Ordet ’soufflé’ kommer af det franske ord ’souffler’, der betyder ’at puste’, og en soufflé er da også en luftig sag. Den minder lidt om gratin, men gratiner indeholder mere mel, og er derfor ”tungere” og mere fast i det. Souffléer kan både laves som desserter og som hovedretter. Det er sidstnævnte, jeg giver dig opskriften på herunder.
Opskrift på souffle
Soufflé – opskrift
Ingredienser
- 1 lille løg
- 3 dl sødmælk
- 1 laurbærblad
- 3-4 sorte peberkorn
- 100 g penne
- Olivenolie
- 250 g frisk spinat
- 3 hele æg
- 1 æggehvide
- 50 g smør + lidt til at smøre formen med
- 50 g mel
- 75 g cheddar
- Lidt friskrevet muskatnød
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pil løget, og skær det over.
- Kom mælk, laurbærblad, løg og peberkorn i en kasserolle, og bring det lige næsten i kog. Det skal ikke bulderkoge, bare sådan lige simre lidt i overfladen.
- Tag gryden af varmen, og lad det trække, mens du tilbereder resten.
- Tænd ovnen på 190° C, og lad risten/bagepladen varme med.
- Bring en liter vand tilsat ca. 2 tsk. groft salt i kog, tilsæt pennene, og kog dem efter anvisningen på emballagen.
- Hæld vandet fra, og vend et skvæt olivenolie i.
- Skyl spinaten, fjern grove stilke, og klem vandet ud af den.
- Damp den i en stor gryde uden yderligere tilsætning af væde, til den falder sammen.
- Hæld vandet fra, og klem overskydende vand ud af den, når den er kølet lidt af.
- Hak spinaten groft.
- Del de hele æg i blommer og hvider.
- Smelt smørret i en gryde, og tilsæt melet under omrøring, til du har en glat smørbolle.
- Varm mælken op igen ved lav til medium varme, og si den herefter.
- Tilsæt den siede mælk til smørbollen lidt ad gangen og under omrøring.
- Lad saucen simre et par minutter under omrøring, til den bliver til en tyk bechamelsauce.
- Tag gryden af varmen, og riv cheddar og muskatnød i, og tilsæt den hakkede spinat.
- Smag til med salt og peber.
- Pisk æggeblommerne i, og vend de kogte penne i.
- Pisk æggehviderne – også den enkelte – stive.
- Vend først ca. en skefuld æggehvide i bechamelsaucen, og vend herefter resten i.
- Smør en dyb form med lidt smør. Formen skal være så stor, at blandingen kun fylder ca. 2/3 af den.
- Hæld blandingen over i formen, og sæt den nederst/midt i ovnen i 30-45 minutter, til den er hævet og gylden i farven.
- Servér straks.
Husk nu, at gæsterne helst skal være der, når du serverer soufflén. I øvrigt sejt at lave soufflé selv, prøv det!
Soufflé finere end gratin – vigtigt!
Soufflé lyder nok lidt mere elegant og sofistikeret end gratin. En soufflé anses da også af nogle som en vanskelig ret at lave. Det er den nu ikke, men den er lidt fin på den og bliver tøsefornærmet, hvis den skal vente på at blive serveret. En soufflé puster sig nemlig op, men falder sammen, hvis du lader den stå og vente. En soufflé skal serveres med det samme, den kommer ud af ovnen.
Andre franske opskrifter på HurtigMums
Nu er vi jo fra tid til anden lidt frankofile, og her får du nogle af vores franske opskrifter! Det lidt morsomme er her, at ret mange franske retter faktisk er egnsretter. Det kan man ofte læse direkte ud af navnet.
Quiche Lorraine – Tærten fra Lorraine kan Quiche Lorraine oversættes. Quiche Lorraine er god tung tærte med æg og bacon.
Pommes Anna – Når du skal have kartofler på fransk, så er det ikke “franske kartofler” med Pommes Anna du skal have fat på. Pommes Anna er absolut ikke en af de sundeste former for kartoffelretter, men til gengæld smager den himmelsk.
Boeuf Bourguignon – Denne bøf fra Bourgogne er endnu en egnsret. Med Boeuf Bourguignon er der fuld knald på bøf og safter, der i min optik kendetegner mad fra Frankrig.