Raita

Raita – Har du sagt indisk mad, må du også sige raita. Inderne spiser raita som tilbehør til … ja, alt. Og retten er da også lækker og forfriskende.

Raita er baseret på yoghurt, og heri kan der så komme hakkede eller revet grønt eller frugt, krydderurter og krydderier. Det her tilbehør er som regel lidt syrlig og frisk i det, hvorfor den går godt sammen med stærke retter, men raitaen kan også smage stærkt.

Hvad er raita?

Raita er en dip eller dressing, der kan spises til indisk mad eller til snacks som eksemepelvis samosaer. Den kan også spises oven på et stykke rugbrød med f.eks. frikadelle eller hamburgerryg. Præcis som eksempelvis italiensk salat.

Den traditionelle indiske raita opskrift

raita

Indisk raita

5 fra 3 stemmer
Samlet tid: 10 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Den originale indiske raita er en af de stærkere raitaer. Den består af yoghurt, krydderier og grøntsager.

Ingredienser

  • 3 dl yoghurt
  • ¾ dl mælk
  • ½ løg
  • ½ agurk
  • 1 tomat
  • ½ tsk. stødt spidskommen
  • 4-5 friske mynteblade
  • 1-2 grønne chilipebre
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Bland yoghurten med mælken, til den får en cremet konsistens.
  • Hak det halve løg fint, og tilsæt det
  • Skræl agurken, riv den, og kom den i yoghurtblandingen.
  • Skær tomaten i tern – fjern evt. kernerne – tilsæt ternene.
  • Tilsæt spidskommen.
  • Hak de friske mynteblade, og tilsæt dem.
  • Hak de grønne chilipebre fint – smag lige på dem, hvis de er meget stærke, så nedsæt mængden.
  • Smag til med salt og peber.

Min egen lille variant af Raita

raita

Raita – min opskrift

5 fra 1 stemme
Samlet tid: 10 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Den opskrift du får her er perfekt sammen med både indiske retter, samosaer og til danske retter og snacks. Og så er den lyn hurtig at lave.

Ingredienser

  • 2 dl yoghurt naturel
  • 2 spsk. chutney – du kan bruge en mild mangochutney jeg bruger en hjemmelavet blommechutney, det betyder ikke så meget, det skal bare være en mild chutney
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk. finthakkede mynteblade – citronmelisse kan også anvendes
  • Salt

Sådan gør du

  • Bland yoghurt, chutney – er der store stykker frugt i chutneyen, så hak dem groft – presset hvidløg, mynteblade og ca. ¼ tsk. groft salt.
  • Sæt dippen på køl, til den skal bruges.

Så bliver det ikke nemmere.

Vil du have en version, der fylder lidt mere, men stadig passer til indiske retter og måske også en dansk hakkebøf, så riv en agurk på den grove side af rivejernet, og pres væden ud ved at pakke det ind i et rent viskestykke og klemme, mase og vride. Kom agurken i raitaen.

Denne her ret smager også godt til ovnbagte kartofler, pommes frites og lignende.

raita
Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i november måneds lodtrækning om ART fra SodaStream (værdi: 1109 kr)

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.