Kødrand

Hvad er kødrand? Kødrand er kogt fars. Eller rettere sagt, fars bagt i vandbad. Jeg ved ikke hvorfra og fra hvornår retten stammer, men den var i hvert fald med i tv-serien Matador, hvor lærer Andersen kundgjorde: ”Min afdøde hustru kendte mine følelser for kogt fars.” Og det var ikke positive følelser. Men alligevel langede han godt til fadet. Få opskriften på kødrand – kogt fars – herunder.

Kødrand laves i en form – en randform – i ovnen. I nogle opskrifter er det tæt på en frikadellefars, i andre kan der være fyld i som f.eks. gulerødder, ærter, blomkål eller lignende. Opskriften herunder er med gulerødder. Nogle gange kommer jeg også ærter i. Men det står jo dig frit for at gøre, som du har lyst til.

Opskrift på kødrand

kødrand

Gammeldags kødrand

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Ret: aftensmad
Antal: 4 personer
Kalorier: 326kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg vil ikke prale af, at min opskrift er gammeldags, men det er i hvert fald en gammeldags form jeg bruger. Det er nemlig farmors blå emalje randform. Den har gjort det godt, og den kan stadig. Men du kan selvsagt bruge en hvilken som helst randform.

Ingredienser

  • 500 g hakket kød – gris eller blandet gris og kalv
  • 1 løg
  • 3 gulerødder
  • 2 æg
  • 3 spsk. hvedemel
  • ½-1 dl mælk
  • Fedtstof til formen
  • Evt. lidt hakket grønt – f.eks. persille
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175° C.
  • Rør det hakkede kød sejt med salt.
  • Pil løget, og hak det fint.
  • Skræl gulerødderne, og skær dem i passende stykker. Jeg kan godt lidt gulerødderne har lidt størrelse, så de bevarer lidt bid.
  • Bland kød, løg, gulerødder, æg og mel sammen.
  • Tilsæt mælken lidt efter lidt, til farsen har en god sammenhængende konsistens.
  • Krydr med peber.
  • Smør eller pensl en randform med lidt fedtstof.
  • Fordel farsen i randformen.
  • Sæt randformen ned i en bradepande, og sæt den i ovnen.
  • Hæld vand i bradepanden, til det når halvt op på randformen.
  • Bag kødranden i ca. 50 minutter.
  • Tag kødranden ud af ovnen, løsn den fra formen, og hæld den ud på serveringsfadet. Evt. ved at lægge fadet oven på formen, vende hurtigt rundt og fjerne formen.
  • Drys evt. med lidt hakket grønt.

Nutrition

Kalorier: 326kcal | Kulhydrat: 8g | Protein: 22g | Fedt: 22g | Mættet fedt: 9g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 9g | Transfedtsyre: 0.01g | Kolesterol: 150mg | Natrium: 161mg | Kalium: 573mg | Fiber: 2g | Sukker: 4g | Vitamin C: 5mg | Calcium: 58mg | Jern: 3mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Serveringsforslag

Kødrand smager godt med en stuvning til – f.eks. stuvet blomkål med ærter i eller stuvet hvidkål – og evt. kogte kartofler.

Kommer du ikke grøntsager i kødranden, kan du servere kogte eller dampede grøntsager – evt. anrettet i midten af kødranden – en bechamelsauce og kogte kartofler til.

Kan kødrand fryses?

Ja, ligesom kødboller – som jo også er kogt fars – kan kødrand sagtens fryses. Varm den op i vandbad, så bliver den næsten lige så god, som da den blev lavet.

Stop madspild

Du kan også skære kødranden i mindre stykker og varme stykkerne i en suppe – f.eks. tomatsuppe, hønsekødsuppe eller ramen – og bruge dem som en slags kødboller. De bør bare helst ikke bulderkoge og heller ikke koges for længe, for så kan du risikere, at de koger i smadder.

kødrand
Sidst opdateret: 4. maj 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter