Det er ikke svært at lave hjemmelavet snaps. Det kræver bare tålmodighed. Tålmodighed til at vente. For snapsen skal have lov at trække og tage smag, af det som du kommer i den. Det kan tage alt fra et par uger til halve år. Men den passer jo heldigvis sig selv, måske skal du bare ryste den en gang imellem, mens den trækker.
.
Du kan komme alt muligt i din hjemmelavede snaps – krydderier, bolsjer, frugt, chili … alt muligt. For at kunne styre smagen, så den kun får smag af det, som du ønsker, skal du bruge en neutral snaps. Eller du kan bruge vodka. Vodka er nemlig en russisk, ukrydret brændevin, så her er du sikker på, at der ikke er nogen forstyrrende smag.
-->
Hjemmelavet snaps på vodka – opskrift
Ingredienser
- ½ l kirsebær
- 1 flaske vodka 70 cl – bare en billig en af slagsen
Herudover skal du bruge et glas, der kan rumme minimum 1 l, og som har et tætsluttende låg. Også kaldet et glas med patentprop.
Sådan gør du
- Skyl kirsebærrene, og befri dem for eventuelle stilke.
- Kom bærrene i glasset, hæld vodkaen over, og luk for glasset.
- Lad ”snapsen” trække i minimum 4 måneder, men gerne ½ år, så mandelsmagen fra kirsebærrene begynder smage igennem.
- Si bærrene fra, og hæld snapsen på en karaffel
-->-->-->-->
Haps, haps, haps, nu skal vi ha’ snaps!
Tip: Sørg altid for, at din snaps trækker og opbevares et mørkt og køligt sted. Nu er det jo ikke sådan, at ingredienserne mugner, det er vist ganske umuligt i alkohol. Men sollys kan få råvarerne til at smage anderledes. Køligheden er med til at gøre aldringsprocessen langsommere, så snapsen holder sig frisk i længere tid.
På samme måde som i opskriften herover kan du lave snaps af andre bær – f.eks. blåbær. Den behøver dog ikke trække lige så lang tid, da du her ikke skal vente på, at smagen fra stenen trænger igennem.
Bruger du sure bær i din hjemmelavede snaps – f.eks. havtorn eller rønnebær – så tilsæt et par spiseskefuld flydende honning, eller læg dem i fryseren et par dage, så de får frost, så får de en mere sødlig smag.
Før og efter
Bemærk det markante farveskift og forestil dig så du har eksperimenteret med lakrids eller chokolade ????
Akvavit, aquavit eller snaps?
Snaps er egentlig en fællesbetegnelse for assorteret brændevin. I gamle dage blev det ofte lavet på kartofler, mens der i dag mest bruges sprit fra hvede. Men hvad er så akvavit – aquavit? På latin livets vand. Jo snaps er også akvavit, men akvavit er ikke nødvendigvis snaps. Forvirret? Ok, så læs videre. Gældende for akvavit er, at det er som regel destilleret (kræver et destillationsapparat) og, at det er er tilsat enten kommen eller dild. Så mens snapse-kategorien er en rodebutik, som vi kan hygge os med ved at putte ting (bær, nødder eller andet) i en flaske vodka, så er akvavit en præcis defineret spiritus. På samme måde som Brandy (Cognac hvis det er fra det område) er destilleret vin, og whisky (whiskey) er destilleret øl. Så man kan kalde næsten al brændevin snaps, men det skal have en smagsramme på enten kommen eller dild, for at man kan kalde det akvavit.
Jeg kan ikke lide snaps
Den er god nok. Jeg bryder mig ikke om snaps – som i ren snaps, men jeg kan godt lide frugtsnaps. Så selvom du ligesom mig går uden om snapsene til julefrokosten, så skal du unde dig selv at smage en frugtsnaps. Hjemmelavet frugtsnaps selvfølgelig.
God fornøjelse og velbekomme!
2 Responses
Hej Beate. Jeg skal til at lave kirsebærsnaps for anden gang – første gang var en succes, efter knap 1 års lagring.
Jeg får en hel del gule blommer om kort tid, kan de bruges til snaps med vodka og hvordan?
Med venlig hilsen
Jørn
Hej Jørn
Nu ved jeg jo ikke, hvilken type blommer du taler om, men jeg tror da helt sikkert, at du sagtens kan bruge opskriften her til dem. Jeg har selv brugt opskriften her til både mirabeller (som jo er små, gule blommer) og til stikkelsbær. Dog lader jeg dem ikke trække helt så længe – blommerne i 5-6 uger og stikkelsbærrene i et par måneder. Men smag dig frem. Uanset frugttype, så vinder smagen på snapsen altid ekstra ved lagring efter filtrering, synes jeg.
Beate