Skinkesalat

Skinkesalat er det, man kalder en pålægs- eller mayonnaisesalat. En ”smattet” slags pålæg, der får sin konsistens fra bl.a. mayonnaise. Der er selvfølgelig skinke i. Der findes mange opskrifter på skinkesalat, og nogle af disse salater kaldes også for ’fuglekvidder’. Hvilket jo er indlysende, når der er skinke i … eller hvad?

Men den er god nok. Når du køber ’fuglekvidder’ og kigger på ingredienslisten, så står det sort på hvidt, at det er skinke, den indeholder – sammen med mayonnaise og alt det andet.

Fuglekvidder er en pålægssalat, der stammer helt tilbage fra ’40-erne eller måske endda tidligere. Og den blev ikke lavet af skinke. Jo, det gjorde den også, den blev nemlig lavet af hakkede pålægsrester, som havde en begrænset holdbarhed. Men navnet ’pålægsrester’ var slagtermesteren godt klar over ikke var et tiltalende navn til noget, der smagte så skønt, at man kunne høre fuglene synge (fuglekvidder).

Fuglekvidder er dog også blevet kaldt skinkesalat, selvom det jo egentlig var en forloren en af slagsen med meget andet i end skinke. Så hvordan kunne man kende forskel på den rigtige og den forlorne. Jo ser du, var der røde pølser i skinkesalaten, så var det fuglekvidder.

Rigtig mange mennesker elskede – og elsker stadig – fuglekvidder. Så meget endda, at enhver delikatesseafdeling med respekt for sig selv sælger fuglekvidder – om end den i dag faktisk er lavet af skinke.

skinkesalat

Hjemmelavet skinkesalat opskrift

Samlet tid: 20 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Fuglekvidder ligner ofte hakket kød – hvilket det jo også er – men konsistensen bliver anderledes, når du rører våde ingredienser i. Vil du have den hakkede effekt, skal du altså ikke røre mayonnaise og sennep i, men i stedet rører det sammen og servere det til/oven på.

Ingredienser

  • 2 rødløg
  • 250 g kogt skinke
  • 2 spsk. hjemmelavet mayonnaise
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 tsk. paprika
  • lidt balsamicoeddike
  • 1 bdt. purløg
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Pil rødløgene, og skær dem kvarter.
  • Skær skinke i stykker på nogenlunde samme størrelse som løgene.
  • Kør løg og skinke igennem kødhakkeren med en grov skive i.
  • Bland mayonnaise, sennep og paprika sammen, og smag til med eddike, salt og peber samt evt. mere paprika.
  • Tilsæt klippet purløg (gem noget til pynt), og vend det hele med hakket skinke og løg.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Salaten smager godt på rugbrød eller i en croissant, bolle eller sandwich. Du kan også servere den i bagte kartofler.

Fedtfattig skinkesalat

Hænger dit tøj også i skabet og krymper om natten, så vil du måske hellere have en ”slankere” udgave af salaten. Det kan du gøre ved at udskifte mayonnaisen med kvark eller hytteost eller halvt af hver.

Skinkesalat med karry

Karry smager også godt i salaten. Eller andre krydderier og krydderurter. Prøv dig frem med en teske af dit og en teske af dat.

Det smager lidt af fugl

Du kan også udskifte skinken med kogt kylling – så er det ikke en skinkesalat mere, men en kyllingesalat, og så kan man da med rette kalde salaten for fuglekvidder.

Det smager lidt af fugl, sagde kællingen, der kogte suppe på den gren, kragen havde siddet på.

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Andre opskrifter med svinekød