Sashimi

Sashimi er ligesom sushi blevet meget populært i Danmark. Sashimi er – også ligesom sushi – lavet af rå fisk og skaldyr, men kan også i nogle tilfælde bestå af råt kød. I modsætning til sushi serveres sashimi ikke med ris, tang og en masse grøntsager. Du kan bruge mange forskellige typer fisk og skaldyr til sashimi – og som nævnt også kød – men i opskriften herunder har jeg valgt havbars.

Når du vælger fisk til sashimi, skal du vælge fisk af god kvalitet – eller ikke bare god, men bedste kvalitet. Ellers kan du lige så godt lade være at lave retten – find på noget andet i stedet. Det bedste er, hvis du kan købe fisk i sashimi-kvalitet hos din fiskehandler. For hvis du henter fisken i supermarkedets køledisk, skal du være sikker på, at fisken enten ikke har forekomst af parasitter (opdrætsfisk) eller har været – eller kan blive – frosset ned ved -20° C i mindst 24 timer. Men frysning dræber ikke kun parasitter, det har også indvirkning på fiskens struktur og konsistens.

Let opskrift på sashimi med havbars

sashimi

Sashimi opskrift

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 15 minutter
Ret: Fisk, Forret, Hovedret
Køkken: Japansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 119kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg har som tidligere nævnt valgt at bruge havbars i denne opskrift, men du kan også bruge mange andre typer for fisk. F.eks. tun, laks, torsk, sej, helleflynder, hvilling, kuller og endnu flere.

Ingredienser

  • 400 g havbars uden skin dog ben
  • 80 g kinaradise
  • 2 gulerødder
  • 1 forårsløg
  • 1 lime
  • Sojasauce efter smag
  • Sesamfrø
  • Ørredrogn
  • Syltet ingefær – gari ingefær
  • Wasabi

Sådan gør du

  • Fjern eventuelle ben og skindrester fra fisken.
  • Skær rektangulære skiver på tværs af fibrene med en meget skarp, smal kniv – f.eks. en fileteringskniv. Skiverne skal være ca. 1-2 cm tykke, hvis fisken er frisk, og ca. ½ cm, hvis fisken har været frossen.
  • Riv kinaradise og gulerødder, og bland det sammen.
  • Snit fine skiver af forårsløget.
  • Anret kunstfærdigt – evt. som på billedet. Hvor der er lagt skiver af fisk og hældt sojasauce og limesaft over. Drysset med sesamfrø. Revet kinaradise og gulerod oven på. Lidt forårsløg og ørredrogn yderst.
  • Servér med syltet ingefær og wasabi.

Nutrition

Kalorier: 119kcal | Kulhydrat: 6g | Protein: 18g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Kolesterol: 80mg | Natrium: 95mg | Kalium: 424mg | Fiber: 2g | Sukker: 2g | Vitamin C: 12mg | Calcium: 38mg | Jern: 1mg

Muligvis mætter sushi mere, fordi der ofte er en del ris til. Og selvom det ikke hører sig til til denne japanske rå fiskeret, kan du godt lave en portion sushiris og anrette fisken oven på den sammen med seks forskellige slags grøntsager og tempura-rejer. En sådan anretning kalds chirashi sushi eller sushi rissalat.

Hvad er sashimi?

Sashimi er en japansk madret. Den som nævnt består af små stykker eller skiver råt kød – især fisk – eller skaldyr. Retten serveres oftest med kinaradise, sojasauce, wasabi og syltet ingefær, men også andre ingredienser kan tilføjes.

Du kan sagtens bruge flere forskellige slags fisk og skaldyr i samme ret. Anretningen betyder også noget. Jo mere kunstfærdigt du kan anrette, des bedre. I Japan anrettes og serveres retten ofte, så den passer til anledningen, hvis der er tale om en speciel begivenhed.

Sidst opdateret: 11. august 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i november måneds lodtrækning om ART fra SodaStream (værdi: 1109 kr)

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.