Brioche

Sidst opdateret: 27. oktober 2024

Opskrift på brioche – Brioche er hvidt brød – hvedebrød – der indeholder både mælk, æg og smør. Det kan bruges både i det salte og det søde køkken. I nogle tilfælde bages det i bølgede forme (tarteletforme) med en kugle øverst. Det giver en let genkendelig facon. Det kan både bages som boller og brød. Men her er det altså en opskrift på boller, du får.

Brioche

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 timer 20 minutter
Kalorier: 4761kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Brioche burger-boller er blevet ret populære. Måske fordi den luftige boller ikke ligger så tungt i maven, og så er der jo bedre plads til fyldet. Brioche bollen kan både bruges til klassisk burger, kyllingeburger, bøfsandwich og også til en vegetarisk burger. Men til en vegansk burger går den ikke pga. indholdet af æg, mælk og smør.
Brioche
Jeg giver mine brioche burger-boller et drys sesamfrø. Detsynes jeg smager lækkert og ser indbydende ud. Jeg laver altid en god, storportion og fryser nogle ned. Så er der altid en lækker brioche, hvad enten jegskal lave burgere, mangler brød til en ostemad eller til suppen.

Ingredienser

  • dl mælk
  • 35 g gær
  • 3 æg + 1 til at pensle med
  • 190 g blødt smør stuetemperatur
  • 3 spsk. sukker
  • 2 tsk. salt
  • 825 g hvedemel
  • Evt. lidt sesamfrø
lodtrækning

Sådan gør du

  • Lun mælken (35° C), og opløs gæren i den.
  • Tilsæt æg.
  • Skær smørret i tern, og tilsæt det.
  • Bland sukker og salt i halvdelen af melet, og tilsæt det.
  • Rør dejen sammen, mens du tilsætter resten af melet i lidt ad gangen.
  • Rør, til du har en blød og smidig dej.
  • Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 2 timer.
  • Form dejen til 15 boller, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad dem hæve tildækket ved stuetemperatur i endnu 1 time.
  • Tænd ovnen på 175° C, varmluft.
  • Pensl briocherne med sammenpisket æg, og drys evt. med sesamfrø.
  • Sæt bollerne i ovnen i 15-20 minutter, til de er gennembagte. Bank let på dem i toppen og/eller i bunden. Lyder de hule, er de gennembagte.
  • Lad bollerne køle lidt eller helt af på en rist, indtil de skal serveres.

Nutrition

Kalorier: 4761kcal | Kulhydrat: 668g | Protein: 116g | Fedt: 179g | Mættet fedt: 108g | Flerumættet fedtsyre: 10g | Enkeltumættet fedtsyre: 45g | Transfedtsyre: 6g | Kolesterol: 463mg | Natrium: 2202mg | Kalium: 1938mg | Fiber: 32g | Sukker: 27g | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 734mg | Jern: 39mg

Kan brioche burger-boller fryses?

Som nævnt kan bollerne fryses. Og de kan holde sig i fryseren i i hvert fald 4 måneder til ½ års tid. Måske endda i længere tid.

Efterfølgende kan de varmes i ovnen efter optøning, eller de kan ristes på brødristeren, eller spises kolde – dog optøede – med pålæg på.

Du kan også smørriste dem på panden – en af mine favoritter, hvis de skal bruges til burgere. Flæk bollerne, smør dem med smør, og læg dem på en varm pande, og steg dem ved mellemhøj varme i 1-1½ minut, eller til de er blevet sprøde indeni og lune udenpå.

Gourmet i hverdagen: 5 kreative måder at bruge brioche på

  1. Fransk Toast:
    • Brioche er perfekt til at lave fransk toast, da dens blødhed og sødme tilføjer ekstra smag og tekstur. Dyb skiver af brioche i en blanding af æg, mælk, sukker, og vanilje, steg dem på en pande, og server med sirup, bær eller flødeskum.
  2. Burgerboller:
    • Briocheboller er robuste og smagfulde, hvilket gør dem til et fremragende valg for burgere. De kan holde sig sammen, selv med saftige bøffer og masser af tilbehør.
  3. Sandwich:
    • Brug brioche som brød til dine sandwich for at tilføje en luksuriøs smag og tekstur. Det er særligt godt med kylling, kalkun, eller en lækker vegetarfyld.
  4. Bread and Butter Pudding:
    • Brioche er også et godt valg til en klassisk bread and butter pudding. Lag skiver af brioche med smør og drys med rosiner eller anden tørret frugt, hæld en ægge- og mælkeblanding over, og bag indtil gyldenbrun og hævet.
  5. Croque Monsieur eller Croque Madame:
    • Brug briochebrød til at lave en luksuriøs version af en croque monsieur eller croque madame. Lag med skinke, ost og béchamelsauce, og steg indtil gylden og sprød. Top med et spejlæg for en croque madame.

Har du læst følgende andre opskrifter på brød her?

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Temaartikler fra HurtigMums

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.