Stegte sild i eddike

Ofte står der stegte sild i eddike på frokostbordet, når påske eller jul skal fejres. Det smager skønt og er derfor også populært pålæg. Stegte sild i eddike kan også være en ”resteret”, hvis der er blevet stegte sild tilovers, når der har stået stegte sild med persillesovs og kogte kartofler på menuen.

Køb endelig rigeligt med dobbelte sildefileter, når du skal lave stegte sild. Så har du både til stegte sild med persillesovs og kogte kartofler og til stegte sild i eddike til frokost i dagene efter.

Dobbelte sildefileter er hele, rensede og udbenede sild. Til forskel fra enkelte sildefileter, hvor silden er halveret. Du kan selvfølgelig også købe hele sild og selv rense og udbene dem.

Stegte sild

Har du købt dobbelte sildefileter, der er ordnet, så er der så at sige ingen ben i at lave stegte sild. Og det tager ikke engang særlig lang tid.

Stegte sild menu

Stegte sild i eddike

5 fra 1 stemme
Ret: Fisk, Forret, Frokost, Smørrebrød
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 207kcal

Ingredienser

  • 400 g Dobbelte sildefileter
  • 3-4 tsk Sennep – f.eks. dijonsennep
  • 4-5 spsk Rugmel
  • 25 g Smør til stegning
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skyl sildene i koldt vand for at fjerne evt. rester af blod.
  • Klip rygfinnen af sildene
  • Smør sildene med et tyndt lag sennep indvendig, og fold sildene sammen på langs
  • Skæret par små snit i ryggen på hver sild, så de ikke åbner sig under stegningen
  • Skær et par små snit i ryggen på hver sild, så de ikke åbner sig under stegningen
  • Brun smørret på en pande, og steg sildene 4 minutters tid på hver side ved middelvarme, til de er gennemstegte. Vend evt. et par gange undervejs

Noter

Tip: Du kan også bruge enkelte sildefileter. Så udelader du senneppen og panerer dem på begge sider inden stegning. De enkelte sildefileter er faktisk nemmere at håndtere, hvis du skal bruge dem til stegte sild i lage, da det er sjældent, at du spiser en hel sild på et stykke rugbrød. Og med de briller på, vil der være til otte personer i portionen herover.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 207kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 18g | Fedt: 14g | Mættet fedt: 5g | Kolesterol: 73mg | Natrium: 143mg | Kalium: 327mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 57mg | Jern: 1mg

Stegte sild i eddike

Smider du de stegte sild i en lage, smager de godt på et stykke rugbrød med eller uden smørelse. Som smørelse kan enten bruges smør eller fedt. Ovenpå må der gerne være løgringe – både rå og dem der ligger i lagen. Men nu til lagen.

Stegte sild oppefra

Eddikelage

5 fra 2 stemmer
Ret: Tilbehør, vegetarisk
Kalorier: 1259kcal

Ingredienser

  • 4 dl Eddike
  • dl Vand
  • 3 dl Sukker
  • 10 stk Hele peberkorn – gerne en blanding af rosa peber og sort peber
  • 1 stk Løg – rødløg eller zittauerløg

Sådan gør du

  • Kom eddike, vand og sukker i en kasserolle sammen med de hele peberkorn.
  • Giv det et kort opkog, til sukkeret er smeltet, og sæt det til side.
  • Pil løget, og skær det i skiver.
  • Læg de stegte sild og løgringe lagvis i en beholder, der passer i størrelsen.
  • Hæld eddikelagen over, sæt låg på, eller dæk med stanniol, og sæt sildene på køl. Jo længere tid de trækker, des bedre – alt med måde selvfølgelig. De kan spises med det samme, men de smager bedre efter et par dage.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 1259kcal | Kulhydrat: 307g | Protein: 1g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 21mg | Kalium: 133mg | Fiber: 3g | Sukker: 300g | Calcium: 68mg | Jern: 1mg

Tilpasning af lagen

Smagen er eddikelagen kan varieres og tilpasses. Vil du gerne have en stærkere lage, så kan du udelade vandet eller komme mindre i.

Du kan også bruge krydderier i din lage ud over peberkornene. F.eks. laurbærblade eller koriander. Eller, hvis det er til julefrokosten, kanel, stjerneanis og nelliker.

Stegte sild tæt på

Stegte sild med persillesovs og kogte kartofler

Serverer du de stegte sild som et middagsmåltid, skal du beregne en dobbelt eller to enkelte sildefileter pr. person. Og i så tilfælde er der altså kun mad til fire personer i portionen herover.

Nogle sværger til, at skindet skal fjernes inden panering, når sildene skal serveres som stegte sild med persillesovs. Det ser jeg ingen grund til. Skindet bliver ikke sejt og smager fint. Samtidig så mætter det jo alt sammen.

Sildene serveres med kogte kartofler og evt. dampede gulerødder og persillesovs.

Det er ikke svært at lave en god persillesovs.

Stegte sild ret

Persillesovs

5 fra 1 stemme
Ret: Sovs
Køkken: Dansk
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Kalorier: 319kcal

Ingredienser

  • 4 dl Mælk
  • 2 spsk Hvedemel
  • 20 g Smør
  • 1 bdt Persille
  • Evt. lidt citronsaft*
  • Evt. lidt muskatnød, hvis du kan lide det
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Pisk mælk og mel sammen i en kasserolle eller lille gryde
  • Tilsæt smør, og kog det op under jævnlig omrøring
  • Lad det småkoge i 10 minutters tid
  • Smag evt. til med citronsaft og muskatnød, og smag også til med salt og peber
  • Skyl persillen, og hak den groft
  • Vend den hakkede persille i sovsen, og bring sovsen i kog igen

Noter

Tip: Brug en skarp kniv til at hakke persillen med. Rul den skyllede persille godt sammen til en kugle, og snit den i mindre stykker. Jeg bruger aldrig en persillehakker til at hakke persille til persillesovs med. Jeg synes, det bliver alt for finthakket.
*Jeg ved godt, at nogle kokke siger, at persillen kan blive ”grå”, hvis du kommer citronsaft i din persillesovs. Det er aldrig sket for mig.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 319kcal | Kulhydrat: 22g | Protein: 14g | Fedt: 20g | Mættet fedt: 13g | Kolesterol: 63mg | Natrium: 319mg | Kalium: 600mg | Sukker: 21g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 500mg

Du kan også lave en hvid, opbagt sovs i stedet for og komme persille i den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x