Worcestershire sauce er en engelsk krydderiblanding, som er flydende. Den er i familie med HP-sovs, sojasovs og engelsk sauce m.m. Den laves traditionelt af eddike, ansjoser, sirup, løg, tamarindpasta og en håndfuld krydderier eller to. Saucen har fået sit navn efter den britiske Lord Sandys hjemby, Worcester i det vestengelske grevskab Worcestershire , hvor saucen første gang blev markedsført af Lea & Perrins. 

Men mere herom senere Worchestershire sauce udtales ”wust-ta-sheer sauce”.

Worcestershire sauce

Der skal bruges mange ingredienser, når du skal i gang med Worcestershire saucen, men metoden er enkel.

Udgør:
1 liter

Tid i alt:
 5T 30M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til Worcestershire sauce

  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 jalapeño
  • 1 spsk. revet ingefær
  • ¼ dl hakket ansjos
  • ½ citron – økologisk
  • ½ lime – økologisk
  • 1 spsk. olivenolie
  • ½ dl tamarindpasta
  • ¼ dl tomatpasta
  • 1 hel nellike
  • 1 spsk. friskkværnet sort peber
  • ½ dl mørk sirup
  • 1¼ dl melasse – kan købes i f.eks. Matas eller på nettet
  • 3¾ dl lys vineddike
  • 1¼ dl mørk øl
  • ½ dl appelsinsaft
  • 2 dl vand

Sådan laver du Worcestershire sauce

  1. Pil løg og hvidløg, og hak løget groft, og hvidløget fint.
  2. Skyl jalapeñoen, fjern stilk, frøstok og kerner, og hak frugtkødet fint.
  3. Riv ingefæren, og hak ansjoserne.
  4. Skær citron og lime i tynde skiver.
  5. Varm olien op i en stor gryde og sauter løget, indtil det er blødt – det skal ikke brune.
  6. Tilsæt tamarindpasta, hvidløg, ingefær og jalapeños, og lad det hele koge over medium-lav varme i yderligere 5 minutter.
  7. Tilsæt resten af ingredienserne, og rør det hele godt sammen.
  8. Bring i kog, skru ned for varmen, og lad det hele simre i ca. 5 timer, eller til du har en tyktflydende sauce, der kan dække bagsiden af en ske. Rør i saucen indimellem, mens den simrer.
  9. Si saucen, og hæld den på glasflasker eller lignende.

Hjemmelavet Worcestershire sauce kan holde sig i en tætsluttende beholder i flere uger, når den opbevares på køl.

Historien bag Worcestershire sauce

Som nævnt har saucen fået sit navn efter den engelske by Worcester. Men oprindeligt stammer den fra den Indiske koloni, hvor den britiske Lord Sandy fik fat i den under en af sine rejser til Bengal.

I 1835 hyrede han et par kemikere, John Lea og William Perrins til at efterligne saucen. Det gik ikke som det skulle, og Lea og Perrins gav op og gemte og glemte krukkerne i kælderen. Efter et par år fandt de dem igen, og besluttede dem for at give saucen en chance mere.

Årene havde gjort noget godt for saucen. For under lagringen havde den udviklet en sød og fyldig smag – det man i dag kalder umami. Lea & Perrins Worcestershire sauce var født. Den blev hurtigt populær i hele Europa og Amerika – ja, faktisk over hele verden. Og det er den stadig. Derfor er opskriften også hemmelig, så det er ikke den, du har fået herover.

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Worcestershire sauce
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug