Rødbedebøffer

Røde bøffer uden kød – rødbedebøffer. Det er en herlig ret, hvis du er vegetar eller bare af den ene eller anden grund vil lave en lækker ret uden kød.

rødbedebøffer

Annonce

Forleden dag lavede jeg rødbedebøffer – ikke fordi jeg eller nogen anden i familien er vegetar – men bare fordi jeg kan, og fordi det smager godt. Svigermor var inviteret på besøg, og hun blev mildest talt lidt overrasket, fordi jeg ikke kogte rødbederne. ”Det gjorde vi altid førhen”, sagde hun.

Rødbedebøffer som i gamle dage

Det vakte naturligvis min nysgerrighed, så jeg måtte jo lige tjekke mit danske husmoderleksikon fra 1949 (og det er altså et arvestykke fra min farmor – ikke et jeg har købt fra ny). Og det bekræftede hendes udsagn.

”Rødbeder koges møre i letsaltet Vand, pilles og skæres i Skiver paa mindst 1 cm; de pensles med Æg, vendes i Rasp, tilsat lidt Salt og Peber, og steges let i Smør. Spises med brunede Løg; Makaroni kan gives til.”

Rødbedebøffer – opskrift

Således står der skrevet. Men jeg vil nu holde mig til den mere nutidige udgave – hvornår den så end er kommet ind i det danske køkken.

Ingredienser til 4 personer

  • 450 g rødbeder
  • 1 stor bagekartoffel
  • 1 løg
  • 2 æg
  • 1 fed hvidløg
  • 1½ dl havregryn – måske lidt mere – vi brugte Urtekrams havregryn, der både er økologiske og glutenfri.
  • 2 tsk. paprika
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 2 spsk. kapers
  • 50-75 g fetaost – eller salatost
  • Olie og smør til stegning
  • Lidt friskrevet peberrod til servering
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Skræl rødbeder og kartoffel – brug evt. handsker, når du ordner rødbederne, så du undgår røde fingre.
  2. Riv rødbeder og kartoffel fint, og lad det dryppe lidt af for væde og kom det i en skål – saften kan evt. bruges til en sund smoothie, så undgår du madspild.
  3. Pil og hak løg og hvidløg fint, og kom også det i skålen, sammen med æg, havregryn, paprika og sennep.
  4. Hak kapers og smuldr fetaosten, og kom det op i skålen, og rør det hele godt sammen. Kom mere havregryn i hvis blandingen er for våd.
  5. Krydr med salt og peber.
  6. Sæt rødbedefarsen på køl ½-1 time.
  7. Form farsen til bøffer, og brun dem hurtig på panden i varm olie.
  8. Skru ned for varmen, tilsæt smør, og steg bøfferne færdige – ca. 10 minutter på hver side.

Rødbederne bliver mørke, når de bliver steget, men det er ikke det samme som, at de er svedne.

Tilbehør

Riv lidt peberrod oven på hver bøf. Det giver en dejlig frisk smag. Du kan servere rødbedebøffer som ganske almindelige hakkebøffer med bløde løg, kogte kartofler og brun sovs. Eller med coleslaw og varm kartoffelsalat. Du kan også komme den ind i en bolle sammen med lidt salat, agurker, tomater og dressing og servere den som en lækker veganer-burger. Som sædvanlig er det kun fantasien, der sætter grænser.

Jeg serverede rødbedebøffer – ikke med makaroni som i gamle dage, men med rodfrugter lavet i ovnen og hjemmelavet mornaysauce. Og svigermor var heldigvis ikke skuffet.

Velbekomme!

 

Forberedelsestid: 1 time

Tilberedningstid: 30 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Rødbedebøffer
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 37 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here