Havregrynskugler

Der er noget særligt hyggeligt og nostalgisk ved at lave havregrynskugler – de søde mundfulde, som er både nemme at lave og smager fantastisk. Denne opskrift er perfekt til både store og små, og du kan nemt tilpasse smagen med alt fra vanilje til kaffe eller endda et hint af rom, hvis de skal have et voksent twist. Havregrynskugler er en ideel aktivitet for børn i køkkenet, hvor de kan trille små kugler og nyde resultatet med det samme. Så find ingredienserne frem, og lav en skål fuld af søde minder, som kan deles med dem, du holder af.

Opskrift på havregrynskugler

havregrynskugler

Havregynskugler opskrift

5 fra 3 stemmer
Samlet tid: 10 minutter
Antal: 35 ca.
Forfatter: Laust Kehlet
Det her er en basisopskrift på havregrynskugler. Her kan du nemt tilføje det ene eller det andet afhængig af, hvordan du vil have dine havregrynskugler. Under opskriften finder forslag med kaffe, rom, vanilje og marcipan, men kun fantasien sætter grænser!

Ingredienser

  • 175 g havregryn
  • 100 g flormelis
  • 5 spsk kakao
  • 100 g smør kan evt skiftes ud med piskefløde. Smøren må meget gerne være ved stuetemperatur.
  • Eventuelt 75 g kokosmel.

Sådan gør du

  • Bland havregryn, flormelisog kakao sammen.
  • Tilsæt smøren eller piskefløden og rør dejen indtil den er fast.
  • Så former du dejen til små kugler. Du kan eventuelt rulle havregrynskuglerne i kokosmel for at pynte kuglerne som på billedet.
  • Lad havregrynskuglerne stå i 2-2½ time i køleskabet med dække over for at blive kølige og lidt mere faste i det.

Noter

Hvis smøren ikke er ved stuetemperatur, så kan det være en ide, at bruge en røremaskine eller blender til at røre det hele sammen, og ja det bliver lige så lækkert på den måde – bare lidt mere besværlig og med lidt mere opvask.

Min opskrift på nemme havregrynskugler med eller uden børn

Havregrynskugler var en af mine første forsøg på at kokkerere alene i køkkenet, da jeg var omkring 8-9 år gammel. Havregrynskugler bliver ofte forbundet med juletiden, og det er en rigtig god anledning til at voksne og børn kan være fælles om madlavningen. Det er nemlig både nemt og hyggeligt at lave havregrynskugler.

Sunde havregrynskugler

Havregrynskugler bliver aldrig helt sunde, men det kan sagtens blive noget mindre fedtfattige ved et par mindre tricks.

Den der ligger lige til højrebenet er, at udskifte smøren med minarine. Alternativt så kan der bruges skummetmælk i stedet for for piskefløde, eller du kan kombinere  brugen af skummetmælk med brugen af smør, så smørdelen kun udgør 10g.

Inspiration til at tilpasse opskriften til højtider og særlige lejligheder

Havregrynskugler er en klassisk opskrift, men med et par små justeringer kan de blive endnu mere spændende og festlige. Her er nogle idéer til, hvordan du kan tilpasse dem til højtider eller særlige anledninger:

  • Juletwist: Tilføj lidt krydderi, der minder om julens varme smage. En knivspids kanel, nelliker eller kardemomme kan løfte smagen og give kuglerne et julet præg. Det gør dem perfekte til at servere som en del af julegodterne, måske rullet i finthakkede nødder eller julefarvet krymmel.
  • Påskegodter: For at gøre havregrynskuglerne påskevenlige kan du rulle dem i farverigt krymmel eller finthakket hvid chokolade. Hvide eller pastelfarvede kugler passer godt til påsketemaet og er en sjov måde at bringe farver til bordet.
  • Festlig pynt til nytår: Hvis havregrynskuglerne skal serveres til nytår eller en anden festlig lejlighed, kan de nemt opgraderes med lidt glamour. Rul kuglerne i spiseligt glimmer eller drys dem med et tyndt lag guldstøv for en festlig og elegant præsentation, som skiller sig ud på dessertbordet.
  • Snack-station til børn: Lav en sjov og interaktiv snack-station til børn, hvor de kan pynte deres egne havregrynskugler. Stil små skåle frem med forskelligt krymmel, kokosmel og hakkede nødder, så børnene selv kan vælge, hvad de vil rulle kuglerne i. Det er en hyggelig aktivitet, der kan få børnene engageret i køkkenet og gøre snacken endnu sjovere.

