Klatkager

Der findes et hav af opskrifter på klatkager, men de mest kendte er vel nok klatkager med risengrød. En rigtig delikat ”reste”-ret. Men hvor kommer klatkager fra? Mit gæt er at en snusfornuftig, fattig kone har haft en rest risengrød – som hun var for sparsommelig til at smide ud til grisene – prøvede at lave dem til noget spiseligt til familien i stedet. Og det gjorde hun godt – hvis det altså er sådan det er fat. Navnet har de vel sagtens fået pga. deres form og størrelse. Nu til dags laver man rigeligt med risengrød så man er sikker på at der bliver ”rester” til klatkager dagen efter. I så tilfælde er det vel lidt bob-bob at kalde dem for en ”reste”-ret.

klatkager

Klatkager af risengrød – Nem opskrift

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Ret: Kage
Køkken: Dansk
Kalorier: 541kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Hjemme hos os kalder vi klatkager for risenklatter af den simple grund at vi nogle gange får klatkage uden risengrød – men til gengæld med tørret og/eller frisk frugt i – til morgenmad. Så for at kunne kende forskel på klatkager med risengrød og klatkager med tørret frugt er dem med risengrøden omdøbt til risenklatter. Det er lidt svært at lave en præcis ingrediensliste da det jo i høj grad afhænger af hvor meget risengrød du har tilbage fra i går. Men du skal til ca. ½ l risengrød bruge følgende:

Ingredienser

  • 5 dl risengrød
  • 2 æg
  • 3 spsk. hvedemel
  • 1 spsk. majsstivelse
  • 1 dl mælk
  • 1 spsk. sukker
  • lidt vaniljesukker hvis du føler for det
  • Smør/stegemargarine til stegning


Sådan gør du

  • Bland hele herligheden sammen.
  • Smelt en lille klat smør på en stegepande.
  • Læg dejen i klatter på panden – 3-4 stykker på en pande af almindelig størrelse.
  • Steg dem gyldne på begge sider (ca. 1½-2 minutter på hver side).
  • Fortsæt på denne måde til der ikke er mere dej.
  • Du kan servere klatkagerne som de er eller eksempelvist med sukker, marmelade, honning, friske bær eller frisk frugt.

Nutrition

Kalorier: 541kcal | Kulhydrat: 70g | Protein: 27g | Fedt: 17g | Mættet fedt: 5g | Kolesterol: 332mg | Natrium: 189mg | Kalium: 621mg | Fiber: 9g | Sukker: 8g | Calcium: 219mg | Jern: 6mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Andre forslag til opskriften

Du kan gøre følgende ting for at lave lidt variationer ved klatkagerne, hvis du har lyst til at eksperimentere.

  • Tilføj økologisk citron (ikke sprøjtet). Riv skallen fint og tilføj en teske-fuld af den fintrevne citronskal.
  • Erstat mel og majsstivelse med kartoffelmel. På den måde får du glutenfri klatkager.
  • Tilføj 2 mosede bananer og undlad at bruge majsstivelse.
  • Server klatkagen med peanutbutter på toppen, toppet med små banaskiver og små stykker chokolade. (For dem der skal have det lidt mere sødt)

Klatkager med havregrød

Du kan faktisk også lave klatkager af anden slags grød af gryn – for eksempel havregrød. Fremgangsmåden er den samme som med risengrøden. Det er en sjov lille måde, at variere opskriften på, og jeg har selv tænkt mig at prøve at eksperimentere med chiagrød næste gang vi skal lave retten.

God fornøjelse!

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Prøv også vores populære havregrynskugler , som også er hurtige og lave, og det selv uden risengrøden parat faktisk er den opskrift vi har her på havregrynskugler hurtigere end denne opskrift.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce