Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon er en fransk egnsret fra Bourgogne. Bourgogne er en fransk vinregion, så selvfølgelig skal der vin i retten. Rødvin. Derudover er der også ’boeuf’ – oksekød – i, letsaltet flæsk – som i bacon for eksempel – champignoner og oprindeligt skalotteløg, men dem har vi (og mange andre vist også) udskiftet med perleløg.

Når denne ret står på menuen, så stiller både jeg om min bedre halvdel frivilligt op til at være kok. Ikke så meget fordi, retten er nem, spændende eller hurtig at lave. Nej, fordi der skal ½ flaske god rødvin i gryden, hvilket betyder, at der er ½ flaske tilbage til kokken, mens maden laves.

Annonce

boeuf bourguignon

Retten er ikke hurtig, men mums. Og lad være med at fremskynde processen. Det er simremad, og det skal simre – længe! Til gengæld har du glæde af duften i mange timer, det skal nok skabe appetit.

Boeuf bourguignon – opskrift

En ”rigtig” boeuf bourguignon skal selvfølgelig indeholde en bourgognevin – eller det er altså ikke strengt nødvendigt, mindre kan faktisk gøre det, og så kan I jo drikke den lidt pebrede bourgognevin til retten i stedet for at lade den fordampe i retten. Men det er naturligvis en smagssag.

Ingredienser til 4 personer

  • 100 g bacon
  • 1 kg oksekød – for eksempel tykkam
  • 2 spsk. smør
  • 2 gulerødder
  • 1 løg
  • 1 spsk. mel
  • ½ flaske god rødvin
  • 1 dl oksefond
  • 2 tsk. timian
  • 3 laurbærblade
  • 200 g champignoner
  • 1-2 tsk. sukker
  • 10-12 perleløg
  • Salt og peber

Sådan laver du boeuf bourguignon

  1. Tænd ovnen på 125° C.
  2. Skær baconen i skiver, og læg dem i den store stegegryde (som kan tåle at gå i ovnen), tænd under gryden, og steg baconskiverne, til de er næsten sprøde.
  3. Skær imens kødet i store tern – ca. 3 x 3 x 3 cm.
  4. Tag baconskiverne op af gryden, og læg dem på et stykke fra køkkenrullen.
  5. Brun nu kødet ad flere gange, så det ikke koger i egen saft, men steger. Kom evt. lidt smør ved, hvis baconen ikke har afgivet fedtstof nok.
  6. Skræl imens gulerødderne, og pil løget, og skær både gulerødder, løg og det stegte bacon i tern.
  7. Tag kødet op af gryden, og svits gulerods- og løgtern. Tilsæt mere smør om nødvendigt.
  8. Kom kødet og baconen tilbage i gryden, når løgternene er blevet klare, og drys med mel, og lad det suge lidt, inden der røres rundt.
  9. Tilsæt rødvin, oksefond, timian og laurbærblade, læg låg på gryden, og sæt den i ovnen i 3½-4 timer.
  10. Rens champignonerne – er de meget store, kan de eventuelt halveres – og steg dem ved høj varme i lidt smør.
  11. Smelt sukkeret på en varm pande, kom en klat (1-2 tsk.) smør ved, og karamelliser perleløgene.
  12. Tag gryden ud af ovnen, tilsæt perleløg og champignoner, og smag til med salt og peber.

Jeg ved ikke, hvad andre spiser til, men min boeuf bourguignon er kun en succes med kartoffelmos til.

Bliver der rester, så er der nem mad i morgen. Gryderetten kommes i et ovnfast fad, dækkes med kartoffelmosen og sættes i ovnen ved ca. 225° C i ca. 20-25 minutter – afhængig af hvor meget boeuf bourguignon, der er i hvor stort eller lille et fad.

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 4 timer

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Boeuf bourguignon
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
1.51star1stargraygraygray Based on 3 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here