Peanut Butter

Peanut Butter – Trods et lille indhold af mættet fedt, er fordelen ved peanutbutter helt klart fedtindholdet. Hele 80 % af fedtet heri er nemlig umættede fedtsyrer, hvilket er den sunde slags fedt – nemlig monoumættede fedtsyrer. Dem vil vi meget gerne have i vores krop – de er faktisk ganske eksistentielle.

Derudover indeholder jordnøddesmørret dog også en lang række andre vigtige stoffer for vores krop. Peanutbutter indeholder nemlig en rimelig mængde af fibre, vitaminer – herunder især vitamin E og mineraler – eksempelvis kalium. Kalium er et fundamentalt mineral, alle har behov for, og med god grund. Mineralet er med til at regulere kroppens balance mellem syre og base, og derudover aktiverer det blandt andet en stor mængde enzymer, især de der forbindes med energiproduktion, bidrager til at opretholde en normal væskebalance i cellen og øger hjertets og musklernes reaktionsevne overfor nervestimulans.

Fibrene er gode for fordøjelsen, og peanuts’ indhold sænker risikoen for forhøjet blodtryk, slagtilfælde samt hjertesygdomme.

Lækre, hjemmelavede muligheder

Smagen af peanutbutter er syndig, og tanken om, at den ikke just er syndig, hvis blot man vælger de produkter, der mestendels består af peanuts og salt, får en lyst til at spise endnu mere. Peanutbutter kan nydes på rugbrød og er en uundværlig ingrediens i hjemmelavede proteinbarer. Bland det eksempelvis med proteinpulver, havregryn og smeltet chokolade – mmmmmh.

Kan peanut butter dække mit proteinbehov?

Det korte svar er nej. Trods det, at omtrent 24 % af produktet består af protein, der er muskelopbyggende, får du ikke dækket dit daglige behov på 100 g. Og det anbefales ikke, at peanutbutter nydes både morgen, middag og aften. Dette skyldes, at det indeholder en hel del kalorier. Dog sker der intet ved at nyde det indimellem, og det kan snildt bruges som en del af måden, hvorpå eksempelvis proteiner indtages.

Vær dog opmærksom på at vælge den rigtige peanutbutter som før nævnt. Vælg den, der er lavet af 99,9 % -100% peanuts, således sukker og sødemidler ikke ødelægger de mange fordele. Og fortvivl ej ved at vælge dette – den gode smag er om muligt endnu bedre herved!

Du kan finde et forsøg på at lave en sundere form for peanutbutter her hos Bodylab.