Vitello tonnato

Vitello betyder kalvekød på italiensk og tun hedder ton, og vitello tonnato er en italiensk ret bestående af tyndt skåret kalvekød med en sauce, der smages til med tun.

Oprindeligt kommer den fra den norditalienske region Piemonte, men den er også blevet ret populær i Argentina, hvor den er en del af den traditionelle julemad.

Annonce

vitello tonnato

Vitello tonnato – opskrift

Tilberedning af vitello tonnato varierer fra husmor til husmor – selv i Italien. Hvor min opskrift stammer fra, ved jeg faktisk ikke, for sandt at sige så var min mor alt andet lige end en ægte italiensk mama, der elskede at stå i køkkenet fra morgen til aften. Så det er ikke hende, jeg har den fra. Ikke fordi retten tager flere dage at tilberede, men man skulle næsten tro det, når man smager den, for den smager usandsynligt lækkert – især tunsaucen. Den skal du unde dig selv at smage. Den kan spises på meget andet end kalvekød. Den får på grund af ansjosfileterne samme delikate eftersmag som salsa verde.

Ingredienser til fire snuder

  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • ½ bdt. timian
  • 1 kvist rosmarin
  • Citronskal fra 1½ økologisk citron og saften fra ½ samt nogle citronbåde til anretning
  • 1½ dl vermouth
  • 600 g kalvelårtunge
  • 1 dåse tun i vand
  • 2 æggeblommer
  • 1½ dl smagsneutral olie
  • 15 g kapers og lidt mere til servering
  • 3 ansjosfileter
  • Grønne oliven – gerne med fyld
  • Salt og peber

Sådan laver du vitello tonnato

  1. Skær løg og hvidløg i grove stykker, og kom dem i en gryde sammen med skyllet timian og rosmarin, revet skal fra 1 citron, vermouth og lårtungen.
  2. Kog det hele ved høj varme, til næsten al vermouthen er kogt væk.
  3. Hæld vand (ca. 1½-2 dl) samt lidt salt og peber ved, skru ned for varmen, og braiser uden låg, til lårtungen er rosa og har en centrumstemperatur på ca. 56-58° C (30-45 minutter).
  4. Tag lårtungen op, og lad den trække, mens den køler af.
  5. Kog saucen ind til det halve, og si urterne fra.
  6. Lad tunen dryppe af i en sigte.
  7. Pisk æggeblommer sammen med olien lidt efter lidt i en tynd stråle, til den er som en lind mayonnaise.
  8. Kom den afdryppede tun, kapers, ansjosfileter, citronsaft og revet skal den sidste halve citron i en blender, og kør det sammen til en lind sauce.
  9. Bland mayonnaisen i og smag til med salt og evt. mere citronsaft.
  10. Skær lårtungen i tynde skiver – gerne tyndere end dem på billedet.
  11. Anret det lune kød med saucen ovenpå og hertil oliven, citronbåde og kapers.

Vi spiser altid brød til og nogle gange også dampede grøntsager og frugt eller en enkel salt, som f.eks. en spidskålssalat.

Til vitello tonnato bør nydes en velafkølet trebbiano d’abruzzo, som er en frisk, halvtør hvidvin – fra Italien selvfølgelig. Kan du ikke få fat i en sådan, vil en tysk riesling eller en fransk chablis grand cru være et fantastisk valg.

Buon appetito!

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Vitello tonnato
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here