Brun sovs – Vi danskere spiser sovs til rigtig mange retter. Brun sovs, hvid sovs, karrysovs, persillesovs, bearnaisesovs, champignonsovs, rødvinssovs. Der findes altid en sovs til en hovedret – næsten for selvfølgelig er der undtagelser.

Suppe er en undtagelse, men ellers er der ikke ret mange retter, man ikke kan spise en eller form for sovs til – stuvninger er jo også en slags sovs. Stuvede grønærter og gulerødder f.eks. Jeg kender i øvrigt folk – mænd kun, faktisk – der mener, at de ikke har fået ”rigtig” mad, hvis ikke det var kød, kartofler og sovs – masser af sovs.

Skal vi lige tage den med sovs og sauce. Sovs er ikke tykkere end sauce og kommer ikke i større mængder. Sovs er ikke mindre fint end sauce – kun udtalen. Der er INGEN forskel på sovs og sauce – nogle gange lyder det ene bare bedre end det andet.

Brun sovs – opskrift

Der findes flere fremgangsmåder, når der skal laves sovs. For at få sovsen tyk, skal den jævnes. Det kan gøres på mange forskellige måder. Lige gyldigt hvilken sovs du skal lave – og altså således også for den brune sovs.

brun sovs

Opbagt sovs

En opbagt sovs kan bruges både til lyse og brune sovse. Den består af lige dele fedtstof og mel samt af noget væske.

Ingredienser til 4 personer

  • 2½ spsk. smør – det kan også være skyen fra en steg, der bliver skummet af
  • 2½ spsk. mel
  • 5 dl væske – det kan være mælk, bouillon (vand og bouillonterning eller kogevandet fra grøntsager, eller den skummede sky fra kød eller en blanding af bouillon og mælk
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan laver du brun sovs

  1. Smelt fedtstoffet, og rør melet i lidt efter lidt.
  2. Kom lidt af væsken i, når melet har opsuget alt fedtstoffet, og rør.
  3. Tilsæt mere væske under omrøring lidt ad gangen, til alt væsken er kommet i, og sovsen er begyndt at få den rigtige tykkelse.
  4. Kog sovsen igennem i cirka 10 minutter, mens du rører.
  5. Smag til med salt og peber, og tilsæt kulør, til sovsen har den rigtige farve.

Flæskestegssovs og sovs til andestegen

Bl.a. til stege – som f.eks. flæskesteg og andesteg er den opbagte sovs et oplagt valg. Skum skyen, som er smeltet af under tilberedningen, ved at fjerne fedtet, der svømmer ovenpå med en ske. Fedtet du skummer af, bruges som fedtstof, og væsken der bliver tilbage er bouillonen.

Meljævning

Sovsen kan også få den rette tykkelse ved at bruge meljævning lavet af hvedemel og koldt vand. Den kan bruges til sovs, der laves af bouillon eller suppe, der allerede har en kraftig smag fra kød eller grøntsager.

Brug dobbelt så meget vand som mel. Normalt skal du bruge 1-2 spsk. mel til sovs til 4 personer. Jævningen piskes eller rystes godt sammen, og hældes i den kogende ret, mens der røres/piskes. Retten skal koge videre i 5-10 minutter efter, jævningen er tilsat.

Andre metoder

Du kan også jævne med en smørbolle – det bruger man tit i stuvninger, som f.eks. stuvet hvidkål. Hvor smør og mel moses til en sammenhængende bolle, der røres ud i grøntsagsvandet.

Endelig kan sovs også jævnes med fløde eller med æg – det kaldes at legere – som bruges f.eks. i hollandaise- og bearnaisesovs.

 

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Brun sovs
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 33 Review(s)