Opskrift på hjemmelavet pitabrød.
Pitabrød – opskrift
Ingredienser
- 3 dl vand
- 25 g gær
- 1 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 500 g mel
Sådan gør du
- Opvarm vandet, så det bliver fingerlunt – du ved hverken koldt eller varmt – og udrør gæren heri.
- Tilsæt sukker, og lad væsken stå på køkkenbordet eller et andet lunt sted, til det begynder at boble – det tager ca. 20 minutters tid.
- Bland saltet i melet, hæld det i væsken, og ælt det til en smidig og glat dej, som nu skal hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
- Del dejen i 12 dele, og form, og tril dem til boller, der hver især rulles ud til en ”pandekage” på 12 cm i diameter og er ca. ½ cm tyk. Lad dem efterhæve i ca. 15 minutter.
- Steg hvert brød på en tør stegepande – måske kan du have flere på panden ad gangen, jeg kan have to. Steg ved medium til stærk varme på begge sidder, til de får de karakteristiske mørke pletter og er gennemstegte/-bagte – det tager kun et par minutter.
Noter
Nutrition
Om pitabrød
Pitabrød er super sjovt at lave, og så smager de jo – som alt andet hjemmelavet – bare bedre end købte pitabrød. Har du først prøvet at lave din egne, så ærgrer du dig hver gang, du kommer en pakke i kurven, når du er ude at handle. For det er unægtelig nemmere end at bage dem selv.
Eller rettere stege dem. For disse brød bliver stegt på panden. Det sjove ved at lave brødene selv er, at du virkelig kan SE processen. Se, hvad det er, der foregår. Du kan følge med fra den første færd, hvor vand og gær begynder at boble i skålen, til hvordan de hæver op på panden, når de bliver varme og dermed skaber det hulrum, der jo skal være i brødene, så du kan fylde dem med lækre sager.
Få evt lidt ekstra inspiration af vores gode venner fra Gastrofun
Forslag til fyld
Her er vores forslag til hvad du skal fylde i dine nybagte pitabrød. Der vil løbende komme flere til, for kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan putte i et pitabrød. Mix gerne kød eller fisk og grønt.
4 forslag:
- Tunmousse – mix en dåsetun med et mejeriprodukt (skyr, creme fraiche, græsk yoghurt el. lign.) og tilsæt evt. lidt olie, krydderier (eller krydderurter) og salt og peber.
- Grønsager og salat. Alt du kan spise som ‘stand alone salat’ kan du også smide i et pitabrød!
- Shawarma/kebab – varm noget fra en pose fra supermarkedet og smid i pitabrødet og øg herlighedsværdien med 100%
- Frikadeller – meget uarabisk, men mine børn elsker det. Og så kan jeg lige få listet lidt tomat og agurk i dem samtidig.
Men du kan jo også være lidt mere ambitiøs og lave…
Langtidsbagte tomater
Langtidsbagte tomater – en hjemmelavet version af ‘semi-dried’ tomater, der fungerer perfekt som fyld i salater, pitabrød eller som topping på pizza. Det lyder avanceret, men kræver i virkeligheden ikke andet end en ovn og lidt tålmodighed.Langtidsbagte tomater har den perfekte balance mellem salt og sødt, og de er et godt og anderledes tilbehør til retter, der har brug for et ekstra pift. Jeg kommer dem f.eks i pastaretter, spiser dem i fladbrød med falafel eller kommer dem oven på mine rugbrødsmadder. Mulighederne er i virkeligheden uendelige, så det er bare med at tænde ovnen, læne sig tilbage og lave en ordentlig portion!
Hvis man ikke har lyst til at spise tomaterne med det samme, kan de kommes i et glas med olie og opbevares i køleskabet i en uges tid – her kan man eksperimentere med at lade dem ligge i chiliolie eller hvidløgsolie, hvis man vil have et lidt anderledes udtryk. Ligegyldigt hvad man finder på, er langtidsbagte en god grundopskrift, man altid vil være glad for, at man har lært!
Langtidsbagte tomater – opskrift til 4 personer
Ingredienser
- 500 gram cherrytomater, skåret i halve
- 1 tsk sukker
- Olie
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Start med at tænde ovnen på 125 grader varmluft.
- Halver tomaterne og læg dem med skindsiden nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Hæld lidt olie over og drys med sukker, salt og peber.
- Sæt tomaterne i ovnen og lad dem bage i 2-3 timer, indtil de ser rigtige ud.
- Spis med det samme eller opbevar dem i et glas med olie – så kan de holde sig i køleskabet i ca. 1 uge.