Pitabrød – opskrift

pitabrød

Jeg bliver i hvert fald aldrig træt af at forundres over det. Det er som at se en blomst springe ud, når den proces er filmet over længere tid i sekvenser – her bare med det blotte øje og in real time. Børnene elsker også at se, hvordan brødene puster sig op, så man skulle tro, de ville eksplodere for derefter at falde lidt sammen igen, når de fjernes fra den varme pande.

Ingredienser til 12 pitabrød

  • 3 dl vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 500 g mel

Fremgangsmåde

  1. Opvarm vandet, så det bliver fingerlunt – du ved hverken koldt eller varmt – og udrør gæren heri.
  2. Tilsæt sukker, og lad væsken stå på køkkenbordet eller et andet lunt sted, til det begynder at boble – det tager ca. 20 minutters tid.
  3. Bland saltet i melet, hæld det i væsken, og ælt det til en smidig og glat dej, som nu skal hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  4. Del dejen i 12 dele, og form, og tril dem til boller, der hver især rulles ud til en ”pandekage” på 12 cm i diameter og er ca. ½ cm tyk. Lad dem efterhæve i ca. 15 minutter.
  5. Steg hvert brød på en tør stegepande – måske kan du have flere på panden ad gangen, jeg kan have to. Steg ved medium til stærk varme på begge sidder, til de får de karakteristiske mørke pletter og er gennemstegte/-bagte – det tager kun et par minutter.

Tip I: Skal du stege mange, kan du holde dem varme i ovnen ved en 75-100° C.

Tip II: Læg brødene til sidste hævning i en rækkefølge, du kan huske. Så kan du starte med at stege 15 minutter efter, du begyndte at rulle ud, for så har de først udrullede jo hævet i 15 minutter.

Tip III: Vil du have et lidt grovere (fuldkorns) pitabrød, så bland ca. 350 g hvedemel og ca. 150 g fuldkornsmel i stedet for kun at bruge hvedemel.

Pitabrød kan fyldes med alt fra friske grøntsager (vegetarudgaven) og dressing til pulled pork eller shawarma.

Om pitabrød

Pitabrød er super sjovt at lave, og så smager de jo – som alt andet hjemmelavet – bare bedre end købte pitabrød. Har du først prøve at lave din egne, så ærgrer du dig hver gang, du kommer en pakke i kurven, når du er ude at handle. For det er unægtelig nemmere end at bage dem selv.

Eller rettere stege dem. For disse brød bliver stegt på panden. Det sjove ved at lave brødene selv er, at du virkelig kan SE processen. Se, hvad det er, der foregår. Du kan følge med fra den første færd, hvor vand og gær begynder at boble i skålen, til hvordan de hæver op på panden, når de bliver varme og dermed skaber det hulrum, der jo skal være i brødene, så du kan fylde dem med lækre sager.

Forberedelsestid: 1 time og 40 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

x