Jeg har glædet mig som et lille barn til at give dig denne opskrift på salsa verde. Ikke fordi den er speciel i forhold til andre opskrifter på salsa verde. Men bare fordi det er salsa verde … uhmmm. Salsa verde er verdens skønneste, velsmagende sauce, sovs, dip, dressing. Den er det mest alsidige tilbehør, du kan forestille dig.

Jeg spiser den til laks, til friske forårsruller, i burger, til nachos og chips, ja, sågar oven på min rullepølsemad. Det ligner pesto – grøn og olieret – men den smager helt anderledes.

Jeg er glad for, at den har beholdt sit italienske navn, salsa verde, for det lyder unægtelig mere storslået end oversat til dansk, grøn sauce – eller retter sauce grøn – og et storslået navn har den fortjent.

Salsa eller salsa verde

Mange kalder denne grønne sauce for salsa. Men selvom ’salsa’ er det italienske ord for sauce, så forbinder man tit salsa med den mellemamerikanske, krydrede sauce, som typisk indeholder tomater og chili.

Salsa er i øvrigt også en stilart inden for rytmisk musik og en sensuel dans. Og det er helt sikkert, at salsa verde får mig til at høre sød musik i mine ører og giver mig lyst til at danse.

salsa verde

Salsa verde – opskrift

Skal vi så komme til det. Som nævnt ligner den pesto, men der er stor forskel på smagen, selvom hovedingredienserne – basilikum og olie – findes i dem begge. Salsa verde kan tilberedes med andre ingredienser end dem, jeg bruger – som altid med italiensk mad er der en opskrift for hver italienske mama.

Ingredienser til ca. 3 dl salsa verde

  • 5 ansjoser i olie – og de skal IKKE udelades. Jeg hader ansjoser, men de smager skønt i salsa verde. Du kan ikke smage, der er fisk i, men de giver salt og fedme til saucen
  • 1-2 fed hvidløg – afhængig af størrelse, og hvor stærkt du kan lide det
  • 1 stort bdt. bredbladet persille – ca. 75 g
  • 1 bdt. basilikum – 1 pottefuld
  • 1 par spsk. kapers
  • 1 spsk. dijonsennep
  • ¼ dl rødvinseddike
  • 1 – 1½ dl ekstra jomfruolivenolie
  • Peber

Tilberedning

  1. Sæt ansjoserne til afdrypning.
  2. Pil hvidløgsfeddene.
  3. Skyl persille og basilikum grundigt
  4. Hak nu ansjoser, hvidløg, persille, basilikum og kapers meget fint – du kan godt bruge en foodprocessor eller minihakker, men oftest bliver grøntsagerne nærmest mast og revet i stykker i en minihakker. Det sker ikke, når du bruger en skarp kniv, og derved bliver grøntsagerne mindre seje i det færdige produkt.
  5. Bland sennep og eddike i de hakkede ingredienser.
  6. Rør til sidst olien i lidt ad gangen, til du har en salsa verde, der har konsistens som en meget tyk sauce.
  7. Smag til med friskkværnet peber.

Så er den færdig – nemt og hurtigt. Spis den til alt!

Som tidligere nævnt kan der bruges andre grøntsager i også. Således kan du tage halv bredbladet persille og halv mynte eller kørvel og samme portion basilikum som i min opskrift. Prøv dig frem, hvad du synes bedst om.

Salsa verde kan holde sig i et glas med tætsluttende låg i køleskabet i 1-2 uger mindst – hvis det ikke bliver spist inden.

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 0

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Salsa verde
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)