Pitabrød

Pitabrød – opskrift

Jeg bliver i hvert fald aldrig træt af at forundres over det. Det er som at se en blomst springe ud, når den proces er filmet over længere tid i sekvenser – her bare med det blotte øje og in real time. Børnene elsker også at se, hvordan brødene puster sig op, så man skulle tro, de ville eksplodere for derefter at falde lidt sammen igen, når de fjernes fra den varme pande.

Ingredienser til 12 pitabrød

  • 3 dl vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 500 g mel

Fremgangsmåde

  1. Opvarm vandet, så det bliver fingerlunt – du ved hverken koldt eller varmt – og udrør gæren heri.
  2. Tilsæt sukker, og lad væsken stå på køkkenbordet eller et andet lunt sted, til det begynder at boble – det tager ca. 20 minutters tid.
  3. Bland saltet i melet, hæld det i væsken, og ælt det til en smidig og glat dej, som nu skal hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  4. Del dejen i 12 dele, og form, og tril dem til boller, der hver især rulles ud til en ”pandekage” på 12 cm i diameter og er ca. ½ cm tyk. Lad dem efterhæve i ca. 15 minutter.
  5. Steg hvert brød på en tør stegepande – måske kan du have flere på panden ad gangen, jeg kan have to. Steg ved medium til stærk varme på begge sidder, til de får de karakteristiske mørke pletter og er gennemstegte/-bagte – det tager kun et par minutter.

Tip I: Skal du stege mange, kan du holde dem varme i ovnen ved en 75-100° C.

Tip II: Læg brødene til sidste hævning i en rækkefølge, du kan huske. Så kan du starte med at stege 15 minutter efter, du begyndte at rulle ud, for så har de først udrullede jo hævet i 15 minutter.

Tip III: Vil du have et lidt grovere (fuldkorns) pitabrød, så bland ca. 350 g hvedemel og ca. 150 g fuldkornsmel i stedet for kun at bruge hvedemel.

Pitabrød kan fyldes med alt fra friske grøntsager (vegetarudgaven) og dressing til pulled pork eller shawarma.

Om pitabrød

Pitabrød er super sjovt at lave, og så smager de jo – som alt andet hjemmelavet – bare bedre end købte pitabrød. Har du først prøvet at lave din egne, så ærgrer du dig hver gang, du kommer en pakke i kurven, når du er ude at handle. For det er unægtelig nemmere end at bage dem selv.

Eller rettere stege dem. For disse brød bliver stegt på panden. Det sjove ved at lave brødene selv er, at du virkelig kan SE processen. Se, hvad det er, der foregår. Du kan følge med fra den første færd, hvor vand og gær begynder at boble i skålen, til hvordan de hæver op på panden, når de bliver varme og dermed skaber det hulrum, der jo skal være i brødene, så du kan fylde dem med lækre sager.

Forberedelsestid: 1 time og 40 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Forslag til fyld

Her er vores forslag til hvad du skal fylde i dine nybagte pitabrød. Der vil løbende komme flere til, for kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan putte i et pitabrød. Mix gerne kød eller fisk og grønt.

4 forslag:

  1. Tunmousse – mix en dåsetun med et mejeriprodukt (skyr, creme fraiche, græsk yoghurt el. lign.) og tilsæt evt. lidt olie, krydderier (eller krydderurter) og salt og peber.
  2. Grønsager og salat. Alt du kan spise som ‘stand alone salat’ kan du også smide i et pitabrød!
  3. Shawarma/kebab – varm noget fra en pose fra supermarkedet og smid i pitabrødet og øg herlighedsværdien med 100%
  4. Frikadeller – meget uarabisk, men mine børn elsker det. Og så kan jeg lige få listet lidt tomat og agurk i dem samtidig.

Men du kan jo også være lidt mere ambitiøs og lave…

Langtidsbagte tomater

Langtidsbagte tomater – en hjemmelavet version af ‘semi-dried’ tomater, der fungerer perfekt som fyld i salater, pitabrød eller som topping på pizza. Det lyder avanceret, men kræver i virkeligheden ikke andet end en ovn og lidt tålmodighed.Langtidsbagte tomater har den perfekte balance mellem salt og sødt, og de er et godt og anderledes tilbehør til retter, der har brug for et ekstra pift. Jeg kommer dem f.eks i pastaretter, spiser dem i fladbrød med falafel eller kommer dem oven på mine rugbrødsmadder. Mulighederne er i virkeligheden uendelige, så det er bare med at tænde ovnen, læne sig tilbage og lave en ordentlig portion!

Hvis man ikke har lyst til at spise tomaterne med det samme, kan de kommes i et glas med olie og opbevares i køleskabet i en uges tid – her kan man eksperimentere med at lade dem ligge i chiliolie eller hvidløgsolie, hvis man vil have et lidt anderledes udtryk. Ligegyldigt hvad man finder på, er langtidsbagte en god grundopskrift, man altid vil være glad for, at man har lært!

Langtidsbagte tomater – opskrift til 4 personer

Ingredienser

  • 500 gram cherrytomater, skåret i halve
  • 1 tsk sukker
  • Olie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Start med at tænde ovnen på 125 grader varmluft.
  • Halver tomaterne og læg dem med skindsiden nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Hæld lidt olie over og drys med sukker, salt og peber.
  • Sæt tomaterne i ovnen og lad dem bage i 2-3 timer, indtil de ser rigtige ud.
  • Spis med det samme eller opbevar dem i et glas med olie – så kan de holde sig i køleskabet i ca. 1 uge.

Denne tekst blev sidst opdateret den 20. juli 2020 13:36

Sanne