Andebryst – Der er nok mange, der mener, at and er noget, man spiser til mortens og/eller juleaften. Men vi behøver jo ikke stege hele anden, fordi vi får lyst til at spise and. At spise and er meget mere end andesteg. Med hensyn til mortensaften så er den ”rigtige” spise her slet ikke and, men gåsesteg, for ifølge legenden gemte den meget hellige og ydmyge Sankt Martin – i Danmark kaldet Morten – sig i en gåsesti, fordi han ikke ville forfremmes til biskop. 

Men gæssene skræppede op og larmede og forrådte ham, så han blev fundet og tvunget til at være biskop. Derfor skulle han angiveligt med sin nye magt have påbudt, at man hvert år den 10. november skulle dræbe og spise gæs som straf over gæssene. Gåsen er imidlertid et stort måltid – og også rimeligt kostbart – hvorfor man har erstattet gåsestegen med den mindre og billigere andesteg. I hvert fald her i Danmark.

Stegt andebryst – opskrift

Den ret jeg bringer opskriften på her, er stegt andebryst, men skulle du være så heldig at komme i nærheden af en gås, kan gåsebryst – og vi taler ikke om kagen – tilberedes på samme måde.

Antal personer:
4

Tid i alt:
32M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til andebryst

  • Andebryst – afhængig af størrelsen er der mad til 2-2½ personer i et andebryst. Et andebryst vejer fra ca. 180-300 g
  • Salt

Sådan steger du andebryst på pande

  1. Rids skindet på andebrystet i rudemønster med en meget skarp kniv uden at skære ned i kødet.
  2. Læg det med skindsiden nedad på en kold, tør pande, skru op til kraftig varme, og steg i ca. 3 minutter, til fedtet er ved at smelte.
  3. Steg videre ved jævn varme i ca. 10 minutter, til skindet er gyldent.
  4. Vend andebrystet, og steg på kødsiden i 6-7 minutter – 5-6 minutter længere, hvis du vil have andebrystet helt gennemstegt.
  5. Tag kødet af panden, drys med salt, og lad kødet hvile i 7-10 minutter, inden du skærer det i skiver før serveringen.

Sådan laver du andebryst i ovn

  1. Tænd ovnen på 170° C og lad ovnen varme op, mens du bruner andebryst(erne) på panden (punkt 2 til punkt 5),
  2. Skær med en skarp kniv rudemønster i skindet uden at skære ned i kødet.
  3. Læg andebrystet med skindsiden nedad på en tør, kold pande.
  4. Skru helt op for varmen, og steg, til fedtet begynder at smelte – ca. 3 minutter.
  5. Brun den anden side af brystet i ca. 1 minut.
  6. Steg andebrystet færdigt i ovnen i 10-12 minutter – 5-6 minutter mere, hvis det skal være gennemstegt.
  7. Tag brystet ud af ovnen, drys med salt, og lad det hvile i 7-10 minutter inden udskæring.

Tilbehør til stegt andebryst

Stegt andebryst smager dejligt med for eksempel rødvinssauce, hele, stegte svampe og forårsløg og kogte kartofler. Du kan også servere stegt andebryst med brunede kartoflerrødkålssalatgrønkålssalat og brun sovs evt. smagt til med andefedtet.

Mulighederne er mange, og dit forslag er lige så godt som mit.

Vinanbefaling

Jeg kan varmt anbefale at servere rødvin til stegt andebryst. F.eks. Bosco Agostino. Den er brygget på barbera-druen, og den har en kraftig, men forfriskende smag.

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Andebryst
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 78 Review(s)