Havregrynskugler

havregrynskugler

Havregynskugler opskrift

Samlet tid: 10 minutter
Antal: 35 ca.
Forfatter: Laust Kehlet
Det her er en basisopskrift på havregrynskugler. Her kan du nemt tilføje det ene eller det andet afhængig af, hvordan du vil have dine havregrynskugler. Under opskriften finder forslag med kaffe, rom, vanilje og marcipan, men kun fantasien sætter grænser!

Ingredienser

  • 175 g havregryn
  • 100 g flormelis
  • 5 spsk kakao
  • 100 g smør kan evt skiftes ud med piskefløde. Smøren må meget gerne være ved stuetemperatur.
  • Eventuelt 75 g kokosmel.

Sådan gør du

  • Bland havregryn, flormelisog kakao sammen.
  • Tilsæt smøren eller piskefløden og rør dejen indtil den er fast.
  • Så former du dejen til små kugler. Du kan eventuelt rulle havregrynskuglerne i kokosmel for at pynte kuglerne som på billedet.
  • Lad havregrynskuglerne stå i 2-2½ time i køleskabet med dække over for at blive kølige og lidt mere faste i det.

Noter

Hvis smøren ikke er ved stuetemperatur, så kan det være en ide, at bruge en røremaskine eller blender til at røre det hele sammen, og ja det bliver lige så lækkert på den måde – bare lidt mere besværlig og med lidt mere opvask.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min opskrift på nemme havregrynskugler med eller uden børn

Havregrynskugler var en af mine første forsøg på at kokkerere alene i køkkenet, da jeg var omkring 8-9 år gammel. Havregrynskugler bliver ofte forbundet med juletiden, og det er en rigtig god anledning til at voksne og børn kan være fælles om madlavningen. Det er nemlig både nemt og hyggeligt at lave havregrynskugler.

Sunde havregrynskugler

Havregrynskugler bliver aldrig helt sunde, men det kan sagtens blive noget mindre fedtfattige ved et par mindre tricks.

Den der ligger lige til højrebenet er, at udskifte smøren med minarine. Alternativt så kan der bruges skummetmælk i stedet for for piskefløde, eller du kan kombinere  brugen af skummetmælk med brugen af smør, så smørdelen kun udgør 10g.

Havregrynskugler med vanilje

Mette Blomsterberg lavede sammen med sine børn havregrynskugler i “Det søde liv” (tv-program), og det var en sjov lille variant med vanilje – programmet bliver genudsendt fra tid til anden ellers kan du finde Det søde Liv på DR’s hjemmeside.  Jeg har prøvet varianten, og syntes havregrynskugler med vanilje smager rigtig lækkert, men mine børn kan bedst lide dem uden vanilje, så du får det her mest som et inspirationspunkt.

Hvis du vil lave denne variant, så skal du bruge en vaniljestang. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Mas vaniljekornene sammen med flormelis, således at vaniljekornene er godt adskilt. Derefter laves opskriften som ove

Havregrynskugler med kaffe

En anden variant som jeg endnu selv har til gode er havregrynskugler med kaffe. De opskrifter jeg har fundet på nettet forklarer at til opskriften ovenfor skal du bruge cirka 3 spiseskefulde kaffe, og så får kuglerne et twist af kaffe.

Havregrynskugler med kaffe og rom

Nå ja hvis vi lige kører lidt ud af kaffevejen, der taler mest til voksne, så kan man vel også prøve med lidt alkohol. Der findes en del forskellige opskrifter og dem jeg har læst de tilføjer 1 til 2 spiseskefulde mørk rom. Du blander bare rommen og kaffen sammen med resten af ingredienserne, og så har du havregrynskugler med kaffe og rom.

Havregrynskugler med marcipan

Det her er en rigtig julevariant. Du tilsætter 75 gram marcipan, og fastholder ellers opskriften ovenfor. Der er videre en ekstra lille bonus her, du får nemlig ca. 40 havregynskugler med marcipan i stedet for de normale 35. Det er da noget af en dejlig ekstra lille bonus.

Det er dog ikke alle der er lige glade for marcipan, så det er altid en god ide lige at checke med gæsterne specielt hvis der er børn blandt gæsterne!

Havregrynskugler og børn.

Lad børnene være med i arbejdet med at lave havregrynskugler. De kan være med i hele processen. Det gør ikke så meget, at de sviner sig til eller spiser lidt af dejen undervejs. Det vigtigste er, at I har det sjovt med at lave søde sager, og dit barn vil typisk få en ejerfornemmelse af de havregrynskugler, som han eller hun har været med til at lave.

børn og havregrynskugler

Andre lækre søde retter med børnene

Der er en del andre retter som du kan lave med børnene. Nedenfor er de par stykker som jeg selv elsker at lave.

Pandekager – Der er intet bedre end at lære børnene at fylde den flydende dej på panden, og se hvordan børnene stolte iagttager hvordan dejen bliver til pandekager. Det er en rigtig dejlig børneret, og du kan finde opskriften på pandekager her.

Klatkager – Ja det er nok mest relevant i julen. Du skal i hvert fald have noget risengrød før du kan lave dine klatkager. Find opkriften på klatkager via indledende link.

Havregrynskager – Selvom de lyder lidt af det samme, så er de faktisk markant forskellige. Tag et kig her på opskriften til havregrynskager.

Sidst opdateret: 29. november 2023
Picture of Laust Kehlet

Laust Kehlet

Laust Kehlet er fast madskribent, står for drinksopskrifter og han er også anmelder hos HurtigMums.dk Laust er fungerende chefredaktør på siden, så du er altid velkommen til at skrive til ham direkte på [email protected]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter