Stegte ål opskrift
Ingredienser
- 1 kg flåede rensede ål ikke for tykke
- Mel til panering – jeg bruger hvedemel men rugmel eller majsmel kan også anvendes
- Stegemargarine eller smør til stegning
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 150° C, konventionel varme – brug ikke varmluft, så risikerer du, at ålene bliver tørre.
- Skyl ålene rene for blod, og dup dem tørre med køkkenrullepapir. Klip evt. rester af finner af.
- Skær ålene i stykker på 5-6 cm – halestykkerne må gerne være lidt længere.
- Kom mel, salt og peber i plasticpose beregnet til fødevarer, ryst det sammen, og kom ålestykkerne i nogle stykker ad gangen, bare så mange som du kan have på stegepanden.
- Smelt ca. 30 g fedtstof i en stor pande, og brun ålestykkerne heri.
- Tag ålestykkerne af, og læg dem over i et ovnfast fad eller en bradepande, hvor du har lagt et par små klatter smør i bunden. Sæt det i ovnen.
- Tør fedtstoffet af panden, og smelt en ny portion, og brun en ny omgang ålestykker, som lægges i det ovnfaste fad, der sættes i ovnen. Fortsæt til alle ålestykker er brunet – slut med halestykkerne, som skal have mindre tid end resten af ålen.
- Skru temperaturen op til 175° C, stadig konventionel varme, og sæt fadet i ovnen i 15-20 minutter.
Nutrition
Om opskriften på stegte ål
Som barn fik vi ofte stegte ål. Men ålen er blevet sjældnere i de danske have, og selvom ål i stigende grad bliver opdrættet – eller måske nærmere derfor – er ål blevet en dyr spise. Lidt ærgerligt, men nødvendigt, hvis vi vil spise ål. Jeg husker, hvordan vi holdt ålegilder – endda på hverdagsaftener – hvor man skulle spise så mange ål, at benene fra dem kunne nå hele vejen rundt på kanten af tallerkenen.
Det bliver en dyr fornøjelse i dag. Hvad ål kostede, da jeg var barn, mindes jeg ikke, for både min bror og onkel fiskede, så vi har nok fået dem til ”indkøbspris”. Men i dag koster de rask væk 200 kr. pr. kg, hvilket i hvert fald er det dobbelte af og mere til end for ca. 15 år siden.
Men kan du få fat i et kilo ål, så kan et mindre antal, end at der kan blive ben hele vejen rundt om kanten på tallerken, godt gøre det. Det er lidt frås, når nu det er blevet så dyrt.
Oprindeligt kommer den fra den norditalienske region Piemonte, men den er også blevet ret populær i Argentina, hvor den er en del af den traditionelle julemad.
Tilbehør til stegte ål
Ålestykkerne kan dryppes med lidt eddike eller citronsaft, fem minutters tid, før de er færdigstegt.
Til de stegte ål smager det godt med kogte kartofler og persillesovs eller stuvede kartofler.
Du kan sagtens varme ål dagen efter i mikrobølgeovnen (de skal ikke have ret langt tid), på stegepanden eller i ovnen, men de smager altså også rigtig godt kolde til et stykke rugbrød med smør.
14 Responses
Fint at holde en gammel tradition i live
Kan jeg brune ål om formiddagen og så stege dem færdig i ovnen om aften
Hej Lya
Det har jeg ærlig talt aldrig prøvet. Men jeg kan ikke se, der skulle være noget i vejen for det. Jeg ville så nok komme de brunede ål over i det ovnfaste fad med smørklatter i bunden og sætte det hele på køl, indtil det skal i ovnen. Jeg tænker nemlig, at ålene ellers kan være svære at skille ad, når de først er kolde. Men som sagt, jeg har ikke prøvet. Prøver du, hører jeg gerne om resultatet. 🙂
De bedste hilsner
Beate, Hurtigmums
Hej her har jeg et spørgsmål hvis ål har været frosset og man så steger dem på pande og bagefter i ovnen, må man så fryse dem igen,når de er totalt stegt igennem?
Venlig hilsen Tove Hultqvist
Hej Tove
Altså sundhedsmæssigt er der ikke noget, der taler imod at fryse de stegte ål. Men jeg er ikke sikker på, at stegte ål er så lækre efter at have været i fryseren. Kunne forestille mig de blev kedelige og vandede.
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums
Vi skal ha stegte ål i aften mums glæder mig.vi har givet 225kr pr.kilo.må nydes ekstra til debn pris.
Stegte ål i morgen til mine gæster.
Jeg bruner dem af om formiddagen og steger dem, men ikke helt færdige. Så varmer jeg dem igennem i ovnen om aftenen.
Jeg kan nemlig ikke stå op så længe, så er nødt til at tage det i etaper.
Jeg har givet 130 kr kg, flået vægt.
Hej Janne
Det er da en god idé. Vi må jo kende vores begrænsninger og tage vores forholdsregler. 🙂
Det var da en fin pris.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums
Kan man fryse de stegte ål?
Hvordan optøer man dem bedst når de skal bruges igen?
Mvh
Bente
Hej Bente
Altså jeg ville ikke gøre det. Tror ikke optøede stegte ål er en velsmagende oplevelse.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums
Mon man kan stege ål dagen før, jeg skal stege 10 kg, og det er jo mange ål
Hej Else
Det var da godt nok en stor mængde. Jeg har tit varmet rester af stegte ål i ovnen dagen efter. Så ja, jeg vil da mene, at du kan stege dem dagen før og så varme dem i bradepander dagen efter.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums
Hej
Jeg har frosset stegte ål da vi fik afbud fra gæsterne.
Hvad gør jeg for at de bliver gode?
Optøning i køleskab fra dagen før, men hvor længe skal de i ovnen
før servering?
Mvh
Bente
Hej Bente
Der bliver jeg dig svar skyldig. Jeg har aldrig prøvet at fryse stegte ål. For jeg tror ikke de bliver specielt gode efter optøning. Men hvis du finder en god metode, hører jeg gerne om det. Eller hvis andre har prøvet det og vil dele deres erfaringer.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums