde kan selvantænde, og sveden pibler ned ad panden. Enchiladas er fremragende aftensmad.

Tema: Mexicansk mad

Enchiladas

Engelsk bøf

Engelsk bøf – Den helt klassiske og lækre oksesteak! Du får alle redskaber til at stege din engelske bøf, så den er helt perfekt. Den kan både være rød, medium og welldone og med den her metode kan det ikke gå galt. Derudover er der naturligvis også forslag til det perfekte tilbehør. Det her er luksus aftensmad – og det skal jo til en gang i mellem, ik?

Tema: Engelsk mad, okskød

Engelsk bøf

Entrecote

Entrecote – Amerikanerne kalder den Rib eye og det betyder det samme: Mellem ribbene. Entrecote er bare på fransk og er en god saftig bøf med masser af fedtmarmorering, som steges i kort tid på panden. Her får du også opskrifter på tilbehør, stegetips mm. og lad os bare være ærlige: Entrecote er aftensmad som er ‘formidable’. Men selvfølgelig heller ikke helt billigt!

Tema: Fransk mad, oksekød, gæstemad

Entrecote til aftensmad

Hjerter i flødesovs

Hjerter i flødesovs – Kan være for vildt for nogle! Men hvis du elsker hjerter i flødesovs, så er det her opskriften du skal bruge! Man skal vist nok helst lære at spise indvolde (her hjerter), når man er lille – så server det for børnene, så de lærer det! Det er både smag (kraftig) og konsistens (hårdere), man skal vænne sig til. Hjerter i flødesovs er en klassisk ret, som ikke koster en bondegård. Hjerter i flødesovs

Indbagt laks

Indbagt laks – En helt igennem herlig ret, som med fordel kan laves fra bunden. Det er altså aftensmad der virkelig smager godt og – på trods af butterdej – er fuld af sunde ting. I den her opskrift på indbagt laks bliver fisken akkompagneret af spinat, og det er bare en superkombi! En god fyldig salat til, og så er familien meget tilfreds med dagens aftensmad, og der kan krydses af i fisk mindst to gange om ugen feltet.

indbagt laks til aftensmadIndbagt pizza

indbagt pizza – vælg selv om det skal være en ufo eller en calzone! Du får en fin opskrift på pizzadej og selvfølgelig en masse forslag til fyld i en lukket pizza. Det smarte er at  du kan tilpasse fyldet til kræsne ganer – det er jo svært at sige nej, hvis man selv har valgt fyldet. Der findes sikkert nogen, som ikke kan lide pizza, men jeg har aldrig mødt dem – har du?

Tema: Italiensk mad

Indbagt pizza

Indianergryde

indianergryde – god og nem gryderet som kun tager 25 minutter at tilberede i alt! Den er både sund og velsmagende og lidt mere original end hakkebøffer. Der er masser af fibre og grøntsager i, så der behøves ikke ekstra tilbehør. Hvor navnet indianergryde kommer fra fortaber sig i det uvisse, for retten er helt uden bisoner eller andet fra prærien. Som bonus får du lidt tips til rent faktisk at lave som en indianer 🙂

Tema: Gryderetter

Indianergryde

Irsk stuvning

Irsk stuvning – klassisk simreret og faktisk ret nemt at lave, kræver mest tålmodighed. Du kan med fordel improvisere og smide ‘alt muligt’ fra køleskabet med i retten. Vigtigste er at man lader simre nogenlunder færdig så kødet bliver helt mørt. Brug enten oksekød eller – som de sikkert tandløse irere for mange hundrede år siden – lammekød. Irsk stuvning er perfekt aftensmad – især om vinteren.

Irsk stuvning

Kyllingefrikadeller

Kyllingefrikadeller – Frikadeller er et hit og faktisk går det rigtig fint at lave det med kylling i stedet for svinekød. Kyllingefrikadeller er en god ret til at få ‘ryddet op’ i køleskabet. Børnene kan lide dem, og man kan lave halvdelen med ‘spændende’ krydderurter, så der også er noget for voksne smagsløg. Mærk dem evt. med X. Nem aftensmad!

kyllingefrikadeller

Lantidsstegt Lammekølle

Langtidsstegt lammekølle – Den er bestemt værd at vente på! Lammekød deler vandene lidt og det er ikke alle som kan lide det. Men hvis lam lige er dig, så får du noget af det møreste og mest smagfulde kød til aftensmad ved at langtidsstege den. Du skal sætte over 6 timer af, men din egen arbejdstid er ca. et kvarter, så der er god tid til andre ting også mens den steger i ovnen.

Langtidsstegt lammekølle til aftensmadMeatza

Meatza – Pizza uden dej! Perfekt for dig der vil spise efter dit blodsukker eller er hoppet på LHCF-bølgen. Men også en god ret for alle andre, for det smager godt og er faktisk noget sundere end almindelig pizza. Meatza er herligt som aftensmad.

Tema: LCHF, Keto

meatza

Musaka

Musaka – Træt af lasagne? Så prøv Musaka! Græsk/Tyrkisk gratineret ret som kan laves med lammekød eller oksekød. Hvis børnene ikke kan lide auberginer kan du bare bruge kartofler i stedet. Musaka er populær aftensmad for alle aldre.

Tema: Mellemøstlig mad

musaka

Mørbradgryde

Mørbradgryde – En klassiker her i hele fem udgaver. Mørbrad er blevet dejligt billigt og det smager faktisk meget forskelligt alt efter, om man laver en italiensk version af mørbradgryde (som på billedet) eller en LHCF udgave.

Tema: Dansk mad

italiensk mørbradgryde

Nasi Goreng

Nasi Goreng – Indonesisk ret med stegte ris, grøntsager, kød eller fisk og æg. Det steges med krydderier og smager supergodt til aftensmad. Hvis du ikke krydrer for vildt, kan Nasi Goreng være en god ret for børnene også. Den her opskrift er med fisk, men du kan nemt selv lave det om, men husk at bruge metoden så konsistensen (den er vigtig) bliver rigtig. God appetit.

Tema: Asiatisk mad

Nasi goreng til aftensmad

Pad thai

Pad thai – Thailandsk mad er fremfor alt farverig – det er en pryd for øjet. Dernæst kommer sundt og til sidst, men ikke mindst, krydret og smagfuld. Med Pad thai bliver den næsten endnu bedre for ægget giver det en særlig konsistens – som vi her hos HurtigMums synes er temmelig fantastisk. Det tager 30 minutter at lave, hvis det er nogenlunde ferm til at snitte grøntsager!

Tema: Asiatisk mad

Pad thai

Pizza på grill

Pizza på grill – Du kan faktisk godt lave din helt egen pizza på grill. Det er både nemt og rigtigt lækkert, og så tager det kun 35 minutter. Se opskriften her og få samtidig inspiration til spændende fyld, der smager fantastisk.

Tema: Nemme hverdagsretter, børnevenlige retter

pizza på grill

Ristaffel

Ristaffel – Kan du huske den? Den var stor da ‘ruder konge var knægt’, og så forsvandt den nærmest ligesom rejecocktail, stjerneskud og æggesnaps. Det sidstnævnte savner vi ikke, men ristaffel holder faktisk hele vejen. En af de få gode ting, der kom ud af, at Holland havde kolonier i bl.a. Indonesien. Ristaffel er masser af små retter og perfekt til en buffet som aftensmad eller til sen frokost.

Tema: Asiatisk mad

ristaffel

Saltimboca

Saltimboca – Italiensk og lækker og nemt og hurtigt – det var hele fire ting, og så har vi allerede overhalet kinderægget! Dertil kommer, at saltimboca faktiske er en sund aftensmad med en karakteristisk smag af Italien. Om børn kan lide salvie? – test dem 🙂

Tema: Fransk mad

saltimbocca

Skinkeschnitzler

Skinkeschnitzler – den er lige til at gå til, og med panerede skinkeschnitzler er der rig mulighed for variation. Udover opskriften på skinkeschnitzler er der en opskrift på stuvede ærter og gulerødder, og det er slet ikke dårligt. Din ret inklusiv kartofler og f.eks. flutes kan være klar på 25 minutter, så det er ikke tiden der er problemet. Dertil kommer at skinkeschnitzler er blevet virkeligt billige.

Tema: Nemme hverdagsretter

Skinkeschnitzler

Tilbehør:

Retter som passer til forskellige typer aftensmad.

Flutes

Flutes – lækre brød som næsten alle kan lide og som – i hvert fald hjemme hos os – bliver spist op hver gang. Du kan nemt bage dem selv samtidig med du laver andre ting. Der er kun 10 minutters arbejdsindsats involveret for at lave 4 lækre flutes.

Flutes

Brun sovs

Brun sovs – det er en klassiker, som passer rigtig fint til meget aftensmad. Det er ret nemt at lave, og alle kan finde ud af det. Passer godt til gode gammeldags kogte kartofler og f.eks. frikadeller eller mørbrad.

brun sovs til aftensmad

Bulgursalat

Bulgursalat – er en herlig og lettere eksotisk salat som både kan være tilbehør til aftensmad eller selve hovedretten. Den vigtigste ingrediens i bulgursalat er selvfølgelig bulgur. Derudover er der næsten frit slag og man kan med fordel tænke over, hvordan de øvrige ingredienser spiller sammen med resten af aftensmaden.

Tema: Mellemøstlig mad

bulgursalat til aftensmad

Pommes Anna

Pommes Anna – Franske kartofler, som smager fantastisk og er perfekt tilbehør til elegant aftensmad. Der er selvfølgelig også en downside: Det tager tid at lave og er ikke specielt sundt. Men hvis du nu er i gang med entrecote, så kunne det godt være du skulle prøve Pommes Anna i stedet for kogte kartofler.

pommes anna til aftensmad

Stay tuned, for der kommer løbende flere ideer til aftensmad her.

Aftensmad temaer

Nogle af de ting som danskere ofte er ude efter, når de leder efter aftensmad er, hvis man skal dele det lidt tematisk op:

Det afspejler meget godt de store trends i samfundet.

Sund aftensmad

Noget af det sværeste er, at anbefale sund aftensmad. Ordet “sund” kan betyde så meget forskelligt for forskellige mennesker. I 80’erne sidestillede mange sund mad med fedtfattig mad. Det er der stadig en del der gør. Andre definerer sund mad som noget uden mange kulhydrater. Det har været en ret stor ting i visse kredse siden slut halvfemserne. Kendetegnende for de her to grupper er, at de i høj grad er kendetegnet ved fravær.

Så er der dem der fokuserer på de ting, som de mener skal være til stede fx. proteiner, fiskeolie, fibre, vitaminer og der er blandt andet udviklet et koncept omkring fødevarer med særlig mange positive egenskaber. Det kalder man superfoods.

Hvis du på nuværende tidspunkt ikke har meget forstand på sund aftensmad, så vil jeg anbefale dig at benytte sundhedsstyrelsens officielle anbefalinger. Der kommer du rigtig langt.

kostpyramide

Som I kan se er billedet noget firkantet, men det er den moderne variant af hvad vi i gamle dage kaldte kostpyramiden. Indholdet er dog noget.

Billig aftensmad

Den her er særlig vigtig, når der er lavvande i kapitalen. Her handler det i høj grad om at reducere på de dyre råvarer, og vores anbefaling er altid at prøve at holde fast i mange af de gode egenskaber ved maden alligevel. Det er svært at lave billig mad, hvis det på samme tid skal være sundt. Det er ikke umuligt, men svært!

Nem aftensmad

Nem aftensmad betyder som regel en af to ting:

  1. Noget der er hurtigt at lave!
  2. Noget som en begynder i køkkenet kan lave.

De to ting er ikke gensidigt udelukkende – ofte er der et sammenfald – men det er ikke det samme. Hvis du vil læse mere om nem aftensmad som 1) noget der er hurtigt at lave. Så hop videre til næste afsnit, der netop er dedikeret til hurtighed.

Nem aftensmad for begyndere er ofte kendetegnet ved følgende:

På HurtigMums vil du heller ikke finde begreber, der er svære at forstå. Vi er altid selv blevet irriteret, når madskribenter skriver “sautere grøntsagerne” i stedet for “stege kort tid på panden indtil grøntsagerne er lidt brunede”. Der er ingen grund til at gøre aftensmad sværere end det er, og nem aftensmad handler om hvordan man formulerer de forskellige trin i opskriften. 

Hurtig aftensmad

Den anden type nem aftensmad er hurtig aftensmad. Der kan du finde en helt sektion her på HurtigMums, som vi har kaldt kvikretter. Det er aftensmad på 30 minutter eller derunder. Det er ideelt til travle hverdage! 

Tiden det tager er ud fra vores normale erfaring og er her det aftensmad på 30 minutter. Blandt alle vores opskrifter er der faktisk rigtig mange, der går ind under den her kategori med nem mad.

Med lidt lækkert tilbehør tager det ikke meget mere end 30 minutter at lave. Det er nem mad at forholde sig til.

Så hvis du mangler nem aftensmad opskrifter, så er det bare at kaste sig over vores opskrifter for her nem aftensmad for alle pengene.

Børnevenlig aftensmad

Noget at det, som kendetegner børnevenlig mad, at det skal være simpelt og ofte adskilt med forskellige råvarer adskilt tydeligt på tallerkenen, så skal maden helst ikke være krydret eller kun mildt krydret, og så er det vigtig, at det er nem aftensmad. Sidstnævnte, at det er nem aftensmad er mere et hensyn til forældrene. Familielivet med børn kan ofte være meget stressende og udfordrende nye retter, som der nusses om i timer, og der så bliver slupret i sig af smovsende børn på under 2 minutter eller som nægter at røre det fordi, det plejer de aldrig at få – det er bare ikke bøvlet værd. Børnevenlige retter skal passe til familiers ofte travle hverdage. Nem aftensmad – det er til at forholde sig til.

Gode nemme opskrifter på børnevenlig mad til børnefamilier kan være frikadeller. Nogle børn kan du servere almindelige frikadeller for andre skal du holde løgene ude og andre børn kan du køre mellemvejen, hvor du stavblender mosen. Find ud af hvad der virker for jer, og sørg for at finde nogle kongsretter, som dine børn kan lide. Lav en stor portion og frys dem ned. Så har du altid noget nem aftensmad at tage op de dage, hvor det hele sejler.

Der er mange nemme hverdagsretter og nemme opskrifter på børnevenlig mad her på HurtigMums både når der er lidt ekstra tid, hvor du mangler inspiration. En stor del af dem med tips og tricks til familier med børn. Det har vi gjort for at gøre det til nem hverdagsmad for dig og din familie.

Har du forslag til gode eller nemme hverdagsretter og opskrifter, så skriv meget gerne til os på vores e mailadresse: [email protected]

Hvis du mangler inspiration, så håber vi meget du ka finde det her – både når det gælder nem hverdagsmad og de lidt mere kulinariske retter.

Cookie indstillinger
Annonce