Andebryst – Der er nok mange, der mener, at and er noget, man spiser til mortens og/eller juleaften. Men vi behøver jo ikke stege hele anden, fordi vi får lyst til at spise and. At spise and er meget mere end andesteg. Med hensyn til mortensaften så er den ”rigtige” spise her slet ikke and, men gåsesteg, for ifølge legenden gemte den meget hellige og ydmyge Sankt Martin – i Danmark kaldet Morten – sig i en gåsesti, fordi han ikke ville forfremmes til biskop.
Men gæssene skræppede op og larmede og forrådte ham, så han blev fundet og tvunget til at være biskop. Derfor skulle han angiveligt med sin nye magt have påbudt, at man hvert år den 10. november skulle dræbe og spise gæs som straf over gæssene. Gåsen er imidlertid et stort måltid – og også rimeligt kostbart – hvorfor man har erstattet gåsestegen med den mindre og billigere andesteg. I hvert fald her i Danmark.
Stegt andebryst – opskrift
Den ret jeg bringer opskriften på her, er stegt andebryst, men skulle du være så heldig at komme i nærheden af en gås, kan gåsebryst – og vi taler ikke om kagen – tilberedes på samme måde.
Antal personer:
4
Tid i alt:
32M
Sværhedsgrad:
Middel
Ingredienser til andebryst
- Andebryst – afhængig af størrelsen er der mad til 2-2½ personer i et andebryst. Et andebryst vejer fra ca. 180-300 g
- Salt
Sådan steger du andebryst på pande
- Rids skindet på andebrystet i rudemønster med en meget skarp kniv uden at skære ned i kødet.
- Læg det med skindsiden nedad på en kold, tør pande, skru op til kraftig varme, og steg i ca. 3 minutter, til fedtet er ved at smelte.
- Steg videre ved jævn varme i ca. 10 minutter, til skindet er gyldent.
- Vend andebrystet, og steg på kødsiden i 6-7 minutter – 5-6 minutter længere, hvis du vil have andebrystet helt gennemstegt.
- Tag kødet af panden, drys med salt, og lad kødet hvile i 7-10 minutter, inden du skærer det i skiver før serveringen.
Sådan laver du andebryst i ovn
- Tænd ovnen på 170° C og lad ovnen varme op, mens du bruner andebryst(erne) på panden (punkt 2 til punkt 5),
- Skær med en skarp kniv rudemønster i skindet uden at skære ned i kødet.
- Læg andebrystet med skindsiden nedad på en tør, kold pande.
- Skru helt op for varmen, og steg, til fedtet begynder at smelte – ca. 3 minutter.
- Brun den anden side af brystet i ca. 1 minut.
- Steg andebrystet færdigt i ovnen i 10-12 minutter – 5-6 minutter mere, hvis det skal være gennemstegt.
- Tag brystet ud af ovnen, drys med salt, og lad det hvile i 7-10 minutter inden udskæring.
Tilbehør til stegt andebryst
Stegt andebryst smager dejligt med for eksempel rødvinssauce, hele, stegte svampe og forårsløg og kogte kartofler. Du kan også servere stegt andebryst med brunede kartofler, rødkålssalat, grønkålssalat og brun sovs evt. smagt til med andefedtet.
Mulighederne er mange, og dit forslag er lige så godt som mit.
Vinanbefaling
Jeg kan varmt anbefale at servere rødvin til stegt andebryst. F.eks. Bosco Agostino. Den er brygget på barbera-druen, og den har en kraftig, men forfriskende smag.
kan man pandestege/brune andebryst stykkerne i forvejen og derefter stege færdige i ovn lige inden de skal serveres? Så er de jo kolde når de kommer i ovnen men gør det noget for stegetiden?
Hej Anja
Jeg kan ikke forestille mig, det forlænger stegetiden, så længe du kommer dem i en forvarmet ovn, men måske gør det noget ved skindets sprødhed, så det ikke bliver lige så sprødt og knasende.
De bedste hilsner
Beate HurtigMums
Kunne man ikke bare pensle skindsiden med lidt smeltet andefedt for at genoprette sprødheden i skindet?
Hej Charlotte
Det var da et forsøg værd. Jeg bruner altid andebrystet først, for så ved jeg, skindet bliver helt sprødt. Men dit forslag giver selvfølgelig mindre opvask og mindre stege-os i køkkenet. Det prøver vi en dag. 🙂
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums
Kan man ikke bare ridse, salte og putte dem i ovnen? Det gjorde min salig kusine, og hendes andebryster var perfekte med sprødt skind, mør og lækker.