Tunmousse er en rigtig retroret. Den stammer tilbage fra 1980’erne, hvor vi spiste den som forret til familiefester og måske nytår. I hvert fald hvis det var en moderne husmor, der stod for menuen.

I 1980’erne oversvømmede mejerierne danske hustande med gratis opskriftshæfter med flotte, indbydende billeder af nye, moderne retter. Bl.a. tunmousse.

De gratis opskriftshæfter havde det ene formål, at de skulle få danske husmødres øjne op for de mange nye mælkeprodukter, og naturligvis få dem til at bruge dem. Karolines Køkken sendte intet mindre end fire af disse hæfter ud i løbet af 80’erne, og opskriften på tunmousse var med i flere varianter. Fælles for dem alle var, at der var cremefraiche eller et lignende mælkeprodukt i moussen.

Tunmousse opskrift
uden husblas

Ofte var der også husblas i, som ikke alle husmødre enes lige godt med. Personligt har jeg ikke nogen problemer med husblas, ud over at jeg synes, at det kan give en lidt blævrende konsistens til tunmoussen. Så derfor lader jeg smørret klare husblassens arbejde – men det giver selvfølgelig en federe mousse. Til gengæld bruger jeg tun i vand i stedet for tun i olie.

Antal personer:
4

Tid i alt:
16M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til tunmousse

  • 1 dåse tun i vand (drænet vægt 140 g)
  • 100 g smør
  • ½ dl cremefraiche 18 %
  • Citronsaft
  • Salt og peber

Sådan laver du tunmousse

  1. Hæld tunen i en sigte, og lad den dryppe af.
  2. Findel tunkødet med en gaffel, så stykkerne bliver små og ensartede.
  3. Smelt smørret – det er hurtigt gjort i mikroovnen på højeste effekt i små 10 sekunder.
  4. Tilsæt cremefraiche og smør til tunkødet, og smag tunmoussen til med citronsaft, salt og peber.
  5. Kom tunmoussen i en postejform, eller små portionsforme, hvis du vil lave fine portionsanretninger.
  6. Sæt moussen i køleskabet i mindst seks timer. Men den kan sagtens tåle at stå i længere tid. Du kan sagtens lave den dagen før.

Du kan ente vælge at servere tunmoussen i portionsformen, eller du kan slå den ud af formen. Kør eventuelt med en bordkniv rundt i kanten for at løsne moussen.

Tunmoussen serveres med lidt grønt – normalt vil jeg foretrække brøndkarse, men dild eller almindelig karse smager også skønt til – ristet brød og citron.

Lav evt. en dressing til af 1½ dl cremefraiche smagt til med citronsaft, sukker, salt og peber og lidt af det grønne, du har brugt til tunmoussen.

Jeg ved ikke, hvor længe tunmoussen kan holde sig i køleskabet, vi får altid spist den inden.

Tunmousse – den fedtfattige udgave

Hvis du synes, at ovenstående udgave er lidt for fed, så kan du udelade smørret, og bruge 1 blad husblas opblødt i koldt vand i ca. 5-10 minutter. Smelt den i en gryde med det vand, der hænger ved, afkøl den en anelse, og hæld den i tunmoussen under omrøring. Du kan også i stedet for cremefraiche 18 % bruge skyr 0,2 %. Så bliver det ikke mere fedtfattigt. Det kan selvfølgelig smages, men den fedtfattige udgave er også god.

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 6 timer

Vi har faktisk ikke så mange retter med tun på siden, men den her opskrift på tunfrikadeller er faktisk ret populær.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Tunmousse
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 54 Review(s)