Opskrift på boller i karry
5 fra 3 stemmer
Samlet tid: 45 minutter minutter
Ret: aftensmad
(skærm slukker ikke)
Antal: 4 personer
Kalorier: 418kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Denne opskrift på boller i karry er lidt til den stærke side, men du kan altid vælge at komme mindre karry i, komme en mildere karry i eller helt undlade at komme karry i og så blot servere svitset karry pisket op i lidt vand så alle selv kan krydre deres portion individuelt. Tilberedelsestid i alt er ca. 35-45 minutter, og opskriften er for 4 personer (med ris som tilbehør).
Ingredienser
Ingredienser til bollerne:
Sådan gør du
Sådan laver du boller i karry
- Rør farsen til bollerne således
- Hak løget fint.
- Bland det hakkede kød med alle krydderierne og det hakkede løg.
- Tilsæt æg, mel og så meget vand (ca. 1 dl) at farsen bliver en sej og elastisk sammenhængende fars.
- Sådan koges bollerne
- Bring 2½ l vand og 2 spsk. salt i kog.
- Skru ned så det kun lige simrer.
- Form boller i den ønskede størrelse – vi brugte en barneske – og læg dem i gryden – kun så mange der kan være uden at de ligger i lag.
- Kog bollerne i 5-7 minutter afhængig af størrelse, og tag dem herefter op med en hulske.
- Fortsæt til al farsen er brugt.
- Lad kogevandet koge videre indtil du skal bruge noget af det i saucen.
Sådan laver du karrysaucen
- Hak løget fint.
- Mål alle krydderier samt ingefær op, og kom dem i samme skål alle sammen.
- Skær æblet i tynde, tynde både – husk at skære kernehuset fra.
- Steg løget i smørret(!)/margarinen i et par minutter, og tilsæt herefter alle krydderierne, og rist dem af et halvt til et helt minuts tid.
- Tilsæt eddiken, og lad den koge næsten væk.
- Tilsæt mel, og pisk godt til du har en jævn masse uden klumper.
- Spæd nu op med suppen og mælken lidt ad gangen til saucen har den ønskede tykkelse.
- Kom æblerne i – gem evt. et par både til pynt – og lad dem koge med ½ minuts tid.
- Smag saucen til med salt, peber og evt. mere æblecidereddike.
- Kom bollerne i saucen og servér med traditionelle kogte ris eller blomkålsris (hvis der skal skrues ned for stivelsen) og evt. lidt snittet rød chilipeber og lidt grønt til pynt.
Noter
Kokkens bonustips og toppings til boller i karry
For at give bollerne lidt ekstra smag kan man tilføje lidt et par skiver selleri i vandet til bollerne. De skal naturligvis frasorteres før bollerne kommer i saucen.Toppings kan være et hit og også omvende skeptiske børn – for eksempel mangotern, rosiner og bananskiver som vil gøre retten sødere. Derudover kan man – ligesom med chili con carne bruge græsk yoghurt til at mildne styrken og fremhæve smagen. Et sidste tip: Man kan godt bruge flere æbler, og hvis man elsker æblesmag/konsitstens kan de med fordel skæres i bittesmå tern. Bonustips for dem der elsker meget stærk mad. Hvis du vil have dine boller i karry hvinende stærk så steg først noget karry på en tør pande, før du kommer de øvrige ingredienser i til sovsen. Du bliver bedre ved til du hoster, så er karryen perfekt! NB. det er en god ide at have emfang/emhætte tændt eller et vindue åbent, når man tørsteger karry!
Nutrition
Kalorier: 418kcal | Kulhydrat: 17g | Protein: 26g | Fedt: 27g | Mættet fedt: 11g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 12g | Transfedtsyre: 2g | Kolesterol: 133mg | Natrium: 131mg | Kalium: 640mg | Fiber: 3g | Sukker: 10g | Vitamin C: 11mg | Calcium: 140mg | Jern: 5mg
Boller i karry historien
Boller i karry er en rigtig dansk klassiker, som de fleste begynder at elske som barn og stadig holder af som voksen. Det er nemt at lave boller i karry, og retten kan justeres, så den enten er stærk, mild eller sågar raffineret (f.eks. med toppings). Som en sjov lille anekdote var boller i karry som middagsret et regionalt forslag fra Østjylland som Danmarks nationalret i 2014. Boller i karry kom dog ikke i finalen – what?
Skulle du have misset det, så var det stegt flæsk der blev kåret til Danmarks nationalret. Men det gør jo ikke boller i karry mindre dansk eller mindre lækkert.
Velbekomme!