Risalamande

risalamande

Risalamande opskrift

Samlet tid: 4 timer 15 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 491kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

 • ½ stang vanilje
 • 50 g grødris
 • ½ l sødmælk
 • 50 g mandler
 • 2 spsk. sukker
 • 4 dl fuldfed piskefløde – ikke noget med nogen erstatningsprodukter for at sænke fedtprocenten

Sådan gør du

 • Skrab vaniljekornene ud af den halve vaniljestang.
 • Kog vaniljekorn, stang, ris og mælk til en grød – det tager ca. ½ times tid. Husk at røre jævnligt så grøden ikke svider på eller sætter sig i bunden.
 • Smut mandlerne, og hak dem groft. Husk at gemme en hel mandel til mandelgaven. For det er vel stadig tradition at den som får mandlen skal have mandelgaven.
 • Fjern vaniljestangen, og rør mandler og sukker i grøden når denne er kogt færdig.
 • Køl grøden af – den skal være hel kold. Derfor kan det være en god idé at lave punkt 1-5 dagen før.
 • Pisk fløden til skum, og vend den i grøden, når den er helt kold.
 • Servér med kirsebærsauce eller dessertkirsebær.

Nutrition

Kalorier: 491kcal | Kulhydrat: 14g | Protein: 9g | Fedt: 46g | Mættet fedt: 25g | Kolesterol: 147mg | Natrium: 97mg | Kalium: 338mg | Fiber: 2g | Sukker: 7g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 248mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Risalamande – En rigtig juledessert. Der findes nok lige så mange variationer af risalamande som der findes familier. Den opskrift du får her er fra min bedstemors opskriftsbog, så den har et par år på bagen, og så er det en af de bedste opskrifter på risalamande i Danmark – eller det syntes jeg i hvert fald.

Jeg har den stadig på et stykke afrevet, gulnet papir, håndskrevet med sirlig skråskrift.

Inden du går videre, så er jeg utrolig nysgerrig, bruger du varm eller kold kirsebærsauce? Du må meget gerne skrive det i kommentarerne nedenfor?

Kirsebærsaucen – kold eller varm?

Skal kirsebærsaucen være kold eller varm? Det er vel en smagssag som værtsfamilien bestemmer. Evt. kan man servere både en kold og en varm udgave. Der er mange der godt kan lide modspillet i den varme sødme mod den lidt mere rå risalamande, mens andre foretrækker varmeharmonien – eller rettere kulde harmonien, når både kirsebærsauce og risalamande er kolde. Hvad foretrækker du den? Kold eller varm? Du må meget gerne skrive det i en kommentar nedenfor!

Hos os serverer vi altid henkogte kirsebær (lidt som dessertkirsebær) til. Hjemmelavede – for de sure kirsebær vi har på træet, egner sig ikke til ret meget andet.

risalamande

Risalamande af en rest risengrød

Vidste du at man faktisk godt kan lave risalamande af en rest risengrød, hvis du har en rest du ikke vil smide ud, selvom den ikke er kogt med vanilje? Dog er det bedst hvis du ikke har kommet salt i den.

Til 400 g risengrød skal du bruge 2 dl piskefløde, ¼-½ stang vanilje eller 1½ spsk. vaniljesukker, 1½ spsk. sukker og 50 g mandler. Du kan evt. også bruge lidt mandelessens.

Kog vaniljekorn (flæk vaniljestangen og skrab kornene) – eller  lidt sukker – med lidt fløde. Pisk flødeskum af piskefløde. Smag den kolde risengrød til med sukker og smuttede, hakkede mandler, og vend det hele sammen til ris a la mande.

Nå ja og husk nu at gem en hel mandel – det er en rigtig vigtig detalje, og ja jeg har prøvet at stå uden en hel mandel juleaften. Det var ikke populært!

Velbekomme og så ønsker vi dig herfra HurtigMums en rigtig god og dejlig jul.

Vi vil blive superglade for en kommentar til opskriften og hvordan det gik?

Risalamande FAQ

Kan man fryse risalamande?

