Råstegte kartofler

Råstegte kartofler er rå kartofler stegt på panden. Du kan brugen hele, små kartofler, eller du kan skære dem ud i halve, tykke skiver, tynde skiver, tern eller chunks, eller hvad du nu synes, passer til den ret, du vil servere råstegte kartofler til.

Råstegte kartofler på panden er lidt ligesom kartofler i ovn, men du skal bruge en del mere fedtstof. Det betyder selvfølgelig også, at de feder mere, end hvis du laver dem i ovnen, men husk, at det er alligevel minimalt, hvor meget fedtstof kartofler kan suge. Du kan jo tjekke mængden af fedtstof før og efter.

Til gengæld tager det ikke lige så lang tid at stege kartoflerne på panden som i ovnen, synes jeg – og det er jo bare helt i hurtigmums’ ånd – og så bliver de usandsynligt sprøde og lækre.

Selvom du steger kartoflerne i fedtstof på en pande, så tag ikke fejl, det er ikke brasede kartofler, da de jo skal koges, inden du steger dem.

Opskrift på råstegte kartofler

råstegte kartofler

Råstegte kartofler opskrift

Samlet tid: 25 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Kartoflerne kan steges i alt slags fedtstof – olie, smør, fedt – og kan krydres med lige nøjagtigt dit yndlingskrydderi og selvfølgelig noget der harmonerer med de smage, der er i den ret, kartoflerne skal serveres til. Men her får du grundopskriften på råstegte kartofler.

Ingredienser

  • 700-800 g kartofler – eller hvor meget I nu plejer at spise
  • 100 g fedtstof – eller godt og vel 1 dl olie – eller en blanding – f.eks. ½ dl olie og 50 g smør
  • tørrede eller friske krydderurter efter eget valg
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skræl, eller skrub kartoflerne – er de ikke for grove, gamle og kedelige i skrællen, smager de faktisk skønt med skræl på og får også et lækkert rustikt udtryk.
  • Skær kartoflerne i halve, kvarte, skiver, tern, eller behold dem hele, hvis de er små.
  • Varm fedtstoffet op på en varm pande. Det skal være så det syder, når du kommer kartoflerne i. Prøv evt. med et lille stykke kartoffel eller en brødterning, inden du kommer kartoflerne i.
  • Kom kartoflerne i, skru ned på middel varme, og steg kartoflerne på alle sider, til de har en flot, gylden og ensartet farve og er møre. Hvor lang tid det varer, afhænger naturligvis af størrelsen på kartoflerne og størrelsen på portionen. Det tog ca. 20 minutter med dem på billedet.
  • Tilsæt evt. friske eller tørrede krydderurter.
  • Tag kartoflerne op med en hulske, og læg dem på fedtsugende papir – f.eks. et stykke køkkenrullepapir – og krydr med salt (gerne flagesalt) og friskkværnet peber.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Råstegte kartofler på panden smager godt til det meste, du vil servere kartofler til. Om det så er kartofler i ovn, pommes frites, kartoffelmos, brasede eller kogte kartofler, du plejer at servere til.

Jeg serverer dem både til alt fra hakkebøf til mørbradgryde. Den dag jeg tog billedet, fik vi kartoflerne til tyrkiske köfte med tomatsovs og rå grøntsagsstave (agurker, gulerødder, kinaradise) til.

Tip: Skærer du kartoflerne ud i helt tynde skiver, kan du stege chips af dem. De kan også krydres med tørrede krydderurter, paprika, chili eller lignende.

Råstegte kartofler i ovn?

Råstegte kartofler i skiver i ovn er en lækker og nem ret at lave. Skær kartoflerne i tynde skiver, krydr dem med salt, peber og olie, og bag dem i ovnen ved høj varme i cirka 30 minutter. Resultatet er sprøde og velsmagende kartoffelskiver, der passer perfekt som tilbehør til enhver ret. Teknisk set er de dog ikke stegte men bagte. Derfor indledte jeg med at skrive, at råstegte kartofler laves på panden!

råstegte kartofler
Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter