Ristaffel

Ristaffel er en hollandsk ret … eller nærmere mange retter. Et helt bord fyldt med retter. Taffel betyder nemlig bord. Ris betyder … ris! Ristaffel er en fordanskning af det hollandske ord rijsstafel. Men oprindeligt stammer retten fra Indonesien.

Retten er ris servereret til op til 20 forskellige varme og kolde retter – kød, skaldyr, grøntsager – samt forskelligt tilbehør, som ristet kokos, peanuts osv. Saucerne til retterne er stærkt krydrede af karry, sojasauce og sambal oelek.

I Danmark er retterne blevet udskiftet med én ret og en masse tilbehør – måske ikke 20, men mange. Og her er det virkelig kun fantasien, der sætter grænserne. Ristaffel bliver oftest lavet med svinekød. Men, men, men jeg synes den er bedre med kylling.

Få lidt ektra inspiration til din madlavning af vores gode venner fra Gastrofun

ristaffel

Ristaffel med kylling

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 55 minutter
Ret: aftensmad, Forret
Antal: 4 personer
Kalorier: 267kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Derfor laver jeg den med kylling – marineret kylling. Du kan se opskriften herunder, hvor jeg også kommer med forslag til tilbehør.

Ingredienser

  • 400 g kylling i tern
  • ½ løg
  • 1 spsk. revet ingefær
  • 1 tsk. karry
  • 1 tsk. spidskommen
  • spsk. kinesisk soja
  • 1 spsk. honning
  • ½ tsk. sambal oelek
  • ½ spsk. groft salt
  • 2 løg
  • 250 g champignoner
  • 1 spsk. olivenolie
  • 3 dl bouillon
  • 1-2 spsk. mel – til jævning
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Skær blodrester, synligt fedt, brusk og sener af kyllingekødet.
  • Hak løget fint, og riv ingefæren.
  • Bland alle de førstnævnte ingredienser grundigt i en pose beregnet til fødevarer eller i en skål med låg. Sæt det i køleskabet, og lad det marinere i et par timers tid.
  • Skær de 2 løg i halve ringe, og champignonerne i tykke skiver.
  • Svits kylling (med marinade) og løg i den varme olie, og tilsæt bouillon. Lad det hele simre i en halv times tid, til kødet er mørt. Tilsæt champignonerne, når ca. halvdelen af tiden er gået.
  • Jævn med mel udrørt i eller rystet sammen med lidt vand, og smag til med salt og peber.

Noter

Til ristaffel hører sig kogte ris. Beregn ca. ¾ dl ris pr. næse, og kog dem efter anvisningen på emballagen.

Nutrition

Kalorier: 267kcal | Kulhydrat: 9g | Protein: 22g | Fedt: 16g | Mættet fedt: 4g | Flerumættet fedtsyre: 3g | Enkeltumættet fedtsyre: 7g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 75mg | Natrium: 404mg | Kalium: 538mg | Fiber: 2g | Sukker: 4g | Vitamin C: 8mg | Calcium: 37mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvad hører til ristaffel

Hvad der ellers hører til ristaffel varierer med garanti fra familie til familie, men her får du nogle forslag:

  • 1 dl kokosmel ristet på en tør pande, til det begynder at dufte og blive svagt brunt – ryst panden ofte undervejs, det tager ikke mange minutter
  • 100 g peanuts
  • 1 dl rosiner – helst jumborosiner
  • 1 lille ds. mandariner
  • 1 rød, 1 gul og 1 grøn peberfrugt skåret i tern
  • 1 moden mango skåret i tern
  • ½ ds. henkogte ferskner skåret i tern
  • ½ ds. henkogte ananasskiver skåret i ottendedele
  • 4 tomater skåret i tern
  • 1 ds. bambusskud – evt. skåret i tændstikstykke stave
  • 1 ds. palmemarv skåret i halve eller kvarte skiver
  • 3 kugler syltet ingefær skåret i små tern
  • ½ glas marinerede hvidløg
  • 100 g rejer hurtigt vendt i rygende varm olie tilsat lidt tomatpuré
  • banan i skiver ristet i lidt olie tilsat lidt karry
  • 1½ dl edamamebønner
  • Mangochutney
  • Sød chilisauce
  • Karrypasta

Ristet kokosmel, peanuts og rosiner er helt klart et must have, men der skal i hvert fald være minimum 10 slags tilbehør.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce