Gammeldags oksesteg

Gammeldags oksesteg blev vist nok i gamle dage tilberedt i en gryde på komfuret. Men du kan også komme den i gryden – eller et ovnfast fad – og sætte den i ovnen eller på grillen. Og du kan faktisk også lave den i slow cookeren, hvis du har sådan en. Det sidste har jeg gjort med den på billedet.

I gryden – hvad enten du tilbereder på komfur, i ovn eller på grill – skal stegen have ca. 90 minutter. I slow cookeren skal den have noget længere tid – det er jo det, der er formålet med en slow cooker – i alt sådan ca. 7-8 timer, men her får du altså også det møreste resultat. Derudover er der ikke stor forskel på tilberedningen eller ingredienserne.

Uanset, hvordan du tilbereder din gammeldags oksesteg, så skal kødet være så mørt, at det nærmest smelter på tungen. Her skal der ikke være behov for kniv og gaffel – eller i hvert fald ikke for kniv.

Gammeldags oksesteg – langtidsstegt i slow cookeren

Du kan godt spise grøntsagerne, som du steger med sammen med oksestegen, men jeg synes altså de bliver lidt for kedelige – både i smag og udseende. Til gengæld giver de smag til skyen, så der bliver en god sovs, og det er lige netop det, jeg bruger dem til, så de ikke går til spilde.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 7 timer 25 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 2 gulerødder
  • 2 løg
  • 1-2 tsk. sellerisalt – du kan også bruge et stykke knoldselleri men jeg synes, det giver en for kraftig smag af selleri, så derfor bruger jeg sellerisalt
  • 15 g smør
  • 1-1½ kg oksesteg – tykkam evt. snøret, tyksteg, tyndbov … det betyder ikke så meget i slow cookeren, dér bliver alt kød mørt
  • ½ l vand
  • Fløde til jævning
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd slow cookeren på lav varme.
  • Skræl gulerødderne, og pil løgene, og skær begge dele groft ud, og læg dem i bunden af slow cookeren.
  • Drys med lidt sellerisalt.
  • Brun smørret i en stegepande, og brun stegen hurtigt på alle sider – det tager ikke mere end et par minutter – og krydr den med salt og peber.
  • Læg stegen oven på grøntsagerne, og drys også den med lidt sellerisalt.
  • Kog panden af med noget af vandet, og hæld afkogningsvandet og resten af vandet ned i slow cookeren.
  • Læg låg på, og sæt tiden til 7½ time.
  • Tag stegen op af gryden, og hold den varm ved at pakke den ind i stanniol – den steger ikke videre og bliver ikke tør af det, når den er stegt ved så lav varme.
  • Blend grøntsager og stegeskyen sammen, og bring det i kog i en gryde.
  • Jævn med fløde, så sovsen får den rigtige tykkelse, og giv den lidt farve med et par dråber kulør.
  • Smag til med salt og peber.
  • Skær oksestegen i tykke skiver. Det kan godt være lidt svært, uden at det går i stykker, når kødet er så mørt.

På billedet er den gammeldags oksesteg serveret med kogte kartofler, blomkål med lidt bid, edamamebønner, den brune sovs selvfølgelig og en klat ribsgelé.

Denne tekst blev sidst opdateret den 13. maj 2020 7:18

Pernille