Pavlova

Pavlova er en dessert, som er lavet af marengs og fyldt med flødeskum, friske bær og frugter og måske også hakket chokolade, pistacienødder eller lignende. Desserten er opkaldt efter den russiske ballerina Anna Pavlova.

pavlova

Pavlova er en populær dessert i både det australske og newzealandske køkken. Det menes, at desserten er blevet opkaldt efter danseren efter eller under et af hendes besøg til Australien og New Zealand i 1920’erne. Om det er en australier eller newzealænder, der er ophavsmanden bag desserten, vides ikke med sikkerhed.

Båden Australien og New Zealand tager gerne æren. Men faktisk har det også været fremme, at desserten skulle være blevet opfundet i USA baseret på en tysk ret.

pavlova

Pavlova opskrift

Om desserten er af den ene eller den anden oprindelse, betyder intet for smagen. Det er en dessert, der har det hele. En sprød bund, der omfavner det bløde fyld og en sødme, der får perfekt modspil af den friske frugt.
5 fra 1 stemme
Ret: Dessert
Køkken: Australsk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Sværhedsgrad: Medium
Antal: 4 personer
Kalorier: 682kcal
Forfatter: Laust Kehlet

Ingredienser

  • 4 æggehvider
  • 250 g sukker
  • 1 tsk. majsstivelse
  • 1 tsk. hvidvinseddike
  • ½ l piskefløde
  • Masser af friske bær – mindst ½ kg men gerne flere

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 150° C.
  • Pisk æggehviderne stive, og tilsæt herefter sukkeret lidt efter lidt, mens der stadig piskes, indtil alt sukkeret er tilsat, og blandingen er blevet blank.
  • Vend majsstivelse og eddike forsigtigt i massen med en dejskraber.
  • Beklæd en bageplade med bagepapir, tegn en cirkel på ca. 20-25 cm i diameter, og fordel marengsmassen på cirklen til en høj ”kage”.
  • Sæt ”kagen” i ovnen i ca. 1 time – måske lidt mere – til den er gennembagt.
  • Pisk fløden til skum, og ordn bærrene.
  • Lad den nøgne pavlova køle af på pladen, inde du forsigtigt lemper den over på et fad.
  • Læg skum og bær på.

Noter

Tip 1: Drys med høvlet eller hakket mørk chokolade, og tilfør på den måde lidt bitterhed til det søde og det syrlige.
Tip2: Du kan også drysse med flormelis, det giver et frisk og indbydende pust til udseendet.
Skal der vin til den luksuriøse dessert – og tro mig, den fortjener det – så servér en sød, mousserende vin eller en sød vin på Muscat-druen. Desserten er sød, så skal vinen også være det, for ellers vil vinen komme til at virke meget sur.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 682kcal | Kulhydrat: 66g | Protein: 7g | Fedt: 45g | Mættet fedt: 29g | Flerumættet fedtsyre: 2g | Enkeltumættet fedtsyre: 11g | Kolesterol: 141mg | Natrium: 84mg | Kalium: 169mg | Fiber: 1g | Sukker: 66g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 85mg | Jern: 1mg

Hvordan opbevares pavlova?

Pavlova skal helst spises samme dag, som den er lavet. Bunden kan ikke fryses, og opbevares den på køl, bliver den blød og sej.

pavlova

Skal du absolut opbevare den, skal den opbevares tørt og ikke for koldt eller for varmt – f.eks. kan du lade den stå i den kolde ovn. Har du en kagedåse, der er stor nok til at rumme den, også når der sættes låg på, vil det være det ideelle.

Men helst skal den laves samme dag, som den skal spises. Og selvfølgelig, HVIS du opbevarer den, skal det være uden fyld.

Hvilke frugter/bær kan jeg bruge til pavlova?

Du kan stort set bruge alle slags friske frugter og bær til pavlova. Det er dog især bær, der er velegnet, som kirsebær, brombær, blåbær, hindbær, jordbær, men også frugter som kiwi, appelsiner, mango, fersken, ananas og passionsfrugt smager skønt i pavlova.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 1 time

Hvis du er mere nysgerrig på hvem ballerinaen, som kagen er opkaldt efter er, så kan du læse en fin lille biografi her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE