Kalvefrikasse

Denne kalvefrikasse skal du ikke snyde dig selv eller din familie for. Kødet bliver så mørt, at du kan tygge det med øjenbrynene eller øjenvipperne, eller hvad det nu hedder. Og saucen smager så skønt cremet, at den ville få englene til at synge, hvis de spiste med.

Ordet frikassé kommer af fransk fricassée fra fricasser, som betyder at stuve. Og at stuve betyder at koge i vand, mælk eller fløde. Mange kalder frikassé for en ragout, og det er i og for sig også rigtigt.

Hvad er frikassé

Frikassé er en stuvning med lyst kød – fjerkræ, kalv, lam eller fisk og her er der altså tale om en kalvefrikasse. Frikassé er en lys ragout og betragtes på grund af sin lette og lyse smag og farve som forårsmad. Derfor er der ofte også spæde, friske grøntsager i frikasséen – asparges, ærter, karotter, blomkål osv. Frikassé kaldes også for blanquette.

kalvefrikasse

Kalvefrikassé – opskrift

Så lys ragout, blanquette, frikassé – kært barn har mange navne. Her får du opskriften på min kalveragout, som er så lækker, at jeg tør byde svigermor på den.

Det skal du bruge til kalvefrikassé til 4 personer

 • 800 g kalvelårtunge – se info nedenfor
 • 1 løg
 • 3 laurbærblade – gerne friske
 • 4 hele sorte peberkorn
 • 4 dl piskefløde
 • 1 kalvebouillonterning
 • 300 g gulerødder
 • 1 bdt. grønne asparges
 • 300 g ærter
 • 50 g stegemargarine eller smør
 • 50 g mel
 • Salt og peber

Sådan tilbereder du kalvefrikasse

 1. Fjern fedt og hinder, og skær kødet ud i 2 x 2 cm store tern. Kom dem i en gryde med så meget vand, at det lige dækker.
 2. Skær løget i skiver, tilsæt skiverne sammen med laurbærblade, peberkorn og lidt salt, og lad det hele koge 1½ times tid under låg.
 3. Tag kødet op, og sæt det til side.
 4. Kog kogevæden ind til det halve uden låg – det tager 10-15 minutter. Sigt den herefter, kom den i en ren gryde, og tilsæt fløde og bouillonterning.
 5. Skræl imens gulerødder, og skær dem og aspargeserne i stykker af nogenlunde samme størrelse. Tilsæt begge dele sammen med ærter og kød.
 6. Lav en smørbolle ved at mose margarine/smør og mel sammen. Jævn frikasséen ved at tilsætte så meget – måske det hele – af smørbollen som nødvendigt for at den får den ønskede tykkelse. Smag til med salt og peber.

Kalvefrikasséen serveres med kogte kartofler og syltede rødbeder. Hvis det skal være helt korrekt, så skal frikassé afslutningsvis have et drys persille.

Hvad er en lårtunge?

En kalvelårtunge er en udskæring fra kalvens lår. Den skal normalt gennemsteges eller sprænges – som når du laver saltkød – for at blive mørt. Derfor er den også anvendelig til at blive kogt i over 1½ time som i denne kalvefrikassé.

Kalvelårtungen kan også bruges til at stege hel – evt. på grillen – til bankekød eller til vitello tonnato.

Alt sammen retter, der tager minimum 1½ time at tilberede – i hvert fald hvis du bruger lårtunge. Så hurtigt er det ikke, men mums er det helt sikkert.

Til gengæld kan det blive begge dele – altså hurtigmums – dagen efter, hvis du laver rigeligt, da det nemt kan opvarmes.

 

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 2 timer

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE