Aftensmad er dagens vel nok hyggeligste måltid, og det de fleste ser frem i mod – det er ligesom gevinsten for at have gennemført (arbejds/skole)dagen. Men ofte ender man med at lave den samme ret igen og igen.

Det er helt typisk, at du står foran køledisken i supermarkedet og ser, der findes hakket oksekød, kyllingebryst, laks, hakket kalv og flæsk, og det eneste du kan tænke på at lave er hakkebøf, frikadeller eller krebinetter. Det hjælper heller ikke på situationen, at indkøb ofte foregår i ‘ulvetimen’, hvor blodsukkeret og tålmodigheden er helt i bund. Ofte ender en uge typisk sådan her:

Aftensmad scenarioer:

Typisk børnefamilie: Frikadeller og kartofler, Kylling med ris, spaghetti med kødsovs, pizza, fiskefilet med pomfritter, boller i karry med ris og lasagne.

Typisk studerende: Pasta med ketchup, Pasta med ketchup, Pasta med ketchup, Pasta med ketchup, Pasta med ketchup, Pasta med ketchup og flute (det er jo lørdag) og Pasta med ketchup.

AftensmadDet er jo meget fint, men også lidt trivielt, ik? Og forhåbentlig tager de studerende hjem og spiser aftensmad engang imellem, så de undgår at blive alt for fejlernærede. For at undgå, at aftensmaden bliver et endeløst hamsterhjul, kan man følge med her på siden, hvor der løbende kommer ideer til lækker aftensmad til hele familien. Hvis man er en, to eller tre kan man bare dosere ned eller op – plus næsten al mad kan jo fryses ned (der altså ingen undskyldninger!).

Aftensmad opskrifter

Andebryst

Andebryst – And kan man sagtens spise året rundt, det behøver ikke være Mortens aften eller jul. Det smager fremragende og er ret let at lave. Du får både en version med stegt andebryst og en med andebryst i ovn. God aftensmad med brun sovs, kartofler og rødkål på en mørk vinteraften.

andebryst til aftensmadBenløse fugle

Benløse fugle – er hverken fugl eller fisk, men derimod lækker langtidsstegt okseklump svøbt i bacon. Smager fantastisk sammen med kartoffelmos eller blomkålsmos. Benløse fugle er en klassisk dansk ret som holder – god aftensmad.

Benløse fugle

Butter Chicken

Butterchicken – En af kronjuvelerne i den indiske opskriftsbog. Butterchicken tager lidt tid at lave, men det er til gengæld værd at vente på. Du bestemmer selv, hvor stærkt det skal være, men på grund af yoghurt og Ghee (smør) skal der meget til, for at gøre det uudholdeligt stærkt. Server ris og nanbrød til og nyd en herlig aftensmad

Butter ChickenEnchiladas

Enchiladas – Halli halli hallo vi vinder i Mexico… eller sådan noget. Mexicansk mad er fantastisk! Det er farvestrålende og velsmagende og tilpas fleksibelt til at rumme hele familiens smagsløg – fra dem, der får halsbrand af en lakrids, til dem, der har det allerbedst, når deres ånde kan selvantænde, og sveden pibler ned ad panden. Enchiladas er fremragende aftensmad.

Enchiladas

Engelsk bøf

Engelsk bøf – Den helt klassiske og lækre oksesteak! Du får alle redskaber til at stege din engelske bøf, så den er helt perfekt. Den kan både være rød, medium og welldone og med den her metode kan det ikke gå galt. Derudover er der naturligvis også forslag til det perfekte tilbehør. Det her er luksus aftensmad – og det skal jo til en gang i mellem, ik?

Engelsk bøf

Entrecote

Entrecote – Amerikanerne kalder den Rib eye og det betyder det samme: Mellem ribbene. Entrecote er bare på fransk og er en god saftig bøf med masser af fedtmarmorering, som steges i kort tid på panden. Her får du også opskrifter på tilbehør, stegetips mm. og lad os bare være ærlige: Entrecote er aftensmad som er ‘formidable’. Men selvfølgelig heller ikke helt billigt!

