Persillepesto – Vi burde udnævne persillen til Danmarks nationalkrydderurt, synes jeg – ligesom vi har Danmarks nationalret, -blomst, -fugl, -drik osv. nå ja, og -sang ikke at forglemme. Hvis du i Danmark har et urtebed eller har urter på altanen eller i køkkenvinduet så er der med garanti persille imellem – med mindre det er fordi du aldrig har krydderurter hjemme undtagen når de er indkøbt til bestemte formål.
Der findes to slags persille – kruspersille og bredbladet persille. De er begge to vanvittigt næringsrige og indeholder gode sager, som beta-karotin, C-vitamin, jern, kalcium, magnesium og antioxidanter. Desuden indeholder det klorofyl som understøtter kroppens egen udrensning. Nogle mener endda at det kan eliminere dårlig ånde – derfor skal man spise rå persille når man har spist hvidløg. Jeg har prøvet det, jeg synes ikke det virker. Men hop med på detox-bølgen, og spis masser af persille.
Opskrift på persillepesto
Persillepesto med mandler
Ingredienser
- 1 stor dusk bredbladet persille – ca. ½ l skyllet og tørret
- 1 fed hvidløg
- 30 g mandler
- 1 dl olivenolie
- Saften fra ½ citron
- 1 spsk. revet parmesan eller anden fast ost
- Salt
Sådan gør du
- Skyl og tør persillen, og pil hvidløgsfeddet.
- Hak mandlerne groft, rist dem på en tør pande, og kom dem i en foodprocessor eller blender – en stavblender kan også anvendes – og blend dem sammen med, persille, hvidløg, olie, og citronsaft. Bliv ved med at blende til konsistensen er ensartet og cremet. Smag til med salt og evt. mere citronsaft.
- Tilsæt til sidst osten, og bland rundt.
Du kan se her hvordan du laver persillepesto i HurtigMums lynvideo. Den er indspillet med noget punk-rock musik, som en af vores redaktører er helt vild med. Hvis du ikke er til den slags musik, så husk at slå lyden fra 😉
Persillepesto er lækkert som dip til grøntsagsstænger, som ”mayonnaise” på sandwich, som ”smør” på brødet, tilbehør til pastaretter, i salater, til at smøre på kyllingen inden den steges i ovnen, blandet ind i blomkålsris og meget, meget mere. Kun fantasien sætter grænser.
Hvis ikke I spiser al pestoen – der bliver ca. 1½ dl ud af denne portion – så kom den i et tætsluttende glas, og opbevar den i køleskabet. Her vil den kunne holde sig i 7-10 dage – hvis ikke den bliver spist før.
Pestoen kan faktisk også fryses.
Pesto med andre ingredienser
Personligt synes jeg rigtig godt om denne pesto, men smag og behag er jo forskelligt. Derfor får du her nogle alternativer til nogle af ingredienserne.
Du kan udskifte persille med spinat, basilikum eller andre krydderurter, eller du kan mikse. Mandler kan udskiftes med nødder, pinje- eller solsikkerkerner – eller en kombination af et par af dem.
Osten kan udskiftes med en hvilken som helst anden ost – pecorino, manchego eller sågar cheddar – dog skal den have en vis fasthed.
Således er mulighederne mange og ved at prøve dig frem kan du jo finde frem til lige netop den variant som du synes smager bedst – det kommer selvfølgelig også an på hvad du serverer den til.
En anden lille variant som også bør hjemmelaves er Mayonnaise. Du kan finde vores opskrift på mayonnaise her – det tager kun 5 minutter at lave.
Forberedelsestid: 15 minutter
Tilberedningstid: 0 minutter