Stegte Ål

Som barn fik vi ofte stegte ål. Men ålen er blevet sjældnere i de danske have, og selvom ål i stigende grad bliver opdrættet – eller måske nærmere derfor – er ål blevet en dyr spise. Lidt ærgerligt, men nødvendigt, hvis vi vil spise ål. Jeg husker, hvordan vi holdt ålegilder – endda på hverdagsaftener – hvor man skulle spise så mange ål, at benene fra dem kunne nå hele vejen rundt på kanten af tallerkenen.

Det bliver en dyr fornøjelse i dag. Hvad ål kostede, da jeg var barn, mindes jeg ikke, for både min bror og onkel fiskede, så vi har nok fået dem til ”indkøbspris”. Men i dag koster de rask væk 200 kr. pr. kg, hvilket i hvert fald er det dobbelte af og mere til end for ca. 15 år siden.

Annonce

Men kan du få fat i et kilo ål, så kan et mindre antal, end at der kan blive ben hele vejen rundt om kanten på tallerken, godt gøre det. Det er lidt frås, når nu det er blevet så dyrt.

stegte ål

Stegte ål – opskrift

Da jeg var barn, ordnede vi selv ålene og klippede dem. Sådan en ål kan sandelig sno sig hele vejen rundt om ens arm. I dag køber jeg dem ordnede, så de er lige til at skære i mindre stykker og stege. Og den proces er nem. Så når først ålen er kommet inden for i køkkenet, er de nemme at gå til.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 1 kg flåede, rensede ål – ikke for tykke
  • Mel til panering – jeg bruger hvedemel, men rugmel eller majsmel kan også anvendes
  • Stegemargarine eller smør til stegning
  • Salt og peber

Sådan laver du stegte ål

  1. Tænd ovnen på 150° C, konventionel varme – brug ikke varmluft, så risikerer du, at ålene bliver tørre.
  2. Skyl ålene rene for blod, og dup dem tørre med køkkenrullepapir. Klip evt. rester af finner af.
  3. Skær ålene i stykker på 5-6 cm – halestykkerne må gerne være lidt længere.
  4. Kom mel, salt og peber i plasticpose beregnet til fødevarer, ryst det sammen, og kom ålestykkerne i nogle stykker ad gangen, bare så mange som du kan have på stegepanden.
  5. Smelt ca. 30 g fedtstof i en stor pande, og brun ålestykkerne heri.
  6. Tag ålestykkerne af, og læg dem over i et ovnfast fad eller en bradepande, hvor du har lagt et par små klatter smør i bunden. Sæt det i ovnen.
  7. Tør fedtstoffet af panden, og smelt en ny portion, og brun en ny omgang ålestykker, som lægges i det ovnfaste fad, der sættes i ovnen. Fortsæt til alle ålestykker er brunet – slut med halestykkerne, som skal have mindre tid end resten af ålen.
  8. Skru temperaturen op til 175° C, stadig konventionel varme, og sæt fadet i ovnen i 15-20 minutter.

Ålestykkerne kan dryppes med lidt eddike eller citronsaft, fem minutters tid, før de er færdigstegt.

Til de stegte ål smager det godt med kogte kartofler og persillesovs eller stuvede kartofler.

Du kan sagtens varme ål dagen efter i mikrobølgeovnen (de skal ikke have ret langt tid), på stegepanden eller i ovnen, men de smager altså også rigtig godt kolde til et stykke rugbrød med smør.

 

Forberedelsestid: 25 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Stegte ål
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
21star1stargraygraygray Based on 2 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here