Vaniljecreme

Når jeg laver hjemmelavet vaniljecreme, så bliver der intet tilbage. Slet intet. Skål og redskaber bliver med glæde slikket absolut rene af børn og/eller mand. De håber endda på, at der bliver bare en lille portion til overs, som kan spises som dessert – ”råt”!

Vaniljecreme er ikke beregnet til bare at sluge for sjov. Det kan bruges i rigtig mange desserter og kager. Tag bare en helt traditionel lagkage med tre (hjemmelavede) lagkagebunde med marmelade og creme imellem. Eller hvad med en jordbærtærte, der minder om sol, sommer og Danmark? Eller en fransk crème brûlée med karamelliseret sukker på toppen?

Annonce

vaniljecreme

Hjemmelavet vaniljecreme – opskrift

Uanset hvad du skal bruge din vaniljecreme til, så bliver den altid bedst, når den er hjemmelavet. Den vaniljecreme, du får opskriften på her, kan bruges til lidt af hver. Det er sådan en slags basis-creme.

Ingredienser til 4 personer – i en kage eller dessert!!!

  • ½ vaniljestang
  • 2½ dl mælk – gerne sødmælk
  • 3 spsk. sukker
  • 2 æggeblommer
  • 1 spsk. majsstivelse

Fremgangsmåde

  1. Flæk vaniljestangen med en lille kniv, og skrab kornene ud.
  2. Kom vaniljekorn og den flækkede stang i en lille gryde sammen med mælk, sukker, æggeblommer og majsstivelse.
  3. Kog op ved svag varme under jævnlig omrøring, til cremen begynder at blive tyk.
  4. Tag gryden af varmen, tag vaniljestangen op, og pisk i cremen, så den ikke trækker skind.
  5. Afkøl cremen, før du bruger den i lagkage eller lignende.

Tip: Hvis du vender et par dl piskefløde pisket til skum i cremen, bliver den let og luftig.

Vaniljesukker, -pulver eller -stang

Vaniljekorn fra en vaniljestang er kraftigere i smagen end sukker, og så giver den også de dér herlige sorte prikker, så man kan se, at der er ægte vanilje i.

Men vaniljestænger er efterhånden blevet ret kostbare, så vil du spare på mad-(dessert-)budgettet, så kan du bruge vaniljesukker i stedet for vaniljekorn.

Udskifter du vaniljestangen herover med vaniljesukker, skal du bruge 1 tsk. vaniljesukker. Den teskefuld skal du så trække fra de 3 spsk. sukker, der skal i cremen, ellers bliver cremen alt for sød.

Husk, at noget vaniljesukker altid først bør tilsættes efter kogning – det fremgår af emballagen.

Du kan også købe vaniljepulver, men det er heller ikke billigt. Det er vaniljestænger, der er pulveriseret. Bruger du det – stadig 1 tsk. – behøver du ikke trække noget fra i sukkermængden, for vaniljepulver indeholder ikke sukker, ligesom vaniljesukker gør.

Vaniljecreme uden æg

Kan man lave cremen uden æg? Ja, det kan man da. Der skal så lidt mere stivelse i, da æggene er med til at få cremen til at koagulere.

Ingredienser

  • ½ vaniljestang
  • 3 dl mælk
  • 3 spsk. sukker
  • 3 spsk. majsstivelse

Fremgangsmåde

  1. Skrab kornene ud af vaniljestangen.
  2. Hæld 2 dl mælk, sukker, vaniljekorn og -stang i en gryde, og kog det godt igennem under omrøring.
  3. Rør majsstivelsen ud i den sidste dl mælk, og hæld jævningen i lidt ad gangen, mens du pisker, når mælken er på kogepunktet.

Tip: Skal cremen være til en veganer, så brug plantemælk i stedet for komælk.

Forberedelsestid: 2 minutter

Tilberedningstid: 10 minutter

Brug eventuelt din hjemmelavet vaniljecreme til en lækker rabarbertrifli. Se opskriften lige her.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Vaniljecreme
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here