Sovs uden kød kalder vi kødfrisovs. Sovsen får saft og kraft fra svampe, valnødder, rødvin og andre herlige ingredienser. Den ligner og har konsistens som en traditionel kødsovs lavet på hakket oksekød. Jeg har serveret den, uden at det overhoved blev nævnt – eller bemærket – at der ikke var kød i.
For verdens overlevelse bør vi spise mindre kød og færre produkter, der er importeret. Du ved det godt. Men kan du undvære kød? Altså, vi kan jo blive tvunget til det, så selvfølgelig kan vi, hvis vi skal, men har du lyst til det? Jeg kan godt lide kød, men med retter som denne, ville savnet helt klart blive mindre. Men prøv selv.
HurtigMums opskrift på vegansk sovs med svampe og valnøddekerner
Vegansk sovs – vegansk opskrift
Samlet tid: 40 minutter minutter
Ret: Sovs, Tilbehør, Vegansk, vegetarisk
(skærm slukker ikke)
Antal: 4 personer
Kalorier: 156kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Sovsen her kan bruges sammen med pasta – som på billedet – i lasagne, til chili sin carne eller f.eks. i majspandekager eller til andre retter, hvor du har brug for en god sovs uden kød.
Ingredienser
- 250 g friske svampe – gerne blandede
- 50-75 g valnøddekerner
- 1 stort løg
- 2 fed hvidløg
- 1 stor gulerod
- 1 stilk bladselleri
- 1 rød peberfrugt
- ½ tsk. røget paprika
- 3 spsk. tomatpuré
- 1 dåse flåede tomater
- 2 spsk. mørk balsamicoeddike
- ¾ dl rødvin
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skær roden af svampene, og børst dem herefter rene for jord. Brug en tør pensel med hår.
- Hak svampene fint – meget fint.
- Svits svampene på en tør pande, indtil alt vandet er fordampet – ca. 10 minutter.
- Hak valnøddekernerne fint. Endelig ikke for groft, for så lægger man mærke til dem i sovsen, men de skal heller ikke hakkes helt til mel. Sådan en 2-3 mm er passende.
- Pil løg og hvidløg, skræl guleroden, skyl bladselleri og peberfrugt, og halvér peberfrugten, og fjern stok, stilk og kerner,
- Hak løg, hvidløg, gulerod, peberfrugt og bladselleri fint. Det er lidt en smagssag, hvor fint.
- Mos de flåede tomater.
- Tag svampene af panden, når alt vand er fordampet.
- Steg løgene, til de bliver blanke, men uden at blive brune.
- Tilsæt hvidløg, og svits videre ½ minuts tid.
- Tilsæt gulerødder og selleri, og svits i endnu et par minutter.
- Tag det hele af panden, og svits til sidst peberfrugterne. De må gerne blive lidt brankede i kanterne.
- Kom røget paprika og tomatpuré i, og lad det lige svitse af.
- Kom det hele i en gryde, og tilsæt de hakkede valnødder, de mosede tomater, balsamicoeddike og rødvin.
- Bring i kog, og lad det simre i ca. 20 minutter med låg. Husk at røre indimellem, så det ikke brænder på. Skær ikke ned på kogetiden. Den forholdsvise lange kogetid, gør valnøddekernerne bløde, og koger vinen ind, så sovsen får en dyb smag.
- Bliver sovsen for tyk, kan du spæde med lidt vand. Bliver den for tynd, kan du lade den koge en del af tiden uden låg.
- Smag til med salt og peber.
Noter
På billedet er den veganske sovs serveret med pasta, men du kan også bruge den i lasagne eller til andre retter, fx. til chili sin carne eller f.eks. i majspandekager eller til andre retter, hvor du har brug for en god sovs uden kød.
Nutrition
Kalorier: 156kcal | Kulhydrat: 15g | Protein: 5g | Fedt: 9g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 6g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Natrium: 165mg | Kalium: 632mg | Fiber: 4g | Sukker: 7g | Vitamin C: 52mg | Calcium: 62mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet