Brunede kartofler

Brunede kartofler – De søde, brune, sukkerglaserede kartofler er nok noget de fleste mest spiser ved festlige lejligheder – familiefester, jul, nytår osv. Hvorfor? Aner det ikke for de smager fint også til grillet fisk, hachis, farsbrød osv.

De er faktisk også nemme at lave og hurtige – bortset fra pilleriet – og der skal ikke ret mange ingredienser til. Men bare duften og synet af dem kan få tænderne til at løbe i vand.

Brunede kartofler i ovnen

Annonce

Hvis du skal lave rigtig mange brunede kartofler, så kan du faktisk med fordel tilberede dem i ovnen i en bradepande, ovnfast fad eller lignende der har en størrelse der kan indeholde væsentligt flere kartofler end en stegepande. Kartoflerne skal kunne bredes ud i ét lag.

Smelt smørret, og bland det med sukkeret, og vend kartoflerne heri. Dæk fadet med stanniol, og sæt det i ovnen ved 200° C i ca. 20 minutter. Fjern herefter stanniolen, ryst bradepanden, skru ovnen op på 250° C, og steg videre i ca. 10 minutter til kartoflerne er gyldne.

brunede kartofler
Brunede kartofler

Brunede kartofler af kartofler på glas?

Jeg vil klart anbefale at bruge små kartofler der ikke er forbehandlede og ligger og svømmer rundt i saltlage. Men selvfølgelig kan kartofler på glas også brunes. Problemet kan være, at disse kartofler ikke smager af lige så meget og videre, at de til tider kan gøre retten alt for saltet. Hvis tiden er kneben så brug kartofler på glas til dine brunede kartofler, men ellers vælg små kartofler. Det giver en bedre smagsoplevelse er vores erfaring!

Brunede kartofler opskrift med sukker

Du kan bruge sirup, farin, honning, rørsukker – ja, mulighederne er mange – men jeg foretrækker nu ganske almindeligt hvidt sukker.

De få ingredienser du skal bruge er

  • 1 kg Små kartofler med skræl
  • 1 dl Sukker
  • 4 g Smør/stegemargarine
  • Salt

Sådan laver du brunede kartofler

  1. Kog kartoflerne med skrællen på i letsaltet vand til de er møre – de må ikke koge ud.
  2. Lad kartoflerne køle lidt af så du kan røre ved dem, og pil dem så. Disse to punkter kan du eventuelt klare dagen før hvis du vil spare tid på selve dagen.
  3. Kom sukkeret på en pande, skru op for varmen, og lad sukkeret smelte ved jævn varme. Ryst eventuelt panden lidt undervejs.
  4. Kom smørret på panden når sukkeret er smeltet, og lad også det smelte.
  5. Skyl imens kartoflerne i koldt vand. De skal ikke dryppe af. Det er vigtigt at der hænger lidt vand ved når de hældes i karamelmassen, for så tager de bedre imod.
  6. Hæld kartoflerne i karamelmassen, og brun dem ved jævn varmen i 10-15 minutter, mens du jævnligt ryster panden.
  7. Drys eventuelt med mere salt om nødvendigt.

Så er de brunede kartofler parat til at blive serveret med brun sovs og det hele.

Brunede kartofler er ægte danske kartofler på fransk

Nu tænker du nok hvad mener de med det! Og ja det er noget af en kryptisk overskrift, men bag det ligger faktisk en ret simpel og finurlig detalje omkring brunede kartofler. I 1978 udgav den anerkendte franske digter og madskribent Lucienne Desnoues et stort værk om kartoffelretter fra hele verden. Danmark gik ikke uset forbi i bogen om kartoffelretter, og her beskrev Lucienne Desnoues en ret som den danske kartoffelret: “Pommes de terre danoises”. Og ja du har nok fanget den nu, det var brunede kartofler, hun refererede til.

Videoopskrift

Nedenfor har du i øvrigt en videoopskrift på brunede kartofler fra Karolines Køkkenskole:

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 40 minutter

 

Se også de populære opskrifter på mørbradgryde og lammeragout og andre gryderetter.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Brunede kartofler
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here