Hjemmelavet rødkål. Rødkål er nok noget de fleste mest spiser til jul, og når det er så sjældent, skal det da være hjemmelavet rødkål. Ikke at der er noget i vejen med købe-rødkål, andet at den er lidt kedelig i forhold til den hjemmelavede, og så er det bare hyggeligt at lave sin egen. Det er ikke svært at lave hjemmelavet rødkål. Det tager 1½ times tid, men 2/3 af tiden står den og passer sig selv i gryden på komfuret.
9 ud af 10 danskere spiser rødkål juleaften, ifølge en analyse Coop foretog i 2010, og faktisk er der – eller det var det i hvert fald i 2010 – 37 % af de ni danskere, der lavede den selv.
Hjemmelavet rødkål med ribssaft og appelsin
Jeg hører altså til blandt de 37 %, og her får du min opskrift, så kan du måske være med til at få procenttallet til at stige.
Antal personer:
6
Tid i alt:
1T 30M
Sværhedsgrad:
Nem
Ingredienser til hjemmelavet rødkål
- 600 g rødkål
- 1 stort æble
- 1 stang vanilje
- 1¼ dl ribssaft
- 1¼ dl friskpresset appelsinsaft (Ca. 1½-2 appelsiner)
- 1 laurbærblad
- lidt sukker
- lidt salt
Sådan laver du hjemmelavet rødkål
- Fjern de yderste grove blade, skyl rødkålen, skær den i kvarter, og snit den.
- Skyl æblet, fjern kernehuset, og skær æblet i tern.
- Flæk vaniljestangen på tværs.
- Kom rødkål, æbletern, vaniljestang, ribs- og appelsinsaft samt laurbærblad i en gryde, og bring det i kog.
- Skru ned for varmen, og lad det simre 1 times tid under låg.
- Smag rødkålen til med sukker og salt, hvis det er nødvendigt.
Tip: Når du varmer din rødkål juleaften, så smag den også til med lidt flydende ande-, gåsefedt eller fedt fra, hvad I nu skal have at spise, men ikke for meget.
Pift købe-rødkålen op
Står du juleaften og har glemt at koge rødkål, så bliver det nok en stresset affære at gå i gang med den hjemmelavede. Så smut ned i supermarkedet, og køb et glas færdiglavet rødkål, og pift det op med ingredienser, du garanteret har i køkkenet i forvejen.
Du behøver ikke købe det dyreste. For det første fordi det ikke nødvendigvis er det bedste. TestUniverset testede i 2017 syv slags rødkål, og en af de billigste kom faktisk på en delt andenplads. Den der blev nr. 1 koster 20 kr. mere pr. kg! Men den anden grund til, at du ikke behøver købe den dyreste er, at du jo selv pifter rødkålen op.
Ingredienser
- 1 stort æble
- Ande-, gåse- eller fedt fra flæskestegen eller den steg I nu spiser
- 1 stort glas rødkål (600-1.000 g)
- Lidt god eddike
- salt
Fremgangsmåde
- Skyl æblet, fjer kernehuset, og skær æblet i små tern.
- Kom fedtet i en gryde, og varm det op.
- Lad æbleternene svitse lidt, og tilsæt derefter rødkålen, og varm det godt igennem ved lav varme.
- Smag til med lidt eddike og evt. salt.
Tip: Synes du, rødkålen er for sur, kan du søde med saft – ribssaft, hyldebærsaft, solbærsaft eller lignende.