Barbecuesauce og barbecuemarinade er to sider af samme sag. I hvert fald hvis du googler det. For lige gyldigt om du googler det ene eller det andet, kommer du frem til en opskrift på en marinade eller sovs, som du kan bruge til at pensle dit kød med, inden det ryger på grillen.

Ifølge ordbogen er der ikke noget, der hedder barbecuemarinade. Barbecue betyder grill. Så vi er altså ude i en grillsauce eller grillmarinade. Umiddelbart vil jeg mene, at en marinade er tyndere end en sauce, og at det bruges til at marinere i. Når du marinerer, lægger du kødet i blød, så at sige. Altså i længere tid, for at få kødet til tage smag af marinaden.

Saucen derimod kan du smøre på, lige inden du smider kødet over gløderne, ligesom du også kan lade kødet stå at trække i det. Du kan også servere den til det færdige kød.

Både marinade og sauce kan bruges til at give ekstra smag i sovsen, hvis der skal laves sovs til maden.

Barbecuesause og barbecuemarinade

Hjemmelavet barbecuesauce og barbecuemarinade – opskrift

Denne sauce – eller marinade – som du får opskriften på herunder, vil jeg sige, er en sauce. Men du kan også bruge den til at marinere i. Ligesom du kan pensle dit kød med den lige inden tilberedning og/eller til at servere til grillmaden.

Det skal du bruge

  • 2 spsk. honning
  • 2 spsk. tamarind-pasta
  • 1 spsk. tomatketchup
  • 1 spsk. sød chilisauce
  • 1 spsk. worcestershire sauce
  • 1 spsk. smoked paprika
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Bland alle ingredienserne sammen, og smag til med salt og peber.

Af denne portion er der rigeligt til en steg på 1½ kg. Eller til alle kyllingelårene.

Har du rester, så kom dem i en bøtte eller på en flaske med tætsluttende låg, og opbevar den i køleskabet. Den kan holde sig rigtig længe – mindst hele grillsæsonen – hvis blot du sørger for ikke pensle direkte fra bøtten, da der så vil komme kødsaft og lignende på penslen og derefter i saucen.

Hvad er tamarind?

Tamarind eller tamarinde er en spiselig bælgfrugt fra træet tamarindus indica – også kaldet indisk dadel. Træet stammer fra det tropiske Afrika, men tamarinde bruges mest i det indiske og pakistanske køkken. Træet kan i tropiske egne blive helt op til 30 meter højt, men i de mere tempererede områder bliver det oftest kun op til 10 meter højt.

Frugten kan blive op til 20 cm lang, og den er sursød (mest sur) sin smag. Den sælges i asiatiske købmandsbutikker som pressede blokke eller som pasta. Tamarind-pasta kan også købes i velassorterede dagligvarebutikker.

Pastaen skal opbevares i køleskabet efter åbning.

Tamarindekstrakt bruges bl.a. i HP-sauce og worcestershire sauce.

Tamarind-pasta kan erstatte citron og lime i mange retter. Brug det f.eks. til pickles samt i gryderetter, saucer og supper.

Er det helt umuligt for dig at opdrive tamarind-pasta, kan du smage barbecuesaucen til med mangochutney og HP- eller worcestershire sauce.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 0

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Barbecuesauce og barbecuemarinade
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Print Friendly, PDF & Email