Hasselbagte kartofler – Jeg ved det godt … det hedder ikke hasselbagte kartofler, det hedder hasselbackkartofler, men rigtig mange kalder dem for hasselbagte kartofler. Men ligegyldigt hvad du kalder dem, så smager de godt, er nemme at lave og findes i et hav af variationer.
Hasselbackkartofler er selvfølgelig altid kartofler, men krydderierne kan varieres i det uendelige. Her får du min favorit.
Svensk ret
Hasselbackkartofler er en svensk ret. Den stammer fra Hotel og Restaurant Scandic Hasselbacken, som er et hotel og en restaurant i Djurgården i Stockholm. I starten (i midten af 1700-tallet) hed den Dunderhyttan, men i 1760-erne blev den omdøbt til Hasselbacken.
Få evt. noget eksta lækker inspiration af vores super gode venner fra Gastrofun

Hasselbagte kartofler opskrift
Ingredienser
- 4 store eller 8 mellemstore kartofler Jeg bruger gerne bagekartofler men det er ikke et must
- 2 spsk. rasp
- 50 g smør – eller margarine men jeg sværger til smørret
- 4 spsk. revet ost det kan være parmesan, det kan være gouda eller mozzarella. Hvad som helst.
- Jeg brugte en stump af en Mammen Guldost der var blevet for vanskelig at skære skiver af til ostemaden
- Salt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 225° C.
- Skræl, og skyl kartoflerne.
- Skær hver kartoffel på tværs i tynde skiver næsten hele vejen igennem, men så de holdes sammen af det nederste stykke. Det kan du evt. gøre ved at lægge kartoflen på bordet og et skærebræt bagved helt tæt på kartoflen. Skær lige ned i kartoflen, til du ikke kan komme længere pga. skærebrættet. Eller du kan stikke et metalspyd igennem på langs af kartoflen ca. 1½ cm fra bunden. Skær skiver på tværs af kartoflen til kniven rammer spyddet.
- Læg kartoflerne med skærefladen opad i et smurt, ovnfast fad.
- Drys med salt og rasp – evt. sigtet – og fordel smørret i små klatter over kartoflerne.
- Sæt fadet i ovnen i 45 minutter, til de er møre – afhænger af størrelsen på kartoflerne. Dryp nu og da stegesmørret hen over dem med en ske.
- Drys med revet ost, når ca. halvdelen af stegetiden er gået.
Noter
Næringsindhold pr. servering
Hasselback-alt det andet
Nu nævnte jeg tidligere, at hasselbackkartofler selvfølgelig altid er kartofler, og det er også sandt nok, men du kan også lave hasselback æbler, hasselback kylling, hasselback gulerødder eller hasselback fisk og meget, meget mere.
Det handler bare om at snitte tynde skiver – næsten igennem – æblet, kyllingebrystfileten, gulerødderne, fiskestykket – eller hvad det nu måtte være – drysse med krydderier og evt. rasp og ost og stege det i ovnen til det er mørt.
Hasselbagte kartofler med skræl
… jeg lover det er sidste gang, jeg kalder dem ”hasselbagte kartofler”. Er du rigtig doven, kan du sagtens lave hasselbagte kartofler uden at skrælle dem først, og det smager rigtig godt, hvis skrællen ikke er for grov – og så er det jo også i skrællen det bedste sidder.