Brun sovs – Vi danskere spiser sovs til rigtig mange retter. Brun sovs, hvid sovs, karrysovspersillesovsbearnaisesovschampignonsovsrødvinssovs. Der findes altid en sovs til en hovedret – næsten for selvfølgelig er der undtagelser.

Suppe er en undtagelse, men ellers er der ikke ret mange retter, man ikke kan spise en eller form for sovs til – stuvninger er jo også en slags sovs. Stuvede grønærter og gulerødder f.eks. Jeg kender i øvrigt folk – mænd kun, faktisk – der mener, at de ikke har fået ”rigtig” mad, hvis ikke det var kød, kartofler og sovs – masser af sovs.

Skal vi lige tage den med sovs og sauce. Sovs er ikke tykkere end sauce og kommer ikke i større mængder. Sovs er ikke mindre fint end sauce – kun udtalen. Der er INGEN forskel på sovs og sauce – nogle gange lyder det ene bare bedre end det andet.

Klassisk brun sovs opskrift

Der findes flere fremgangsmåder, når der skal laves sovs. For at få sovsen tyk, skal den jævnes. Det kan gøres på mange forskellige måder – du kan læse forslag til jævningsmetoder efter opskriften – disse metoder kan du også bruge til rigtig mange andre typer sovs udover brun sovs. Til denne klassiske brune sov benytter vi en opbagt sovs. Her er der lige så meget fedtstof som der er mel. Blot følg opskriften nedenfor, og så er det egentlig slet ikke svært at lave en lækker brun sovs!

Antal personer:
4

Tid i alt:
15M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til brun sovs

  • 2½ spsk. smør – det kan også være skyen fra en steg, der bliver skummet af
  • 2½ spsk. mel
  • 5 dl væske – det kan være mælk, bouillon (vand og bouillonterning eller kogevandet fra grøntsager, eller den skummede sky fra kød eller en blanding af bouillon og mælk
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan laver du brun sovs

  1. Smelt fedtstoffet, og rør melet i lidt efter lidt.
  2. Kom lidt af væsken i, når melet har opsuget alt fedtstoffet, og rør.
  3. Tilsæt mere væske under omrøring lidt ad gangen, til alt væsken er kommet i, og sovsen er begyndt at få den rigtige tykkelse.
  4. Kog sovsen igennem i cirka 10 minutter, mens du rører.
  5. Smag til med salt og peber, og tilsæt kulør, til sovsen har den rigtige farve.

Flæskestegssovs og sovs til andestegen

Denne sovs er god til stege – som for eksempel ved flæskesteg og andesteg er https://hurtigmums.dk/flaeskesteg/den opbagte brune sovs et oplagt valg. Du kan endda bruge fedtstoffet fra stegen til at lave sovsen med. Skum skyen, som er smeltet af under tilberedningen, ved at fjerne fedtet, der svømmer ovenpå med en ske. Fedtet du skummer af, bruges som fedtstof, og væsken der bliver tilbage er bouillonen.

Meljævning

Sovsen kan også få den rette tykkelse ved at bruge meljævning lavet af hvedemel og koldt vand. Den kan bruges til sovs, der laves af bouillon eller suppe, der allerede har en kraftig smag fra kød eller grøntsager.

Brug dobbelt så meget vand som mel. Normalt skal du bruge 1-2 spsk. mel til sovs til 4 personer. Jævningen piskes eller rystes godt sammen, og hældes i den kogende ret, mens der røres/piskes. Retten skal koge videre i 5-10 minutter efter, jævningen er tilsat.

Andre metoder til jævning

Du kan også jævne med en smørbolle – det bruger man tit i stuvninger, som for eksempel stuvet hvidkål. Hvor smør og mel moses til en sammenhængende bolle, der røres ud i grøntsagsvandet.

Endelig kan sovs også jævnes med fløde eller med æg – det kaldes at legere – som bruges for eksempel i hollandaise- og bearnaisesovs.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Brun sovs
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 51 Review(s)
x