Entrecote til aftensmad

Hjerter i flødesovs

Hjerter i flødesovs – Kan være for vildt for nogle! Men hvis du elsker hjerter i flødesovs, så er det her opskriften du skal bruge! Man skal vist nok helst lære at spise indvolde (her hjerter), når man er lille – så server det for børnene, så de lærer det! Det er både smag (kraftig) og konsistens (hårdere), man skal vænne sig til. Hjerter i flødesovs er en klassisk ret, som ikke koster en bondegård. Hjerter i flødesovs

Indbagt laks

Indbagt laks – En helt igennem herlig ret, som med fordel kan laves fra bunden. Det er altså aftensmad der virkelig smager godt og – på trods af butterdej – er fuld af sunde ting. I den her opskrift på indbagt laks bliver fisken akkompagneret af spinat, og det er bare en superkombi! En god fyldig salat til, og så er familien meget tilfreds med dagens aftensmad, og der kan krydses af i fisk mindst to gange om ugen feltet.

indbagt laks til aftensmadIndbagt pizza

indbagt pizza – vælg selv om det skal være en ufo eller en calzone! Du får en fin opskrift på pizzadej og selvfølgelig en masse forslag til fyld i en lukket pizza. Det smarte er at  du kan tilpasse fyldet til kræsne ganer – det er jo svært at sige nej, hvis man selv har valgt fyldet. Der findes sikkert nogen, som ikke kan lide pizza, men jeg har aldrig mødt dem – har du?

Indbagt pizza

Indianergryde

indianergryde – god og nem gryderet som kun tager 25 minutter at tilberede i alt! Den er både sund og velsmagende og lidt mere original end hakkebøffer. Der er masser af fibre og grøntsager i, så der behøves ikke ekstra tilbehør. Hvor navnet indianergryde kommer fra fortaber sig i det uvisse, for retten er helt uden bisoner eller andet fra prærien. Som bonus får du lidt tips til rent faktisk at lave som en indianer 🙂

Indianergryde

Irsk stuvning

Irsk stuvning – klassisk simreret og faktisk ret nemt at lave, kræver mest tålmodighed. Du kan med fordel improvisere og smide ‘alt muligt’ fra køleskabet med i retten. Vigtigste er at man lader simre nogenlunder færdig så kødet bliver helt mørt. Brug enten oksekød eller – som de sikkert tandløse irere for mange hundrede år siden – lammekød. Irsk stuvning er perfekt aftensmad – især om vinteren.

Irsk stuvning

Kyllingefrikadeller

Kyllingefrikadeller – Frikadeller er et hit og faktisk går det rigtig fint at lave det med kylling i stedet for svinekød. Kyllingefrikadeller er en god ret til at få ‘ryddet op’ i køleskabet. Børnene kan lide dem, og man kan lave halvdelen med ‘spændende’ krydderurter, så der også er noget for voksne smagsløg. Mærk dem evt. med X. Nem aftensmad!

kyllingefrikadeller

Lantidsstegt Lammekølle

Langtidsstegt lammekølle – Den er bestemt værd at vente på! Lammekød deler vandene lidt og det er ikke alle som kan lide det. Men hvis lam lige er dig, så får du noget af det møreste og mest smagfulde kød til aftensmad ved at langtidsstege den. Du skal sætte over 6 timer af, men din egen arbejdstid er ca. et kvarter, så der er god tid til andre ting også mens den steger i ovnen.

Langtidsstegt lammekølle til aftensmadMeatza

Meatza – Pizza uden dej! Perfekt for dig der vil spise efter dit blodsukker eller er hoppet på LHCF-bølgen. Men også en god ret for alle andre, for det smager godt og er faktisk noget sundere end almindelig pizza. Meatza er herligt som aftensmad.

meatza

Musaka

Musaka – Træt af lasagne? Så prøv Musaka! Græsk/Tyrkisk gratineret ret som kan laves med lammekød eller oksekød. Hvis børnene ikke kan lide auberginer kan du bare bruge kartofler i stedet. Musaka er populær aftensmad for alle aldre.

musaka

Mørbradgryde

Mørbradgryde – En klassiker her i hele fem udgaver. Mørbrad er blevet dejligt billigt og det smager faktisk meget forskelligt alt efter, om man laver en italiensk version af mørbradgryde (som på billedet) eller en LHCF udgave.

italiensk mørbradgryde

Nasi Goreng

Nasi Goreng – Indonesisk ret med stegte ris, grøntsager, kød eller fisk og æg. Det steges med krydderier og smager supergodt til aftensmad. Hvis du ikke krydrer for vildt, kan Nasi Goreng være en god ret for børnene også. Den her opskrift er med fisk, men du kan nemt selv lave det om, men husk at bruge metoden så konsistensen (den er vigtig) bliver rigtig. God appetit.

Nasi goreng til aftensmad

Pad thai

Pad thai – Thailandsk mad er fremfor alt farverig – det er en pryd for øjet. Dernæst kommer sundt og til sidst, men ikke mindst, krydret og smagfuld. Med Pad thai bliver den næsten endnu bedre for ægget giver det en særlig konsistens – som vi her hos HurtigMums synes er temmelig fantastisk. Det tager 30 minutter at lave, hvis det er nogenlunde ferm til at snitte grøntsager!

Pad thai

Pizza på grill

Pizza på grill – Du kan faktisk godt lave din helt egen pizza på grill. Det er både nemt og rigtigt lækkert, og så tager det kun 35 minutter. Se opskriften her og få samtidig inspiration til spændende fyld, der smager fantastisk.

pizza på grill

Ristaffel

Ristaffel – Kan du huske den? Den var stor da ‘ruder konge var knægt’, og så forsvandt den nærmest ligesom rejecocktail, stjerneskud og æggesnaps. Det sidstnævnte savner vi ikke, men ristaffel holder faktisk hele vejen. En af de få gode ting, der kom ud af, at Holland havde kolonier i bl.a. Indonesien. Ristaffel er masser af små retter og perfekt til en buffet som aftensmad eller til sen frokost.

ristaffel

Saltimboca

Saltimboca – Italiensk og lækker og nemt og hurtigt – det var hele fire ting, og så har vi allerede overhalet kinderægget! Dertil kommer, at saltimboca faktiske er en sund aftensmad med en karakteristisk smag af Italien. Om børn kan lide salvie? – test dem 🙂

saltimbocca

Skinkeschnitzler

Skinkeschnitzler – den er lige til at gå til, og med panerede skinkeschnitzler er der rig mulighed for variation. Udover opskriften på skinkeschnitzler er der en opskrift på stuvede ærter og gulerødder, og det er slet ikke dårligt. Din ret inklusiv kartofler og f.eks. flutes kan være klar på 25 minutter, så det er ikke tiden der er problemet. Dertil kommer at skinkeschnitzler er blevet virkeligt billige.

Skinkeschnitzler

Tilbehør:

Retter som passer til forskellige typer aftensmad.

Flutes

Flutes – lækre brød som næsten alle kan lide og som – i hvert fald hjemme hos os – bliver spist op hver gang. Du kan nemt bage dem selv samtidig med du laver andre ting. Der er kun 10 minutters arbejdsindsats involveret for at lave 4 lækre flutes.

Flutes

Brun sovs

Brun sovs – det er en klassiker, som passer rigtig fint til meget aftensmad. Det er ret nemt at lave, og alle kan finde ud af det. Passer godt til gode gammeldags kogte kartofler og f.eks. frikadeller eller mørbrad.

brun sovs til aftensmad

Bulgursalat

Bulgursalat – er en herlig og lettere eksotisk salat som både kan være tilbehør til aftensmad eller selve hovedretten. Den vigtigste ingrediens i bulgursalat er selvfølgelig bulgur. Derudover er der næsten frit slag og man kan med fordel tænke over, hvordan de øvrige ingredienser spiller sammen med resten af aftensmaden.

bulgursalat til aftensmad

Pommes Anna

Pommes Anna – Franske kartofler, som smager fantastisk og er perfekt tilbehør til elegant aftensmad. Der er selvfølgelig også en downside: Det tager tid at lave og er ikke specielt sundt. Men hvis du nu er i gang med entrecote, så kunne det godt være du skulle prøve Pommes Anna i stedet for kogte kartofler.

pommes anna til aftensmad

Stay tuned, for der kommer løbende flere ideer til aftensmad her.