Sashimi er ligesom sushi blevet meget populært i Danmark. Sashimi er – også ligesom sushi – lavet af rå fisk og skaldyr, men kan også i nogle tilfælde bestå af råt kød. I modsætning til sushi serveres sashimi ikke med ris, tang og en masse grøntsager. Du kan bruge mange forskellige typer fisk og skaldyr til sashimi – og som nævnt også kød – men i opskriften herunder har jeg valgt havbars.
Når du vælger fisk til sashimi, skal du vælge fisk af god kvalitet – eller ikke bare god, men bedste kvalitet. Ellers kan du lige så godt lade være at lave retten – find på noget andet i stedet. Det bedste er, hvis du kan købe fisk i sashimi-kvalitet hos din fiskehandler. For hvis du henter fisken i supermarkedets køledisk, skal du være sikker på, at fisken enten ikke har forekomst af parasitter (opdrætsfisk) eller har været – eller kan blive – frosset ned ved -20° C i mindst 24 timer. Men frysning dræber ikke kun parasitter, det har også indvirkning på fiskens struktur og konsistens.
Let opskrift på sashimi med havbars
Sashimi opskrift
Ingredienser
- 400 g havbars uden skin dog ben
- 80 g kinaradise
- 2 gulerødder
- 1 forårsløg
- 1 lime
- Sojasauce efter smag
- Sesamfrø
- Ørredrogn
- Syltet ingefær – gari ingefær
- Wasabi
Sådan gør du
- Fjern eventuelle ben og skindrester fra fisken.
- Skær rektangulære skiver på tværs af fibrene med en meget skarp, smal kniv – f.eks. en fileteringskniv. Skiverne skal være ca. 1-2 cm tykke, hvis fisken er frisk, og ca. ½ cm, hvis fisken har været frossen.
- Riv kinaradise og gulerødder, og bland det sammen.
- Snit fine skiver af forårsløget.
- Anret kunstfærdigt – evt. som på billedet. Hvor der er lagt skiver af fisk og hældt sojasauce og limesaft over. Drysset med sesamfrø. Revet kinaradise og gulerod oven på. Lidt forårsløg og ørredrogn yderst.
- Servér med syltet ingefær og wasabi.
Nutrition
Muligvis mætter sushi mere, fordi der ofte er en del ris til. Og selvom det ikke hører sig til til denne japanske rå fiskeret, kan du godt lave en portion sushiris og anrette fisken oven på den sammen med seks forskellige slags grøntsager og tempura-rejer. En sådan anretning kalds chirashi sushi eller sushi rissalat.
Hvad er sashimi?
Sashimi er en japansk madret. Den som nævnt består af små stykker eller skiver råt kød – især fisk – eller skaldyr. Retten serveres oftest med kinaradise, sojasauce, wasabi og syltet ingefær, men også andre ingredienser kan tilføjes.
Du kan sagtens bruge flere forskellige slags fisk og skaldyr i samme ret. Anretningen betyder også noget. Jo mere kunstfærdigt du kan anrette, des bedre. I Japan anrettes og serveres retten ofte, så den passer til anledningen, hvis der er tale om en speciel begivenhed.