Hasselbackkartofler

Hasselbackkartofler

Hasselbackkartofler – Behøver hasselbackkartofler nogen større præsentation? Det skulle da lige være, at de altså hedder hasselbackkartofler og ikke hasselbachkartofler eller hasselbagte kartofler eller noget andet. Hasselbackkartofler!

Så er det slået fast. Alligevel har vi her på siden en opskrift på hasselbagte kartofler. Det er en variant af de svenske hasselbackkartofler, hvor jeg kommer rasp og ost på.

Hvad er hasselbackkartofler?

Hasselbackkartofler er kartofler, der er skåret næsten igennem i tynde skiver og bagt i ovnen med smør og salt. Metoden er opkaldt efter en restaurant i Djurgården i Stockholm, Sverige, som hedder Hasselbacken – derfor er der da også nogle, der kalder kartoflerne for hasselbackenkartofler.

Det var en kokkeelev i restauranten, der ”opfandt” hasselbackkartoflen. Restauranten blev grundlagt i 1760-erne og eksisterer stadig. Den har også stadig hasselbackspotatis på menuen.

Hasselbackkartofler

Hasselbackkartofler opskrift

Efter sigende skulle kokkeeleven have opfundet denne tilberedningsmetode for at reducere tilberedningstiden. Og det virker efter hensigten. Tilberedningstiden reduceres med 15-20 minutter. Til gengæld skal du bruge tid på at snitte kartoflerne.
5 fra 1 stemme
Samlet tid: 55 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 6-8 mellemstore kartofler – ca. 1 kg i alt
  • 1 spsk. smeltet smør eller 1 spsk. olie
  • Groft salt eller flagesalt

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Skræl kartoflerne.
  • Skær tynde snit næsten helt igennem. Kartoflen skal stadig hænge sammen.
  • Pensl med smør eller olie.
  • Drys salt på.
  • Sæt kartoflerne på en bageplade eller i et ovnfast fad, og bag dem i ovnen i ca. 40-45 minutter, til de er møre. Mærk med spidsen af en lille kniv eller med en kødnål.

Det var ikke så svært, vel?!

Hvordan skærer man hasselbackkartofler?

Altså du kan jo føle dig heldig og bare gå i gang med at svinge kniven og håbe på, at dine snit bliver lige dybe. Du kan også sikrer dig ved at lægge et spækbræt bag kartoflen og skære, indtil kniven pga. spækbrættet ikke kan komme længere.

Eller du kan stikke et metalspyd igennem kartoflen på langs ca. 1½ cm fra bunden. Når du skærer i kartoflen vil spyddet stoppe kniven, så du ikke skærer hele vejen igennem kartoflen. Skær ikke for hårdt. Hvis du skærer ned i metalspyddet, risikerer du, at din kniv bliver sløv i skæret.

Endelig kan du også lægge kartoflen mellem skafterne på to grydeskeer af træ. Så vil grydeskeerne sørge for, at du ikke skærer for dybt, men lad være med at lave hakker i skaftet.

Hasselbackkartofler ved varmluft

Du kan lave hasselbackkartofler i en konventionel ovn eller en varmluftsovn – som vel egentlig snart er den konventionelle ovn. 200° C i en varmluftsovn svarer ca. til 225° C i en konventionel ovn, men det betyder ikke det store i forbindelse med hasselbackkartoflerne. Det tager lidt længere tid, hvis temperaturen er lav, men det betyder ikke noget for resultatet.

Hasselbackkartofler på grillen

Du kan også lave de lækre kartofler i grillen. På nøjagtig samme måde som i ovnen. Læg dem i et ildfast fad, og sæt dem på grillristen, og læg låget over.

Tilbehør men til hvad

De lækre kartofler kan serveres som garniture til alt fra hakkebøf og frikadeller til flæskesteg og koteletter i fad. Generelt så foretrækker jeg de her kartofler som tilbehør til kød, der er forberedt i ovnen, men det er bare min madfetisch. Og husk at lave en god sovs til for eksempel en rødvinssovs eller en klassisk brun sovs.

 

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 45 minutter

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce