Kåldolmere

24. oktober 2018 14:29

Kåldolmere. Ordet ’kåldolmere’ betyder ’fyldt kål’ – som i kålblade ikke hele kålhoveder. Det er simpelthen fyld – f.eks. fars eller grøntsager – der er pakket ind i kålblade. Min mor brugte hvidkålsblade. De var store og nemme at arbejde med. Men i dag bruges mange andre slags blade også.

F.eks. kan du lave Dolma – som er det tyrkiske ord, dolmere stammer fra. Her er det vinblade, der bliver brugt. Men du kan også bruge spidskål eller, som i opskriften herunder, savojkål.

Kåldolmere kaldes også for kålroulader eller kålrouletter.

Kåldolmere af savojkål

Savojkålen er lidt mere grov i strukturen end hvidkål, men alligevel blødere. Den er velsmagende, men smager ikke lige så kraftigt af kål som hvidkål. Den er nem at arbejde med, dog kan det være nødvendigt at skære den groveste del af den midterste ribbe fra, da den ikke er så nem at bøje. Det kan også være nødvendigt at bruge flere blade pr. dolmer, fordi det ikke altid er til at få store savojkålhoveder.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer
Kalorier: 265kcal

Ingredienser

  • 1 savojkål
  • 300 g hakket kalv og flæsk
  • 20 g frisk ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 2 skalotteløg
  • Lidt olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tag de yderste blade af savojkålen – sådan en 8-10 styk, afhængig af størrelsen. Der skal være til otte kåldolmere.
  • Skær evt. den grove del af den tykke ribbe i midten væk.
  • Kom bladene i en stor gryde med kogende, let saltet vand, og lad dem koge 15-20 sekunder, til bladene er så bløde, at de kan bøjes uden at gå i stykker.
  • Læg bladene på et rent viskestykke, og dup dem tørre.
  • Snit resten eller en del af den resterende savojkål fint, så det fylder ca. lige så meget som det hakkede kød.
  • Hak ingefæren fint.
  • Pil hvidløg og skalotteløg, og hak også skalotteløget fint.
  • Bland det hakkede kød med snittet kål, hakket ingefær og skalotteløg samt presset hvidløg, salt og peber, og bland det hele til en porøs fars.
  • Kom en spiseskefuld fars på midten af hvert kålblad – læg evt. to kålblade sammen, hvis de er små – og pak kålen rundt om farsen, så den dækker og kan lukkes tæt. Bliver der fars tilovers, kan du stege det som en farspandekage i lidt olie eller smør og servere til eller spise det til frokost.
  • Kom ½-1 dl vand i en sauterpande, og læg kåldolmeren i med lukningen nedad.
  • Damp dem under låg i ca. 10-12 minutter, til de er faste.
  • Tag låget af panden, og lad al væden fordampe.
  • Skru lidt ned for varmen, og tilsæt et par skefulde olie eller tre, og steg kåldolmerne på undersiden. Savojkålen kan godt blive lidt mørk, men det er ikke ensbetydende med, at den er brændt på.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 265kcal | Kulhydrat: 17g | Protein: 18g | Fedt: 15g | Mættet fedt: 6g | Kolesterol: 53mg | Natrium: 115mg | Kalium: 783mg | Fiber: 7g | Sukker: 6g | Vitamin C: 71mg | Calcium: 97mg | Jern: 3mg

Servér med kogte kartofler og brun sovs. Jeg havde en rest fra den langtidsstegte lammekølle, jeg stegte i weekenden, og det smagte fortræffeligt. Men ellers kan du lave en brun sovs af kartoffelvandet og lidt mælk.

Denne tekst blev sidst opdateret den 22. maj 2020 12:28

Pernille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*