Hvad er kødrand? Kødrand er kogt fars. Eller rettere sagt, fars bagt i vandbad. Jeg ved ikke hvorfra og fra hvornår retten stammer, men den var i hvert fald med i tv-serien Matador, hvor lærer Andersen kundgjorde: ”Min afdøde hustru kendte mine følelser for kogt fars.” Og det var ikke positive følelser. Men alligevel langede han godt til fadet. Få opskriften på kødrand – kogt fars – herunder.
Kødrand laves i en form – en randform – i ovnen. I nogle opskrifter er det tæt på en frikadellefars, i andre kan der være fyld i som f.eks. gulerødder, ærter, blomkål eller lignende. Opskriften herunder er med gulerødder. Nogle gange kommer jeg også ærter i. Men det står jo dig frit for at gøre, som du har lyst til.
Opskrift på kødrand
Gammeldags kødrand
Ingredienser
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175° C.
- Rør det hakkede kød sejt med salt.
- Pil løget, og hak det fint.
- Skræl gulerødderne, og skær dem i passende stykker. Jeg kan godt lidt gulerødderne har lidt størrelse, så de bevarer lidt bid.
- Bland kød, løg, gulerødder, æg og mel sammen.
- Tilsæt mælken lidt efter lidt, til farsen har en god sammenhængende konsistens.
- Krydr med peber.
- Smør eller pensl en randform med lidt fedtstof.
- Fordel farsen i randformen.
- Sæt randformen ned i en bradepande, og sæt den i ovnen.
- Hæld vand i bradepanden, til det når halvt op på randformen.
- Bag kødranden i ca. 50 minutter.
- Tag kødranden ud af ovnen, løsn den fra formen, og hæld den ud på serveringsfadet. Evt. ved at lægge fadet oven på formen, vende hurtigt rundt og fjerne formen.
- Drys evt. med lidt hakket grønt.
Nutrition
Serveringsforslag
Kødrand smager godt med en stuvning til – f.eks. stuvet blomkål med ærter i eller stuvet hvidkål – og evt. kogte kartofler.
Kommer du ikke grøntsager i kødranden, kan du servere kogte eller dampede grøntsager – evt. anrettet i midten af kødranden – en bechamelsauce og kogte kartofler til.
Kan kødrand fryses?
Ja, ligesom kødboller – som jo også er kogt fars – kan kødrand sagtens fryses. Varm den op i vandbad, så bliver den næsten lige så god, som da den blev lavet.
Stop madspild
Du kan også skære kødranden i mindre stykker og varme stykkerne i en suppe – f.eks. tomatsuppe, hønsekødsuppe eller ramen – og bruge dem som en slags kødboller. De bør bare helst ikke bulderkoge og heller ikke koges for længe, for så kan du risikere, at de koger i smadder.