Ingrediensvalg til den bedste smag og tekstur

Valget af ingredienser er vigtigt for at opnå den helt rigtige smag og konsistens i dine havregrynskugler. Her er nogle tips til at få det optimale ud af hver ingrediens:

  • Havregryn: Havregryn er hovedingrediensen i havregrynskugler, og typen af havregryn gør en forskel. Finvalsede havregryn anbefales, da de giver en glat og sammenhængende konsistens, som er nem at arbejde med og rulle til kugler. Hvis du foretrækker et lidt grovere bid, kan du bruge grovvalsede havregryn, men vær opmærksom på, at det ændrer teksturen og giver en lidt mere rustik kugle.
  • Smør: Smør tilføjer en fyldig, cremet smag til havregrynskuglerne, og her gør det en forskel at bruge smør ved stuetemperatur. Blødt smør er nemt at blande og giver en ensartet dej. Hvis du ønsker en vegansk version, kan smør erstattes med kokosolie, hvilket tilføjer en let, eksotisk smag, som passer godt til kakaoen.
  • Flormelis: Flormelis opløses hurtigt og giver en jævn sødme uden knasende sukkerkorn. Hvis du vil eksperimentere med andre sødestoffer, kan du overveje at tilsætte finthakkede dadler for en mere naturlig og fiberholdig sødme. Dette giver en blød og let karamelagtig smag og gør havregrynskuglerne mindre søde på den traditionelle måde.
  • Kakao: Kakaoen tilføjer den karakteristiske chokoladesmag, og her er ren bagekakao det bedste valg. Drikkekakao indeholder mælkepulver og sukker, hvilket kan gøre kuglerne for søde. Bagekakao giver en intens chokoladesmag, der harmonerer godt med havregrynenes milde smag og den sødme, der kommer fra flormelis eller dadler.
  • Kokosmel: Kokosmel er en klassisk pynt til havregrynskugler og tilfører en let sød og nøddeagtig smag, der passer perfekt til kakaoen. Alternativt kan du rulle kuglerne i finthakkede nødder, krymmel eller ekstra kakao for en varieret præsentation og smag. Hvis du vil give havregrynskuglerne et strejf af eksklusivitet, kan du endda rulle dem i frysetørrede hindbær eller hakket hvid chokolade.

Havregrynskugler med vanilje

Mette Blomsterberg lavede sammen med sine børn havregrynskugler i “Det søde liv” (tv-program), og det var en sjov lille variant med vanilje – programmet bliver genudsendt fra tid til anden ellers kan du finde Det søde Liv på DR’s hjemmeside.  Jeg har prøvet varianten, og syntes havregrynskugler med vanilje smager rigtig lækkert, men mine børn kan bedst lide dem uden vanilje, så du får det her mest som et inspirationspunkt.

Hvis du vil lave denne variant, så skal du bruge en vaniljestang. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Mas vaniljekornene sammen med flormelis, således at vaniljekornene er godt adskilt. Derefter laves opskriften som ove

Havregrynskugler med kaffe

En anden variant som jeg endnu selv har til gode er havregrynskugler med kaffe. De opskrifter jeg har fundet på nettet forklarer at til opskriften ovenfor skal du bruge cirka 3 spiseskefulde kaffe, og så får kuglerne et twist af kaffe.

Havregrynskugler med kaffe og rom

Nå ja hvis vi lige kører lidt ud af kaffevejen, der taler mest til voksne, så kan man vel også prøve med lidt alkohol. Der findes en del forskellige opskrifter og dem jeg har læst de tilføjer 1 til 2 spiseskefulde mørk rom. Du blander bare rommen og kaffen sammen med resten af ingredienserne, og så har du havregrynskugler med kaffe og rom.

Havregrynskugler med marcipan

Det her er en rigtig julevariant. Du tilsætter 75 gram marcipan, og fastholder ellers opskriften ovenfor. Der er videre en ekstra lille bonus her, du får nemlig ca. 40 havregynskugler med marcipan i stedet for de normale 35. Det er da noget af en dejlig ekstra lille bonus.

Det er dog ikke alle der er lige glade for marcipan, så det er altid en god ide lige at checke med gæsterne specielt hvis der er børn blandt gæsterne!

Havregrynskugler og børn.

Lad børnene være med i arbejdet med at lave havregrynskugler. De kan være med i hele processen. Det gør ikke så meget, at de sviner sig til eller spiser lidt af dejen undervejs. Det vigtigste er, at I har det sjovt med at lave søde sager, og dit barn vil typisk få en ejerfornemmelse af de havregrynskugler, som han eller hun har været med til at lave.

børn og havregrynskugler

Andre lækre søde retter med børnene

Der er en del andre retter som du kan lave med børnene. Nedenfor er de par stykker som jeg selv elsker at lave.

Pandekager – Der er intet bedre end at lære børnene at fylde den flydende dej på panden, og se hvordan børnene stolte iagttager hvordan dejen bliver til pandekager. Det er en rigtig dejlig børneret, og du kan finde opskriften på pandekager her.

Klatkager – Ja det er nok mest relevant i julen. Du skal i hvert fald have noget risengrød før du kan lave dine klatkager. Find opkriften på klatkager via indledende link.

Havregrynskager – Selvom de lyder lidt af det samme, så er de faktisk markant forskellige. Tag et kig her på opskriften til havregrynskager.

Sidst opdateret: 27. oktober 2024
Picture of Laust Kehlet

Laust Kehlet

Laust Kehlet er fast madskribent, står for drinksopskrifter og han er også anmelder hos HurtigMums.dk Laust er fungerende chefredaktør på siden, så du er altid velkommen til at skrive til ham direkte på [email protected]
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.