En oksegrydesteg kan du få så mør, at du kan spise det nærmest uden tænder i munden. Det tager dog også sin tid at lave. Men det gør ikke noget, for stegen passer sig selv det meste af tiden, så du kan klare rengøringen, mens du nyder duften af aftensmaden og samle rigtig god appetit.
Jeg har valgt at braisere stegen i mørk øl. Kød braiseret i øl er blevet en af mine favoritter – især oksekød, men også svinekæber og øl er en fortrinlig cocktail.
Opskrift på gammeldags oksegrydesteg med øl
Gammeldags oksegrydesteg med øl
Ingredienser
- 800 g oksebov
- 1 spsk. brun farin
- 1 løg
- 40 g smør
- 1 lille bdt. rosmarin eller timian
- 3 dl oksebouillon
- ½ l mørk øl – f.eks. en mørk ale eller en porter
- 2 laurbærblade
- Salt og peber
Sådan gør du
- Fjern eventuelle sener, hinder og overflødigt fedt fra bovstegen.
- Bland brun farin med et par teskefulde groft salt, og gnid stegen ind i det over det hele.
- Krydr derefter med peber.
- Pil løget, og hak det groft.
- Brun smørret i en stegegryde, og brun okseboven på alle sider, så den får en god stegeskorpe.
- Kom løget i, og lad det svitse med 1-2 minutter.
- Tilsæt rosmarin eller timian og laurbærbladene, og hæld oksebouillon og øl i gryden.
- Læg låg på, kog op, skru ned, og lad stege simre i tre timer.
- Tag stegen op, og hold den varm, mens du laver sovsen.
- Si stegeskyen, og kog den ind til omkring 3-4 dl.
- Jævn sovsen med et par teskefulde majsstivelse rørt ud i lidt kold fløde.
- Smag til med gastrik (se herunder) samt salt og peber.
- Giv evt. sovsen et par dråber sovsekulør, hvis du synes den skal være mørkere.
Oksegrydesteg – tilbehør
Oksegrydesteg smager skønt med bagte rodfrugter, søde kartofler, dampede grøntsager, lidt surt, f.eks. syltede løg og syltede agurker og så selvfølgelig den brune sovs.
Smag til med gastrik
Gastrik bliver brugt af de fleste professionelle kokke. Det bliver udelukkende lavet til tilsmagning. Det er surt, og det er sødt blandet sammen.
Gastrik kan holde sig i flere måneder, da det ikke består af andet end sukker og eddike, og du skal ikke bruge ret meget pr. gang.
Du smelter ganske enkelt 125 g almindeligt hvidt sukker ved middelhøj varm, så det bliver til en mørkebrun karamelmasse – det må ikke brænde på. Tilsæt 2½ dl god eddike, f.eks. en balsamicoeddike, en vineddike eller æblecidereddike.
Skru lidt ned for varmen, og lav vandrette cirkelbevægelser med gryden, mens sukkeret bliver helt opløst i eddiken. Lad nu gastrikken koge i 8-10 minutter, til du har en tynd sirup – den bliver tykkere, når den er kølet af.
Lad gastrikken køle af, før du hælder den over i en lille krukke, et glas eller en flaske. Der bliver ca. 2½ dl gastrik ud af denne portion.
Gastrikken kan opbevares ved stuetemperatur.