Stegte Ål

Stegte ål opskrift

Da jeg var barn, ordnede vi selv ålene og klippede dem. Sådan en ål kan sandelig sno sig hele vejen rundt om ens arm. I dag køber jeg dem ordnede, så de er lige til at skære i mindre stykker og stege. Og den proces er nem. Så når først ålen er kommet inden for i køkkenet, er de nemme at gå til.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Fisk
Køkken: Dansk
Samlet tid: 45 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer
Kalorier: 460kcal

Ingredienser

  • 1 kg flåede rensede ål ikke for tykke
  • Mel til panering – jeg bruger hvedemel men rugmel eller majsmel kan også anvendes
  • Stegemargarine eller smør til stegning
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 150° C, konventionel varme – brug ikke varmluft, så risikerer du, at ålene bliver tørre.
  • Skyl ålene rene for blod, og dup dem tørre med køkkenrullepapir. Klip evt. rester af finner af.
  • Skær ålene i stykker på 5-6 cm – halestykkerne må gerne være lidt længere.
  • Kom mel, salt og peber i plasticpose beregnet til fødevarer, ryst det sammen, og kom ålestykkerne i nogle stykker ad gangen, bare så mange som du kan have på stegepanden.
  • Smelt ca. 30 g fedtstof i en stor pande, og brun ålestykkerne heri.
  • Tag ålestykkerne af, og læg dem over i et ovnfast fad eller en bradepande, hvor du har lagt et par små klatter smør i bunden. Sæt det i ovnen.
  • Tør fedtstoffet af panden, og smelt en ny portion, og brun en ny omgang ålestykker, som lægges i det ovnfaste fad, der sættes i ovnen. Fortsæt til alle ålestykker er brunet – slut med halestykkerne, som skal have mindre tid end resten af ålen.
  • Skru temperaturen op til 175° C, stadig konventionel varme, og sæt fadet i ovnen i 15-20 minutter.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 460kcal | Protein: 46g | Fedt: 29g | Mættet fedt: 6g | Kolesterol: 315mg | Natrium: 128mg | Kalium: 680mg | Vitamin C: 5mg | Calcium: 50mg | Jern: 1mg

Som barn fik vi ofte stegte ål. Men ålen er blevet sjældnere i de danske have, og selvom ål i stigende grad bliver opdrættet – eller måske nærmere derfor – er ål blevet en dyr spise. Lidt ærgerligt, men nødvendigt, hvis vi vil spise ål. Jeg husker, hvordan vi holdt ålegilder – endda på hverdagsaftener – hvor man skulle spise så mange ål, at benene fra dem kunne nå hele vejen rundt på kanten af tallerkenen.

Det bliver en dyr fornøjelse i dag. Hvad ål kostede, da jeg var barn, mindes jeg ikke, for både min bror og onkel fiskede, så vi har nok fået dem til ”indkøbspris”. Men i dag koster de rask væk 200 kr. pr. kg, hvilket i hvert fald er det dobbelte af og mere til end for ca. 15 år siden.

Men kan du få fat i et kilo ål, så kan et mindre antal, end at der kan blive ben hele vejen rundt om kanten på tallerken, godt gøre det. Det er lidt frås, når nu det er blevet så dyrt.

Oprindeligt kommer den fra den norditalienske region Piemonte, men den er også blevet ret populær i Argentina, hvor den er en del af den traditionelle julemad.

Tilbehør til stegte ål

Ålestykkerne kan dryppes med lidt eddike eller citronsaft, fem minutters tid, før de er færdigstegt.

Til de stegte ål smager det godt med kogte kartofler og persillesovs eller stuvede kartofler.

Du kan sagtens varme ål dagen efter i mikrobølgeovnen (de skal ikke have ret langt tid), på stegepanden eller i ovnen, men de smager altså også rigtig godt kolde til et stykke rugbrød med smør.

Denne tekst blev sidst opdateret den 23. juni 2020 14:21

Laust

Se kommentarer

    • Hej Lya
      Det har jeg ærlig talt aldrig prøvet. Men jeg kan ikke se, der skulle være noget i vejen for det. Jeg ville så nok komme de brunede ål over i det ovnfaste fad med smørklatter i bunden og sætte det hele på køl, indtil det skal i ovnen. Jeg tænker nemlig, at ålene ellers kan være svære at skille ad, når de først er kolde. Men som sagt, jeg har ikke prøvet. Prøver du, hører jeg gerne om resultatet. :)
      De bedste hilsner
      Beate, Hurtigmums

  • Hej her har jeg et spørgsmål hvis ål har været frosset og man så steger dem på pande og bagefter i ovnen, må man så fryse dem igen,når de er totalt stegt igennem?

    Venlig hilsen Tove Hultqvist

    • Hej Tove
      Altså sundhedsmæssigt er der ikke noget, der taler imod at fryse de stegte ål. Men jeg er ikke sikker på, at stegte ål er så lækre efter at have været i fryseren. Kunne forestille mig de blev kedelige og vandede.
      De bedste hilsner
      Beate, HurtigMums