Råstegte kartofler

råstegte kartoflerRåstegte kartofler er rå kartofler stegt på panden. Du kan brugen hele, små kartofler, eller du kan skære dem ud i halve, tykke skiver, tynde skiver, tern eller chunks, eller hvad du nu synes, passer til den ret, du vil servere råstegte kartofler til.

Råstegte kartofler er lidt ligesom kartofler i ovn, men du skal bruge en del mere fedtstof. Det betyder selvfølgelig også, at de feder mere, end hvis du laver dem i ovnen, men husk, at det er alligevel minimalt, hvor meget fedtstof kartofler kan suge. Du kan jo tjekke mængden af fedtstof før og efter.

Til gengæld tager det ikke lige så lang tid at stege kartoflerne på panden som i ovnen, synes jeg – og det er jo bare helt i hurtigmums’ ånd – og så bliver de usandsynligt sprøde og lækre.

Selvom du steger kartoflerne i fedtstof på en pande, så tag ikke fejl, det er ikke brasede kartofler, da de jo skal koges, inden du steger dem.

råstegte kartofler

Råstegte kartofler opskrift

Kartoflerne kan steges i alt slags fedtstof – olie, smør, fedt – og kan krydres med lige nøjagtigt dit yndlingskrydderi og selvfølgelig noget der harmonerer med de smage, der er i den ret, kartoflerne skal serveres til. Men her får du grundopskriften på råstegte kartofler.
5 fra 4 stemmer
Samlet tid: 25 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 700-800 g kartofler – eller hvor meget I nu plejer at spise
  • 100 g fedtstof – eller godt og vel 1 dl olie – eller en blanding – f.eks. ½ dl olie og 50 g smør
  • tørrede eller friske krydderurter efter eget valg
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skræl, eller skrub kartoflerne – er de ikke for grove, gamle og kedelige i skrællen, smager de faktisk skønt med skræl på og får også et lækkert rustikt udtryk.
  • Skær kartoflerne i halve, kvarte, skiver, tern, eller behold dem hele, hvis de er små.
  • Varm fedtstoffet op på en varm pande. Det skal være så det syder, når du kommer kartoflerne i. Prøv evt. med et lille stykke kartoffel eller en brødterning, inden du kommer kartoflerne i.
  • Kom kartoflerne i, skru ned på middel varme, og steg kartoflerne på alle sider, til de har en flot, gylden og ensartet farve og er møre. Hvor lang tid det varer, afhænger naturligvis af størrelsen på kartoflerne og størrelsen på portionen. Det tog ca. 20 minutter med dem på billedet.
  • Tilsæt evt. friske eller tørrede krydderurter.
  • Tag kartoflerne op med en hulske, og læg dem på fedtsugende papir – f.eks. et stykke køkkenrullepapir – og krydr med salt (gerne flagesalt) og friskkværnet peber.

Råstegte kartofler smager godt til det meste, du vil servere kartofler til. Om det så er kartofler i ovn, pommes frites, kartoffelmos, brasede eller kogte kartofler, du plejer at servere til.

Jeg serverer dem både til alt fra hakkebøf til mørbradgryde. Den dag jeg tog billedet, fik vi kartoflerne til tyrkiske köfte med tomatsovs og rå grøntsagsstave (agurker, gulerødder, kinaradise) til.

Tip: Skærer du kartoflerne ud i helt tynde skiver, kan du stege chips af dem. De kan også krydres med tørrede krydderurter, paprika, chili eller lignende.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce