Høns i asparges

Høns i asparges – Når familien samledes til jule-, påske- eller søndagsfrokost i slutningen af 50’erne, starten af 60’erne, var det næsten altid sikkert som amen i kirken, at der blev serveret tarteletter med høns i asparges – lavet fra bunden.

Hjemmebagte tarteletter og kød fra en høne – ikke som nu købte tarteletter og kød fra en kylling. Til gengæld var aspargeserne fisket op af glas – det er vi stadig nogle, der gør, hvor andre bruger friske. På hurtigmums bruger vi naturligvis den hurtige metode – glasset – og det smager skønt.

Faktisk holdt høns i asparges sit indtog meget tidligere end i 50-60’erne. For da tarteletterne holdt sit indtog som en forret i de borgerlige hjem i mellemkrigstiden, var det bl.a. høns i asparges, der var fyldet til gæstebrug. Det eller champignonstuvning.

Til familiens søndagsmiddag kom man hamburgerryg og stuvede grønærter og gulerødder i eller fiskeboller i asparges. For høns i asparges var kun til, når det skulle være rigtig fint.

Opskrift på tarteletter med høns i asparges

høns i asparges

Tartelet med høns i asparges

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Ret: aftensmad, Hovedret
Antal: 4 personer
Kalorier: 533kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Der kommer stadig nye ideer til, hvad du kan fylde i tarteletter, men høns – eller kylling – i asparges er stadig en hitter. Jeg laver kylling i asparges, det tager lidt af den gode fedmen, men det kan man jo kompensere for med fløde og smør.

Ingredienser

  • 50 g smør
  • 1 dl mel
  • 4 dl suppe fra den kogte kylling
  • 250 g kogt kyllingekød
  • 2 dåser hvide aspargessnitter – gerne med hoveder – ca. 540 g
  • dl piskefløde
  • Lidt sherry – et par teskefulde eller deromkring efter smag
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Smelt smørret – det må ikke brune – og tilsæt mel, mens du rører rundt, til du har en ensartet opbagning.
  • Tilsæt kyllingesuppe og evt. lidt af aspargesvandet lidt ad gangen, mens du pisker.
  • Tilsæt fløde, og kog saucen godt igennem, til den har en passende konsistens. Den må ikke være for tynd, men heller ikke tyk som en grød.
  • Skær kyllingekødet i mindre stykker, sådan på en 2-3 cm i længde og 1 cm i bredden eller noget i den retning. Dét en gourmet ville kalde mundrette stykker.
  • Kom kyllingekødet i saucen, og varm det hele godt igennem.
  • Smag til med sherry og lidt salt og peber.
  • Kom de varme høns i asparges i lune tarteletter – eller som på billedet i krustader. I så fald skal aspargeser og kød skæres mindre ud. Fyld gerne godt i.
  • Pynt evt. med lidt grønt – dild, grønne aspargeshoveder eller lignende.

Noter

Tip: Har du fået lavet for meget høns i asparges, kan du fryse det ned – altså inden det kommer i tarteletterne. Det kan blive en anelse grynet under genopvarmningen, men det forsvinder, når det er blevet kogt godt igennem.

Nutrition

Kalorier: 533kcal | Kulhydrat: 27g | Protein: 18g | Fedt: 39g | Mættet fedt: 19g | Flerumættet fedtsyre: 4g | Enkeltumættet fedtsyre: 12g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 124mg | Natrium: 837mg | Kalium: 234mg | Fiber: 1g | Sukker: 2g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 52mg | Jern: 3mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvad er krustader

Krustader er små, sprøde butterdejsskåle, som er gode til delikate appetizere. Det er sådan en lille, god mundfuld.

Du kan bage dem selv, hvis du har et krustadejern, eller rettere sagt koge dem, for de bliver kogt i olie, men det er helt sikkert meget nemmere at købe dem. De fås i assorterede dagligvarebutikker. Her er de dog i reglen bagt.

Sidst opdateret: 23. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter