Stegte Ål

stegte ål

Stegte ål opskrift

Samlet tid: 45 minutter
Ret: Fisk
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 460kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Da jeg var barn, ordnede vi selv ålene og klippede dem. Sådan en ål kan sandelig sno sig hele vejen rundt om ens arm. I dag køber jeg dem ordnede, så de er lige til at skære i mindre stykker og stege. Og den proces er nem. Så når først ålen er kommet inden for i køkkenet, er de nemme at gå til.

Ingredienser

  • 1 kg flåede rensede ål ikke for tykke
  • Mel til panering – jeg bruger hvedemel men rugmel eller majsmel kan også anvendes
  • Stegemargarine eller smør til stegning
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 150° C, konventionel varme – brug ikke varmluft, så risikerer du, at ålene bliver tørre.
  • Skyl ålene rene for blod, og dup dem tørre med køkkenrullepapir. Klip evt. rester af finner af.
  • Skær ålene i stykker på 5-6 cm – halestykkerne må gerne være lidt længere.
  • Kom mel, salt og peber i plasticpose beregnet til fødevarer, ryst det sammen, og kom ålestykkerne i nogle stykker ad gangen, bare så mange som du kan have på stegepanden.
  • Smelt ca. 30 g fedtstof i en stor pande, og brun ålestykkerne heri.
  • Tag ålestykkerne af, og læg dem over i et ovnfast fad eller en bradepande, hvor du har lagt et par små klatter smør i bunden. Sæt det i ovnen.
  • Tør fedtstoffet af panden, og smelt en ny portion, og brun en ny omgang ålestykker, som lægges i det ovnfaste fad, der sættes i ovnen. Fortsæt til alle ålestykker er brunet – slut med halestykkerne, som skal have mindre tid end resten af ålen.
  • Skru temperaturen op til 175° C, stadig konventionel varme, og sæt fadet i ovnen i 15-20 minutter.

Nutrition

Kalorier: 460kcal | Protein: 46g | Fedt: 29g | Mættet fedt: 6g | Kolesterol: 315mg | Natrium: 128mg | Kalium: 680mg | Vitamin C: 5mg | Calcium: 50mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Om opskriften på stegte ål

Som barn fik vi ofte stegte ål. Men ålen er blevet sjældnere i de danske have, og selvom ål i stigende grad bliver opdrættet – eller måske nærmere derfor – er ål blevet en dyr spise. Lidt ærgerligt, men nødvendigt, hvis vi vil spise ål. Jeg husker, hvordan vi holdt ålegilder – endda på hverdagsaftener – hvor man skulle spise så mange ål, at benene fra dem kunne nå hele vejen rundt på kanten af tallerkenen.

Det bliver en dyr fornøjelse i dag. Hvad ål kostede, da jeg var barn, mindes jeg ikke, for både min bror og onkel fiskede, så vi har nok fået dem til ”indkøbspris”. Men i dag koster de rask væk 200 kr. pr. kg, hvilket i hvert fald er det dobbelte af og mere til end for ca. 15 år siden.

Men kan du få fat i et kilo ål, så kan et mindre antal, end at der kan blive ben hele vejen rundt om kanten på tallerken, godt gøre det. Det er lidt frås, når nu det er blevet så dyrt.

Oprindeligt kommer den fra den norditalienske region Piemonte, men den er også blevet ret populær i Argentina, hvor den er en del af den traditionelle julemad.

Tilbehør til stegte ål

Ålestykkerne kan dryppes med lidt eddike eller citronsaft, fem minutters tid, før de er færdigstegt.

Til de stegte ål smager det godt med kogte kartofler og persillesovs eller stuvede kartofler.

Du kan sagtens varme ål dagen efter i mikrobølgeovnen (de skal ikke have ret langt tid), på stegepanden eller i ovnen, men de smager altså også rigtig godt kolde til et stykke rugbrød med smør.

Sidst opdateret: 25. december 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

14 reaktioner

    1. Hej Lya
      Det har jeg ærlig talt aldrig prøvet. Men jeg kan ikke se, der skulle være noget i vejen for det. Jeg ville så nok komme de brunede ål over i det ovnfaste fad med smørklatter i bunden og sætte det hele på køl, indtil det skal i ovnen. Jeg tænker nemlig, at ålene ellers kan være svære at skille ad, når de først er kolde. Men som sagt, jeg har ikke prøvet. Prøver du, hører jeg gerne om resultatet. 🙂
      De bedste hilsner
      Beate, Hurtigmums

  1. Hej her har jeg et spørgsmål hvis ål har været frosset og man så steger dem på pande og bagefter i ovnen, må man så fryse dem igen,når de er totalt stegt igennem?

    Venlig hilsen Tove Hultqvist

    1. Hej Tove
      Altså sundhedsmæssigt er der ikke noget, der taler imod at fryse de stegte ål. Men jeg er ikke sikker på, at stegte ål er så lækre efter at have været i fryseren. Kunne forestille mig de blev kedelige og vandede.
      De bedste hilsner
      Beate, HurtigMums

  2. Vi skal ha stegte ål i aften mums glæder mig.vi har givet 225kr pr.kilo.må nydes ekstra til debn pris.

  3. Stegte ål i morgen til mine gæster.
    Jeg bruner dem af om formiddagen og steger dem, men ikke helt færdige. Så varmer jeg dem igennem i ovnen om aftenen.
    Jeg kan nemlig ikke stå op så længe, så er nødt til at tage det i etaper.

    Jeg har givet 130 kr kg, flået vægt.

    1. Hej Janne
      Det er da en god idé. Vi må jo kende vores begrænsninger og tage vores forholdsregler. 🙂
      Det var da en fin pris.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

  4. Kan man fryse de stegte ål?
    Hvordan optøer man dem bedst når de skal bruges igen?
    Mvh
    Bente

    1. Hej Bente
      Altså jeg ville ikke gøre det. Tror ikke optøede stegte ål er en velsmagende oplevelse.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

    1. Hej Else
      Det var da godt nok en stor mængde. Jeg har tit varmet rester af stegte ål i ovnen dagen efter. Så ja, jeg vil da mene, at du kan stege dem dagen før og så varme dem i bradepander dagen efter.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

  5. Hej
    Jeg har frosset stegte ål da vi fik afbud fra gæsterne.
    Hvad gør jeg for at de bliver gode?
    Optøning i køleskab fra dagen før, men hvor længe skal de i ovnen
    før servering?
    Mvh
    Bente

    1. Hej Bente
      Der bliver jeg dig svar skyldig. Jeg har aldrig prøvet at fryse stegte ål. For jeg tror ikke de bliver specielt gode efter optøning. Men hvis du finder en god metode, hører jeg gerne om det. Eller hvis andre har prøvet det og vil dele deres erfaringer.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter