Worcestershire sauce

Worcestershire sauce er en engelsk krydderiblanding, som er flydende. Den er i familie med HP-sovs, sojasovs og engelsk sauce m.m. Den laves traditionelt af eddike, ansjoser, sirup, løg, tamarindpasta og en håndfuld krydderier eller to. Saucen har fået sit navn efter den britiske Lord Sandys hjemby, Worcester i det vestengelske grevskab Worcestershire , hvor saucen første gang blev markedsført af Lea & Perrins.

Men mere herom senere Worchestershire sauce udtales ”wust-ta-sheer sauce”.

Worcestershire sauce

Der skal bruges mange ingredienser, når du skal i gang med Worcestershire saucen, men metoden er enkel.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 5 timer 30 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 1 liter
Kalorier: 533kcal

Ingredienser

  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 jalapeño
  • 1 spsk. revet ingefær
  • ¼ dl hakket ansjos
  • ½ citron – økologisk
  • ½ lime – økologisk
  • 1 spsk. olivenolie
  • ½ dl tamarindpasta
  • ¼ dl tomatpasta
  • 1 hel nellike
  • 1 spsk. friskkværnet sort peber
  • ½ dl mørk sirup
  • dl melasse – kan købes i f.eks. Matas eller på nettet
  • dl lys vineddike
  • dl mørk øl
  • ½ dl appelsinsaft
  • 2 dl vand

Sådan gør du

  • Pil løg og hvidløg, og hak løget groft, og hvidløget fint.
  • Skyl jalapeñoen, fjern stilk, frøstok og kerner, og hak frugtkødet fint.
  • Riv ingefæren, og hak ansjoserne.
  • Skær citron og lime i tynde skiver.
  • Varm olien op i en stor gryde og sauter løget, indtil det er blødt – det skal ikke brune.
  • Tilsæt tamarindpasta, hvidløg, ingefær og jalapeños, og lad det hele koge over medium-lav varme i yderligere 5 minutter.
  • Tilsæt resten af ingredienserne, og rør det hele godt sammen.
  • Bring i kog, skru ned for varmen, og lad det hele simre i ca. 5 timer, eller til du har en tyktflydende sauce, der kan dække bagsiden af en ske. Rør i saucen indimellem, mens den simrer.
  • Si saucen, og hæld den på glasflasker eller lignende.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 533kcal | Kulhydrat: 99g | Protein: 10g | Fedt: 3g | Mættet fedt: 1g | Kolesterol: 15mg | Natrium: 104mg | Kalium: 1113mg | Fiber: 8g | Sukker: 71g | Vitamin C: 94mg | Calcium: 201mg | Jern: 5mg

Hjemmelavet Worcestershire sauce kan holde sig i en tætsluttende beholder i flere uger, når den opbevares på køl.

Historien bag Worcestershire sauce

Som nævnt har saucen fået sit navn efter den engelske by Worcester. Men oprindeligt stammer den fra den Indiske koloni, hvor den britiske Lord Sandy fik fat i den under en af sine rejser til Bengal.

I 1835 hyrede han et par kemikere, John Lea og William Perrins til at efterligne saucen. Det gik ikke som det skulle, og Lea og Perrins gav op og gemte og glemte krukkerne i kælderen. Efter et par år fandt de dem igen, og besluttede dem for at give saucen en chance mere.

Årene havde gjort noget godt for saucen. For under lagringen havde den udviklet en sød og fyldig smag – det man i dag kalder umami. Lea & Perrins Worcestershire sauce var født. Den blev hurtigt populær i hele Europa og Amerika – ja, faktisk over hele verden. Og det er den stadig. Derfor er opskriften også hemmelig, så det er ikke den, du har fået herover.

Andre gode kolde “saucer” fra HurtigMums

Her på HurtigMums har vi mange andre “saucer” end Worcestershire sauce.

Tomatsalsa – Kold sydenlandsk salsa der kan bruges på mad eller som dip.

Tahin dressing – Mellemøstlig dressing, der vist oprindeligt kom fra Persien. I dag anvendes Tahin i rigtig mange køkkener over hele verden.

Salsa verde – Den lækreste grønne sauce og dip. Salsa verde er en af de kolde saucer, som når du først har smagt den, så er det næsten umuligt at give slip igen.

Denne tekst blev sidst opdateret den 30. maj 2020 21:19

Pernille