Teboller

Teboller – Hvorfor hedder de det? Der er ikke te i. Jeg har googlet kaffeboller. De findes, men de er ikke så udbredt. Enten er det stort set samme opskrift som teboller eller også er der kaffe i. Altså som i tilberedt kaffe, ikke pulver.

Altså navnet kommer sig jo nok af, at man spiser dem til teen, eller spiste dem til teen, dengang de blev ”opfundet”. Men igen hvorfor så ikke kaffeboller. Vi drikker morgenkaffe, formiddagskaffe, eftermiddagskaffe, aftenkaffe, og så er der alle kaffepauserne, men vi spiser teboller.

Annonce

teboller

Måske er det fordi vi i 1700- og langt ind i 1800-tallet rent faktisk drak mere te (i de finere kredse) end kaffe. Jeg slog selvfølgelig op i mit husmoderleksikon. Og stor var min overraskelse, da jeg så, at der rent faktisk er forskel på te- og kaffeboller, for kaffeboller bages med bagepulver!

Gode teboller – opskrift

Teboller bages med gær, og ofte er der kardemomme i – hvis man kan lide det – hvor kaffebollerne får smag fra citronskal. Du kan selv variere bollerne ved at komme rosiner, sukat, chokolade eller lignende i dejen. Men her får du den ”rene” opskrift – og de er gode, bollerne.

Ingredienser til 20 teboller

  • 200 g smør
  • 50 g gær
  • 2,5 dl lunkent vand
  • 3 æg
  • 600 g hvedemel
  • 2 spsk. sukker
  • ½ tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. salt

Sådan laver du teboller

  1. Smelt smørret.
  2. Opløs gæren i det lunkne vand.
  3. Pisk de to af æggene sammen, og hæld dem i vandet sammen med 300 g mel, sukker, kardemomme, salt og det smeltede smør.
  4. Kør det grundigt sammen på køkkenmaskinen – eller ælt det.
  5. Tilsæt resten af melet (eller så meget, der er behov for) lidt ad gangen, til du har en dej, der lige klistrer lidt, og lige netop slipper, når du rør ved den.
  6. Lad dejen hæve lunt i 45 minutter under et klæde.
  7. Del dejen i 20 lige store stykker, og form dem til boller, som sættes på en bageplade beklædt med bagepapir.
  8. Dæk igen med et klæde, og lad bollerne hæve i 30 minutter.
  9. Varm ovnen op til 200° C.
  10. Pisk det sidste æg sammen, og pensl bollerne med det.
  11. Bag bollerne i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte (lyder hule, når man banker let på dem med en finger).

Tip: Skal der rosiner, sukat, chokoladestykker eller lignende i, så tilsæt dem sammen med det første hold mel under punkt 3. Jeg vil komme ca. 100-150 g rosiner i denne portion dej.

Bollerne uden nogen tilsætning af tørret frugt eller lignende smager godt med næsten hvad som helst på – ost, marmelade, honning, peanutbutter, chokolade eller kødpålæg eller bare smør (gerne på en lun bolle, så det smelter).

PS: Jeg lavede bollerne på billedet til et baby shower, hvor der både blev drukket kaffe, te og kakao, og de faldt i særdeles god jord. Så kaffe-, kakao- eller teboller … de klarer det hele.

 

Forberedelsestid: 1½ time

Tilberedningstid: 15 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Teboller
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here