Pesto

PestoEn klassiske pesto er lavet med basilikum, hvidløg, parmesan, pinjekerner, olivenolie og salt. Det er en italiensk pasta (altså som i creme ikke som i spaghetti). Den smager skønt både som dip og som krydderi.

Den grønne pesto kan også laves med mange andre krydderurter, som er tilfældet med f.eks. ramsløg-pesto, salviepesto og persillepesto, eller du kan blande flere forskellige krydderurter og lave en krydderurtepesto. Men pesto fås også i en rød udgave. Den bliver lavet med tomater.

Pesto

Hjemmelavet basilikum-pesto – opskrift

Ingen anmeldelser
Samlet tid: 40 minutter
Antal: 1 glas
Forfatter: Beate Grandahl
Men her er det altså den traditionelle, italienske basilikumpesto, vi koncentrerer os om. Den er perfekt til f.eks. pastasalat med pesto, til kammuslinger med pasta eller på en ostemad. Mulighederne er mange, selvom indsatsen er minimal.

Ingredienser

  • 1 stort bdt. basilikum – ca. 35-40 g – uden alt for grove stilke men gerne de bløde
  • 1 lille fed hvidløg
  • 25 g parmesanost
  • 2 tsk. pinjekerner
  • 1 knsp. fint salt
  • 1 dl olivenolie

Sådan gør du

  • Skyl basilikummen grundigt, så den er helt fri for jord, og lad den dryppe godt af, eller giv den en tur i salatslyngen.
  • Pil hvidløget, og skær det i mindre stykker.
  • Skær osten i mindre dele – eller endnu bedre riv den.
  • Kom hvidløg, parmesanost, pinjekerner, salt og olivenolie i blenderen, og blend ved lav hastighed i 1 minuts tid.
  • Tilsæt den afdryppede/tørre basilikum, og blend igen ved lav hastighed i ca. ½ minuts tid.
  • Sæt pestoen tildækket på køl i ca. ½ times tid.
  • Smag til, og så er den klar til at blive spist.

Tip I: Rist pinjekernerne kort tid på en tør pande og under omrøring, til de får lidt farve. Det giver dem en mere gennemtrængende smag i pestoen.

    Tip II: Synes du hvidløgssmagen er for stærk, så giv hvidløgsfeddet et hurtigt opkog, så det smager mildere i pestoen.

      Tip III: Som nævnt kan du bruge mange andre krydderurter end basilikum til at lave pesto af. Du kan også bruge andre kerner, hvis du er løbet tør for pinjekerner. Det kan være solsikkekerner, græskarkerner eller mandler for den sags skyld.

        Pestokartofler

        En af mine favoritter med pesto er pestokartofler. Det er en nem måde at give kogte kartofler et ekstra pift på, og det er en god måde at få brugt en rest pesto på, inden den bliver dårlig.

        Kog kartoflerne som du plejer. Lad dem dampe tørre. Tilsæt en, to eller tre spiseskefulde pesto – afhængig af smag og mængden af kartofler – og vend rundt. Så er de klar til servering.

        Pesto – holdbarhed

        Normalt når du køber et glas pesto, kan den holde uendelig lang tid – indtil du har åbnet glasset. Efter åbning holder det sjældent mere end en uges tid, selvom det står på køl.

        Den hjemmelavede pesto skal naturligvis også opbevares på køl, og så vil den også kunne holde sig i ca. en uges tid.

        Er du sulten efter flere godter fra HurtigMums, så kan du skrive din mail her! Så modtager du inspiration og mulighed for at deltage i HurtigMums konkurrencer fra tid til anden 🙂

        Sidst opdateret: 8. november 2022
        Picture of Beate Grandahl

        Beate Grandahl

        Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

        Skriv et svar

        Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

        Opskrift Vurdering




        Se også disse opskrifter