Nasi goreng er en ret fra det sydøstasiatiske køkken. Nasi betyder ris og goreng betyder stegt. Altså ris stegt eller på godt dansk stegte ris. Retten findes i et utal af varianter. Ens for dem alle er dog, at de indeholder stegte ris, som blandes med grøntsager, krydderier, pisket æg og kød, fjerkræ eller skaldyr. Derfor har jeg i denne opskrift brugt fisk.

Du kan selvfølgelig vælge, hvad du vil. Du kan også lave den helt vegetarisk, hvis det er det, du ønsker. Brug evt. rester af ris fra dagen før, eller kog nogle til lejligheden, og lad dem køle af.

Nasi goreng

Nasi goreng – opskrift

Du kan købe et krydderi, der hedder nasi goreng – indonesisk nasi goreng. Det indeholder en blanding af forskellige krydderier – lidt ligesom karry – så som løg, paprika, hvidløg, koriander, cayennepeber, gurkemeje, bukkehornsfrø, sennep, spidskommen, dild, ingefær og meget mere. Ligesom med karry og det indiske garam masala kan du selv blande krydderiet, men du kan også bare gøre, som jeg gør her, komme krydderier, som du kan lide, i retten hver for sig.

Det kommer jeg i nasi goreng til 4 personer

  • 240 g rå ris eller 600 g kogte – jeg bruger brune ris, men hvilken som helst slags løse ris kan bruges
  • 400 g fisk u/skind – f.eks. kulmule, torsk, sej eller lange
  • Sukker
  • 2-3 porrer – afhængig af størrelse
  • 1 rød peberfrugt
  • 1-1½ dl olivenolie
  • 1-2 spsk. karry – afhængig af styrke
  • ½ tsk. sambal oelek
  • 3-4 spsk. fish sauce
  • 1 spsk. risvineddike
  • 1½-2 dl majskerner
  • 1 spsk. hakkede jalapenos
  • 2 æg
  • Lidt purløg eller brøndkarse
  • Salt

Sådan laver du nasi goreng

  1. Kog risene efter anvisningen på emballagen.
  2. Fjern eventuelt skind og eventuelle ben fra fisken.
  3. Drys med rigeligt salt og derefter sukker på begge sider, og lad fisken trække i ca. 20 minutter – dette trin kan udelades, men det giver en velsmagende fisk, der er fast i kødet.
  4. Klargør grøntsagerne, imens fisken trækker.
  5. Skær top og bund af porrerne, og skyl porrerne grundigt.
  6. Skær dem i ca. 2 cm brede ringe, som efterfølgende halveres, så ringene skilles.
  7. Fjern stilk, kerner og frøstok fra den røde peber, og skær peberfrugten i tern på ca. 2 x 2 cm.
  8. Skyl fisken i isvand, når de 20 minutter er gået, dup den tør, og skær den i mindre stykker – ca. på størrelse med halve fiskepinde.
  9. Varm lidt olie i en wok, og steg fiskestykkerne – evt. ad flere omgange.
  10. Tag fisken op af olien, når de er gennemstegt – efter ca. et par minutter på hver side.
  11. Kom lidt mere olie i wokken, og svits porrer og peberfrugt, til de er sprøde.
  12. Tilsæt karry, og svits det med ½ minuts tid.
  13. Tilsæt sambal oelek, fish sauce, risvineddike, majskerner og hakkede jalapenos.
  14. Varm det hele godt igennem.
  15. Pisk æggene sammen, og tilsæt dem under omrøring.
  16. Skrab indholdet op ad siderne på wokken, så der bliver bar bund, og kom mere olie heri. Rigeligt med olie, kogte ris suger meget.
  17. Kom nu de kogte ris i, og vend rundt i det hele, så det bliver godt blandet.
  18. Smag til med salt og de øvrige krydderier, der er brugt i retten.
  19. Vend til sidst de stegte fiskestykker forsigtig i.
  20. Servér med klippet purløg eller brøndkarse.

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 25 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Nasi goreng
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email