Whiskey sovs
Ingredienser
- 1 dl whiskey/whisky
- 2 spsk. balsamicoeddike
- 1 spsk. finthakket rosmarin – plus stilkene
- 1 tsk. finthakket timian – plus stilkene
- 3 spsk. tomatketchup
- 1 lille ds. tomatpasta 70 g
- 1 spsk. barbecuesauce – den må gerne være lidt røget i smagen da det giver sovsen en let smag af bacon
- 1 tsk. sukker
- 2½ dl fløde
- Salt og peber
Sådan gør du
- Bring halvdelen af whiskyen og halvdelen af balsamicoeddiken samt stilkene fra rosmarin og timian i kog i en kasserolle, kog ind til ca. halvdelen, og tag stilkene op, eller si dem fra.
- Resten af whiskyen og eddiken varmes op i en dyb pande og brændes af – husk at gøre det væk fra emhætte, underskabe, øjenvipper og anden hårvækst.
- Tilsæt ketchup, tomatpasta og barbecuesauce, og lad det svitse godt af i kort tid.
- Tilsæt indholdet fra kasserollen, og skru ned for varmen.
- Tilsæt hakkede krydderurter og sukker, og lad det hele stå og simre 5-7 minutter.
- Tilsæt fløden, og lad igen det hele simre i et kvarters tid, til det får konsistens som en sovs.
- Smag til med salt og peber.
- Si evt. sovsen, hvis du ikke vil have ”fnuller” fra krydderurter i den, men det er absolut ikke nødvendigt.
Nutrition
HurtigMums opskrift på whiskey sovs med balsamico og rosmarin
Ahh whiskey sovs. De fleste kender nok til Irmas Ægte Whisky-Sauce eller Jensens Klassiske Whisky Sauce, som da smager fint, og som faktisk også indeholder en sjat skotsk whisky. Men det er da mere blæret at lave den selv fra bunden, og dine gæster vil føle sig beærede over din indsats. Den sidste bonus er, at der da garanteret blive whisky nok til, at du kan få en godnatdrink, når gæsterne er gået hjem.
Hvis du ikke drikker whisky eller whiskey, eller du synes, det er synd at hælde din dyre whisky i sovsen, så vælg den billigste du kan finde på supermarkedets hylde. Det er min erfaring, at det ikke gør den store forskel på smagen, hvilken whisky du bruger. Den skal bare helst ikke være røget, da det kan efterlade en intens, bitter smag i sovsen.
Tip I: Bruger du piskefløde i stedet for madlavningsfløde, kan du fryse sovsen ned og tø den op igen, uden at den skiller.
Tip II: I stedet for whisky kan du bruge brun rom, det giver den samme smag.
Forskellen på whisky og whiskey
Forskellen på whisky og whiskey er ikke alene stavemåden – selvom Dansk Sprognævn faktisk ikke tillader stavemåden med -e-. Forskellen ligger også i, at nogle whisk(e)y-producerende lande bruger -e- i stavemåden, og andre gør ikke. F.eks. staves drikken uden -e- – whisky – hvis den stammer fra Skotland, men med -e- – whiskey – hvis den stammer fra f.eks. Irland.
Der findes mange andre lande end Skotland og Irland, hvor der produceres whisk(e)y, men det er oftest disse to lande, som forbindes med drikken. I Amerika f.eks. findes der bourbon og Jack Daniel’s, som også er whisky.
Irsk whiskey er typisk destilleret tre gange i modsætning til skotsk whisky, der kun er er destilleret to gange. Den ekstra tur i destillationsapparatet giver irsk whiskey en mere smooth og afrundet smag. Bonusinfo: både whiskey og whisky er destilleret øl, mens f.eks. cognac er destilleret rødvin.