Skinkesalat er det, man kalder en pålægs- eller mayonnaisesalat. En ”smattet” slags pålæg, der får sin konsistens fra bl.a. mayonnaise. Der er selvfølgelig skinke i. Der findes mange opskrifter på skinkesalat, og nogle af disse salater kaldes også for ’fuglekvidder’. Hvilket jo er indlysende, når der er skinke i … eller hvad?
Men den er god nok. Når du køber ’fuglekvidder’ og kigger på ingredienslisten, så står det sort på hvidt, at det er skinke, den indeholder – sammen med mayonnaise og alt det andet.
Fuglekvidder er en pålægssalat, der stammer helt tilbage fra ’40-erne eller måske endda tidligere. Og den blev ikke lavet af skinke. Jo, det gjorde den også, den blev nemlig lavet af hakkede pålægsrester, som havde en begrænset holdbarhed. Men navnet ’pålægsrester’ var slagtermesteren godt klar over ikke var et tiltalende navn til noget, der smagte så skønt, at man kunne høre fuglene synge (fuglekvidder).
Fuglekvidder er dog også blevet kaldt skinkesalat, selvom det jo egentlig var en forloren en af slagsen med meget andet i end skinke. Så hvordan kunne man kende forskel på den rigtige og den forlorne. Jo ser du, var der røde pølser i skinkesalaten, så var det fuglekvidder.
Rigtig mange mennesker elskede – og elsker stadig – fuglekvidder. Så meget endda, at enhver delikatesseafdeling med respekt for sig selv sælger fuglekvidder – om end den i dag faktisk er lavet af skinke.
Hjemmelavet skinkesalat opskrift
Ingredienser
- 2 rødløg
- 250 g kogt skinke
- 2 spsk. hjemmelavet mayonnaise
- 1 tsk. dijonsennep
- 1 tsk. paprika
- lidt balsamicoeddike
- 1 bdt. purløg
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pil rødløgene, og skær dem kvarter.
- Skær skinke i stykker på nogenlunde samme størrelse som løgene.
- Kør løg og skinke igennem kødhakkeren med en grov skive i.
- Bland mayonnaise, sennep og paprika sammen, og smag til med eddike, salt og peber samt evt. mere paprika.
- Tilsæt klippet purløg (gem noget til pynt), og vend det hele med hakket skinke og løg.
Salaten smager godt på rugbrød eller i en croissant, bolle eller sandwich. Du kan også servere den i bagte kartofler.
Fedtfattig skinkesalat
Hænger dit tøj også i skabet og krymper om natten, så vil du måske hellere have en ”slankere” udgave af salaten. Det kan du gøre ved at udskifte mayonnaisen med kvark eller hytteost eller halvt af hver.
Skinkesalat med karry
Karry smager også godt i salaten. Eller andre krydderier og krydderurter. Prøv dig frem med en teske af dit og en teske af dat.
Det smager lidt af fugl
Du kan også udskifte skinken med kogt kylling – så er det ikke en skinkesalat mere, men en kyllingesalat, og så kan man da med rette kalde salaten for fuglekvidder.
Det smager lidt af fugl, sagde kællingen, der kogte suppe på den gren, kragen havde siddet på.