Ja det kan du godt. Der er ikke nogle problemer ved at fryse risalamande.

Kan man lave klatkager med risalamande?

Ja ligesom du kan lave klatkager af risengrød, så kan du også lave klatkager af ris ala mande.

I hvilke lande spiser man risalamande?

Det er en dansk juletradition, og så vidt vi ved så er der ikke andre lande, der har denne tradition. Der er naturligvis danskere, der tager den med til udlandet, men det er vist også det i forhold til ris ala mande i andre lande.

Hvor stammer traditionen med mandelgave fra?

Traditionen med mandelgave stammer fra Frankrig, hvor man dog ikke skulle finde en mandel, men man skulle finde en figur eller en bønne i en bagt kage. I Danmark lod man sig inspirere. Her galdt det det dog om at finde den hele mandel i risalamanden juleaften.

Hvad er smuttede mandler?

Smuttede mandler laves ved at skolde mandler og lade dem stå et par minutter. Derefter kan du klemme mandelen mellem dine fingre og så “smutter” den ud af skallen.

Hvad giver man i mandelgave?

Traditionen tro var det en marzipangris. I dag er det sjældent den tradition bliver holdt ved lige og det kan nærmest være alt fra himmel til jord. Det vigtige ved en mandelgave er at den kan favne en hel familie. I mange familier med små børn, der er der både mandelgaver til børnene og så en særskilt mandelgave til de voksne. Det gør det lettere at finde en mandelgave.

Hvad drikker man til risalamande?

Her er vi ovre i dessertvin. Typisk serveres der portvin. Hvis det er en klassisk cremet risalamande som ovenstående, så vil jeg anbefale en Ruby Reserva eller en late bottled Vintage. Hvis du har leget med krydderierne, så skal du nok mere over i en Tawny.

Hvad er klassisk tilbehør?

Kirsbærsauce og dessert kirsebær. Faktisk er der mange, der i samme som udgangspunkt siger “risalamande med kirsebærsauce”.

Sidst opdateret: 1. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

7 Responses

 1. Min veninde lavede en ny variant i år.Hun kogte saft og kød fra en stor appelsin sammen med risen.Det var virkelig et utroligt resultat,så frisk en smag har jeg aldrig smagt.Risalamande kan nogen gange godt virke lidt tung i det,på denne måde var det en helt ny smagsoplevelse.Prøv det.

 2. 5 stars
  Hejsa
  Normalt rører jeg ikke ris a la mande, men tusind tak for tip – den her vil jeg prøve. I øvrigt så bruger jeg slet ikke kirsbebærsauce, når jeg endelig spise ris a la mande. Så jeg har desværre ikke nogle holdning til om det skal være varmt eller koldt!

  1. Hej Yrsa
   Ja jeg kan kun anbefale at prøve den her! Jeg har faktisk også tidligere haft forbehold for kirsebærsauce, så forstå godt hvad du mener!

 3. 5 stars
  Dejlig og fin traditionel opskrift. Jeg har læst hos Valdemarsro at man kan bruge appelsinsaft eller juice! Hvad syntes du om det? Jeg syntes ikke rigtig det hører til i en god og klassisk risalamande.

  1. Hej Anders
   Først og fremmest tak for din kommentar og din ros 🙂
   Hvordan og hvorledes du laver din risalamande, det er altid dit valg.
   Generelt har Ann-Christine fra Valdemarsro rigtig mange fine forslag og som regel altid sin egen vinkel på klassiske retter. Jeg syntes det lyder spændende, og jeg tror godt selv jeg kunne finde på at prøve det, men jeg ville nok prøve det inden juleaften, så jeg ved om jeg vil gå med den på juleaften. OG hvis du allerede nu har en modvilje mod appelsinsaft i retten, så syntes jeg du skal holde dig til den gode klassiske opskrift, som du finder her!

 4. Jeg serverer kirsebærsaucen lidt lun. Grunden er nok, at det gjorde min Mor! Hvis vi har holdt amerikansk jul, hvor vi jo ikke får risalamande, laver jeg den til nytår.

5 from 5 votes (3 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter