Kogt kylling. Kylling er en meget alsidig fødevare. Du kan få den som stegt, grillet, braiseret, langtidsstegt eller kogt kylling. Det er sidstnævnte, jeg har gang i her.

En kogt kylling ser måske lidt mere kedelig og knapt så indbydende ud, som en kylling med gyldent, sprødt skind, men hver ting til sin tid. En kogt kylling kan du nemlig bruge til andre kyllingeretter end en stegt kylling. Men mere om det senere.

Kogt kylling

Kogt kylling – opskrift

Der bliver en fantastisk god fond, når du har kogt din kylling. Kom den afkølet i fryseposer – f.eks. 1 liter i hver – og læg den i fryseren, så har du altid fundamentet til en god suppe af enhver slags. Eller du kan fryse den ned i isterningposer og bruger dem som ”bouillon(is)terninger” i sovs og gryderetter, der trænger til et pift. Men først skal vi lige have kogt (fjer)kræet.

Ingredienser

  • 1 kylling
  • Vand
  • 1 suppevisk af krydderurter – f.eks. selleritoppe, porretop, løgtoppe, persille, rosmarin, estragon, laurbærblade, eller hvad du har lyst til, eller hvad der passer til den ret, du skal bruge din kogte kylling til
  • Salt og peberkorn

Fremgangsmåde

  1. Skyl kyllingen ud- og indvendigt med koldt vand, og fjern evt. rester af indmad.
  2. Skær gumpen af – det er ikke absolut nødvendigt, men jeg gør det altid – men lad endelig alt halsskind blive siddende, det giver kraft og saft til fonden.
  3. Læg kyllingen i en gryde med vand, så det dækker.
  4. Bind madsnor om dine udvalgte krydderurter.
  5. Kom suppevisken i vandet sammen med hele peberkorn og salt.
  6. Bring vandet i kog, og kog kyllingen i ca. 40-45 minutter, eller til den er gennemkogt – stik en kødnål i kødet, og tjek, om saften, der kommer ud, er klar. Den må ikke være lyserød. Så skal kyllingen koge lidt længere. Skum undervejs.
  7. Lad evt. kyllingen stå i kogevandet 20 minutter, efter du har slukket for varmen.

Kogt kylling kan bruges med eller uden skind i clubsandwich, pastasalat, hønsesalat, høns i asparges eller i supper. Du kan også bruge den i kylling i karry. Eller du kan lave en lækker peberrodssovs og tilsætte en håndfuld rosiner – helst de store jumborosiner – og så enten skære kyllingen i strimler og blande den i sovsen. Eller bare servere den i store stykker til.

Hel kylling eller dele af en kylling?

I stedet for at koge en hel kylling, kan du købe dele af kyllingen – overlår, underlår, brystfilet, inderfilet og hvad det hedder alt sammen.

Fordelen ved det er, at det er hurtige at tilberede små stykker kød. Det kan du jo så også gøre ved selv at partere en hel kylling. En anden fordel er, at hvis I er en lille familie, kan I måske ikke spise en hel kylling. Her kan fryseren så være løsningen, hvis du har en sådan.

Ulempen ved kylling, som du køber parteret, er, at den ofte er fyldt med vand – eller (smagsneutral) lage, som det så vildledende kaldes. Det skal godt nok være oplyst, hvor meget ”lage”, kyllingen indeholder. Men tilsætter producenterne krydderier til lagen, eller lægger kødet i en marinade, efter vandet er tilsat, kan de omgås denne regel og blot kalde det f.eks. barbecuemarineret kylling.

 

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 45 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Kogt kylling
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email