Mornaysauce

Her kommer én af mine favoritter – mornaysauce! Jeg elsker det. Du kan købe den færdiglavet. Og du kan endda købe en ”light”-version med en meget lav fedtprocent, hvis du er på skrump. Du kan også lave den selv.

Mornaysauce er perfekt til gratinering, men den smager også godt til … alt! Prøv f.eks. at udskifte noget af fløden med den lækre sauce, næste gang du laver flødekartofler, eller brug den i din musaka. Du kan også spise den til fisk, skaldyr, mørbrad eller hamburgerryg. Eller du kan lave en hurtig ret med kogt pasta, ristede champignoner, bacon og cherrytomer og lækker cremet sauce henover.

Få endnu mere inspiration til maden af vores gode venner fra Gastrofun

Mornaysauce

Hjemmelavet mornaysauce

Samlet tid: 30 minutter
Ret: Tilbehør
Antal: 4 personer
Kalorier: 310kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Mulighederne er mange, så hvad du spiser din mornaysauce til, er jo dit valg. Saucen er en bechamelsauce, der er tilsat masser af ost. Og her får du opskriften.

Ingredienser

  • 1 lille håndfuld friske krydderurter – f.eks. persille estragon, kørvel og timian
  • 1 laurbærblad
  • 5-6 hele sorte peberkorn
  • ½ løg
  • 1 hel nellike
  • 4 dl mælk – brug minimælk hvis du vil lave en ”light”-version
  • 2 spsk. hvedemel
  • 50 g smør – brug margarine i stedet eller skær portionen ned til 20-25 g smør, hvis saucen skal være knap så fedende
  • 150 g revet ost – f.eks. mozzarella gouda, emmentaler, hvid cheddar eller en blanding – vælg den magreste mozzarella, du kan finde, hvis du er på kur
  • ½-1 tsk. friskrevet muskatnød
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Skyl krydderurterne, hak dem groft, og kom dem i et tefilter sammen med laurbærblad og peberkorn.
  • Pil løget, og stik nelliken ind i det.
  • Pisk mælk og mel sammen, og bring det i kog under omrøring.
  • Skru ned for varmen.
  • Tilsæt smørret, og lad det smelte.
  • Læg tefilter og løg i gryden, og lad det hele simre under jævnlig omrøring, så det ikke brænder på.
  • Lad det simre i ca. 10 minutters tid, til melsmagen er væk.
  • Tilsæt revet ost, og lad den smelte under omrøring.
  • Smag til med revet muskatnød, salt og peber.

Noter

Tip: Skal det være rigtig autentisk og ekstra lækkert, skal du bruge gruyère i din mornaysauce, har jeg ladet mig fortælle. Det er en schweizisk ost, og den er dyr, hvis det er den ægte vare. Den har en kilopris på omkring et par hundrede kroner. På den anden side, hvis du ”kun” skal bruge 150 g, så er det jo blot ca. 30 kr. Problemet er nok, at du ikke kan købe under ca. 500 g, med mindre du kan finde den i en ostebutik.

Nutrition

Kalorier: 310kcal | Kulhydrat: 7g | Protein: 12g | Fedt: 26g | Mættet fedt: 15g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 6g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 76mg | Natrium: 364mg | Kalium: 203mg | Fiber: 1g | Sukker: 6g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 395mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Købt mornaysauce

Hjemmelavet mornaysauce smager selvfølgelig meget bedre end købt. Det er der måske en grund til. Prøv engang at kigge på ingredienslisten på et karton mornaysauce. Der er ostepulver i … ikke skyggen af ost! Og endda en meget lille procentdel.

Så mit råd: Lav din mornaysauce selv!

Velbekomme!

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce