Her kommer én af mine favoritter – mornaysauce! Jeg elsker det. Du kan købe den færdiglavet. Og du kan endda købe en ”light”-version med en meget lav fedtprocent, hvis du er på skrump. Du kan også lave den selv.
Mornaysauce er perfekt til gratinering, men den smager også godt til … alt! Prøv f.eks. at udskifte noget af fløden med den lækre sauce, næste gang du laver flødekartofler, eller brug den i din musaka. Du kan også spise den til fisk, skaldyr, mørbrad eller hamburgerryg. Eller du kan lave en hurtig ret med kogt pasta, ristede champignoner, bacon og cherrytomer og lækker cremet sauce henover.
Få endnu mere inspiration til maden af vores gode venner fra Gastrofun
Hjemmelavet mornaysauce
Ingredienser
- 1 lille håndfuld friske krydderurter – f.eks. persille estragon, kørvel og timian
- 1 laurbærblad
- 5-6 hele sorte peberkorn
- ½ løg
- 1 hel nellike
- 4 dl mælk – brug minimælk hvis du vil lave en ”light”-version
- 2 spsk. hvedemel
- 50 g smør – brug margarine i stedet eller skær portionen ned til 20-25 g smør, hvis saucen skal være knap så fedende
- 150 g revet ost – f.eks. mozzarella gouda, emmentaler, hvid cheddar eller en blanding – vælg den magreste mozzarella, du kan finde, hvis du er på kur
- ½-1 tsk. friskrevet muskatnød
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skyl krydderurterne, hak dem groft, og kom dem i et tefilter sammen med laurbærblad og peberkorn.
- Pil løget, og stik nelliken ind i det.
- Pisk mælk og mel sammen, og bring det i kog under omrøring.
- Skru ned for varmen.
- Tilsæt smørret, og lad det smelte.
- Læg tefilter og løg i gryden, og lad det hele simre under jævnlig omrøring, så det ikke brænder på.
- Lad det simre i ca. 10 minutters tid, til melsmagen er væk.
- Tilsæt revet ost, og lad den smelte under omrøring.
- Smag til med revet muskatnød, salt og peber.
Noter
Nutrition
Købt mornaysauce
Hjemmelavet mornaysauce smager selvfølgelig meget bedre end købt. Det er der måske en grund til. Prøv engang at kigge på ingredienslisten på et karton mornaysauce. Der er ostepulver i … ikke skyggen af ost! Og endda en meget lille procentdel.
Så mit råd: Lav din mornaysauce selv!
Velbekomme!
En reaktion
meget velsmagende, gode tips. Lavede med lidt ekstra sødmælk og gruyere