Pesto

7. februar 2020 14:21

En klassiske pesto er lavet med basilikum, hvidløg, parmesan, pinjekerner, olivenolie og salt. Det er en italiensk pasta (altså som i creme ikke som i spaghetti). Den smager skønt både som dip og som krydderi.

.

Den grønne pesto kan også laves med mange andre krydderurter, som er tilfældet med f.eks. ramsløg-pesto, salviepesto og persillepesto, eller du kan blande flere forskellige krydderurter og lave en krydderurtepesto. Men pesto fås også i en rød udgave. Den bliver lavet med tomater.

Hjemmelavet basilikum-pesto – opskrift

Men her er det altså den traditionelle, italienske basilikumpesto, vi koncentrerer os om. Den er perfekt til f.eks. pastasalat med pesto, til kammuslinger med pasta eller på en ostemad. Mulighederne er mange, selvom indsatsen er minimal.

Antal glas:
1

Tid i alt:
40M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser

  • 1 stort bdt. basilikum – ca. 35-40 g – uden alt for grove stilke, men gerne de bløde
  • 1 lille fed hvidløg
  • 25 g parmesanost
  • 2 tsk. pinjekerner
  • 1 knsp. fint salt
  • 1 dl olivenolie

Sådan laver du pesto

  1. Skyl basilikummen grundigt, så den er helt fri for jord, og lad den dryppe godt af, eller giv den en tur i salatslyngen.
  2. Pil hvidløget, og skær det i mindre stykker.
  3. Skær osten i mindre dele – eller endnu bedre riv den.
  4. Kom hvidløg, parmesanost, pinjekerner, salt og olivenolie i blenderen, og blend ved lav hastighed i 1 minuts tid.
  5. Tilsæt den afdryppede/tørre basilikum, og blend igen ved lav hastighed i ca. ½ minuts tid.
  6. Sæt pestoen tildækket på køl i ca. ½ times tid.
  7. Smag til, og så er den klar til at blive spist.

Tip I: Rist pinjekernerne kort tid på en tør pande og under omrøring, til de får lidt farve. Det giver dem en mere gennemtrængende smag i pestoen.

Tip II: Synes du hvidløgssmagen er for stærk, så giv hvidløgsfeddet et hurtigt opkog, så det smager mildere i pestoen.

Tip III: Som nævnt kan du bruge mange andre krydderurter end basilikum til at lave pesto af. Du kan også bruge andre kerner, hvis du er løbet tør for pinjekerner. Det kan være solsikkekerner, græskarkerner eller mandler for den sags skyld.

Pestokartofler

En af mine favoritter med pesto er pestokartofler. Det er en nem måde at give kogte kartofler et ekstra pift på, og det er en god måde at få brugt en rest pesto på, inden den bliver dårlig.

Kog kartoflerne som du plejer. Lad dem dampe tørre. Tilsæt en, to eller tre spiseskefulde pesto – afhængig af smag og mængden af kartofler – og vend rundt. Så er de klar til servering.

Pesto – holdbarhed

Normalt når du køber et glas pesto, kan den holde uendelig lang tid – indtil du har åbnet glasset. Efter åbning holder det sjældent mere end en uges tid, selvom det står på køl.

Den hjemmelavede pesto skal naturligvis også opbevares på køl, og så vil den også kunne holde sig i ca. en uges tid.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Denne tekst blev sidst opdateret den 5. april 2020 10:54

Sune Hansen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*