Der findes et ret varieret udvalg af burgerboller i de fleste dagligvarebutikker. Nogle bedre end andre. Andre med fuldkorn og fibre og andre mere hvide i krummen. Nogle store, nogle lidt mindre. Fælles for dem alle er at de er fyldt med konserveringsmidler, E-numre og andet hejs som du ikke aner hvad er. Ingredienser som du ikke finder i en hjemmelavet burgerbolle.
Nu er det ikke fordi jeg er en fanatisk, selvforsynende klogeåge på sundhedstrip, men jeg synes bare tit at det hjemmelavede smager bedre og giver en bedre samvittighed. Naturligvis køber jeg da også færdigvarer – en gang imellem – især hvis det er ting jeg synes er for omstændige at tilberede i en travl hverdag. Men det er burgerboller altså ikke – godt to timer hvoraf langt størstedelen af tiden er hæve- og bagetid, hvor du jo så ikke behøver våge over dem.

Burgerboller – opskrift
Sådan gør du
- Opløs gæren i det lunkne vand.
- Tilsæt æg og olie.
- Bland sigtemel, rugmel, havregryn, sukker og salt, og kom det i væsken.
- Ælt – eller brug røremaskinen – dejen sammen, og tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, så meget du synes der er behov for så dejen bliver lækker blød og elastisk – hellere for lidt end for meget.
- Lad dejen hæve tildækket 1 time.
- Slå dejen ned, og ælt den igen godt sammen.
- Del den i 6 lige store stykker – brug evt. en vægt – rul dem til boller, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Tryk bollerne flade så de bliver ca. 2 cm i højden.
- Lad dem efterhæve tildækket i ½ time.
- Varm imens ovnen op til 210° C.
- Pensl burgerbollerne med sammenpisket æg, og drys med sesamfrø.
- Sæt bagepladen i ovnen, og bag burgerbollerne i ca. 12 minutter til de er gyldne og lyder hult når du banker på dem.
- Lad bollerne køle en smule af, skær dem over på tværs, og fyld dem med … ja, hvad som helst. Hakkebøf, kylling, fisk, ribbenssteg, tofu og noget grønt og lidt dressing af en eller anden art – kun fantasien sætter grænser – og du vil med garanti synes at du har lavet byens bedste burger.
Velbekomme!