Crème brûlée

Crème brûlée – Elsker du desserter? Både at lave dem og at spise dem, så skal du prøve at lave crème brûlée. Hvorfor? Fordi crème brûlée er den ultimative kogekunst inden for dessert.

Men fortvivl ikke, for det er ikke svært at lave. Det er nemt, og det smager så fuglene synger, uden at du skal lægge de store kulinariske evner i projektet. Derforuden er det sjovt. For her er det tilladt at ”lege” med ild.

Hvad er crème brûlée?

Annonce

Crème brûlée er en fransk dessert – en klassisk fransk dessert endda. Brûlée er fransk for brændt – altså brændt creme. Ikke svedent, men brændt som i med åben ild. Det er sukkeret oven på desserten, man brænder af, så det karamelliseres.

creme brulee

Crème brûlée – opskrift

Men lad os da så komme i gang. For crème brûlée tager tid – lang tid! De skal nemlig afkøles.

Ingredienser til 4 personer

  • ½ vaniljestang
  • 4 æggeblommer
  • 85 g + 1 spsk. sukker
  • 2½ dl piskefløde
  • 1 dl sødmælk

Sådan laver du crème brûlée

  1. Tænd ovnen på 160° C, konventionel varme.
  2. Skrab kornene ud af den halve vaniljestang.
  3. Bland dem med æggeblommer og de 85 g sukker, og rør det sammen med en ske eller slev – ikke i røremaskinen eller med elpiskeren.
  4. Rør nu piskefløde og mælk i blandingen.
  5. Hæld blandingen igennem en sigte.
  6. Fordel blandingen i fire ovnfaste skåle af ca. 2 dl hver.
  7. Sæt skålene i et fad, bradepande eller lignende, og fyld kogende vand i fadet, indtil vandkanten flugter med crème brûlée-kanten i skålene.
  8. Bag crème brûléerne i 30 minutter. Når du tager dem ud af ovnen, skal de skælve. De sætter sig, når de bliver kolde.
  9. Stil nu skålene i køleskabet i mindst 3-4 timer – du skal ikke dække dem til.
  10. Fordel den sidste spsk. sukker over desserterne, og brænd dem med en gasbrænder, til sukkeret er karamelliseret.
  11. Servér straks de færdige crème brûléer.

Tip: Hvis du ikke bryder dig om at dine crème brûléer står udækket i køleskabet, kan du sætte husholdningsfilm over hver enkelt skål. Den skal sættes helt tæt på indersiden af skålen, så den lige rør ved cremen. Grunden er, at der ikke må dannes kondensvand. Og det er nu engang nemmere at undgå, hvis du ikke dækker dem.

Ovnens temperatur

Alle ovne varmer ikke ens, fordi nogle ovne varmer mere eller mindre, end det som temperaturen står på. Hold derfor øje med dine crème brûléer. De må ikke boble, mens de bages. Begynder de på det, skal du skrue ned for varmen.

Crème brûlée brænder

Har du ikke en gasbrænder – en crème brûlée brænder – kan du alligevel godt servere crème brûlée.

Stil de afkølede skåle ned i et iskoldt vandbad – gerne med isterninger. Drys sukkeret på, og sæt dem i øverst i ovnen, og grill dem, til sukkeret er smeltet og har taget farve. Du skal være over dem hele tiden, for det går stærkt, så pludselig har de fået for meget. Igen skal de serveres med det samme, de tages ud af ovnen.

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 3½ time

Se andre lækre kager her.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Crème brûlée
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here