Risalamande

Risalamande – En rigtig juledessert. Der findes nok lige så mange variationer af risalamande som der findes familier. Den opskrift du får her er fra min bedstemors opskriftsbog, så den har et par år på bagen, og så er det en af de bedste opskrifter på risalamande i Danmark – eller det syntes jeg i hvert fald.

Jeg har den stadig på et stykke afrevet, gulnet papir, håndskrevet med sirlig skråskrift.

Risalamande opskrift

Husk at gemme en eller flere hele mandler. Det er så ærgeligt de år, hvor man glemmer det! Hav en dejlig juleaften!

Antal personer:
4

Tid i alt:
4T 15M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til risalamande

  • ½ stang vanilje
  • 50 g grødris
  • ½ l sødmælk
  • 50 g mandler
  • 2 spsk. sukker
  • 4 dl fuldfed piskefløde – ikke noget med nogen erstatningsprodukter for at sænke fedtprocenten

Sådan laver du risalamande

  1. Skrab vaniljekornene ud af den halve vaniljestang.
  2. Kog vaniljekorn, stang, ris og mælk til en grød – det tager ca. ½ times tid. Husk at røre jævnligt så grøden ikke svider på eller sætter sig i bunden.
  3. Smut mandlerne, og hak dem groft. Husk at gemme en hel mandel til mandelgaven. For det er vel stadig tradition at den som får mandlen skal have mandelgaven.
  4. Fjern vaniljestangen, og rør mandler og sukker i grøden når denne er kogt færdig.
  5. Køl grøden af – den skal være hel kold. Derfor kan det være en god idé at lave punkt 1-5 dagen før.
  6. Pisk fløden til skum, og vend den i grøden, når den er helt kold.
  7. Servér med kirsebærsauce eller dessertkirsebær.

Kirsebærsaucen – kold eller varm?

Om kirsebærsaucen skal være kold eller varm? Det er vel en smagssag som værtsfamilien bestemmer. Evt. kan man servere både en kold og en varm udgave. Der er mange der godt kan lide modspillet i den varme sødme mod den lidt mere rå risalamande, mens andre foretrækker varmeharmonien – eller rettere kulde harmonien, når både kirsebærsauce og risalamande er kolde.

Hos os serverer vi altid henkogte kirsebær (lidt som dessertkirsebær) til. Hjemmelavede – for de sure kirsebær vi har på træet, egner sig ikke til ret meget andet.

Risalamande af en rest risengrød

Vidste du at man faktisk godt kan lave risalamande af en rest risengrød, hvis du har en rest du ikke vil smide ud, selvom den ikke er kogt med vanilje? Dog er det bedst hvis du ikke har kommet salt i den:

Til 400 g risengrød skal du bruge 2 dl piskefløde, ¼-½ stang vanilje eller 1½ spsk. vaniljesukker, 1½ spsk. sukker og 50 g mandler. Du kan evt. også bruge lidt mandelessens.

Kog vaniljekorn – eller -sukker – med lidt fløde. Pisk flødeskum af piskefløde. Smag den kolde risengrød til med sukker og smuttede, hakkede mandler, og vend det hele sammen til ris a la mande.

Nå ja og husk nu at gem en hel mandel – det er en rigtig vigtig detalje, og ja jeg har prøvet at stå uden en hel mandel juleaften. Det var ikke populært!

Velbekomme og så ønsker vi dig herfra HurtigMums en rigtig god og dejlig jul.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Denne tekst blev sidst opdateret den 10. marts 2020 12:33

Laust

Se kommentarer

  • Min veninde lavede en ny variant i år.Hun kogte saft og kød fra en stor appelsin sammen med risen.Det var virkelig et utroligt resultat,så frisk en smag har jeg aldrig smagt.Risalamande kan nogen gange godt virke lidt tung i det,på denne måde var det en helt ny smagsoplevelse.Prøv det.