Rodfrugter i ovn

rodfrugter i ovn

Rodfrugter i ovn med honning

5 fra 2 stemmer
Samlet tid: 1 time
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Men alle rodfrugter kan bruges. Selleri, kålrabi osv. Jeg kommer også nogle gange løg i både og hele fed hvidløg i. Det giver en god smag. Jeg piller ikke hvidløgsfeddene, de kommer i, som de er. Når de først er bagt, bliver de bløde som smør og er lige til at smutte ud af deres skal.

Ingredienser

  • 1 kg rodfrugter – f.eks. 4 gulerødder 2 rødbeder og ½ kg kartofler (gerne bagekartofler)
  • ½ dl eddike
  • Lidt olie
  • 2 spsk. flydende honning
  • Saften af ½ citron og evt. lidt revet citronskal
  • 2 tsk. fennikelfrø
  • Salt

Sådan gør du

Sådan laver du rodfrugter i ovn

  • Skræl kartofler, gulerødder og rødbeder – brug evt. handsker, hvis du ikke vil have røde fingre – og skær dem i tykke stave.
  • Kom dem i en gryde med vand og eddike, kog op, og lad det koge i ca. 5 minutter. Denne del kan udelades, men det giver en dejlig sprødhed og god smag til rodfrugterne.
  • Læg rodfrugterne i et ovnfast fad, der er smurt med lidt olie – f.eks. olivenolie – i bunden.
  • Fordel honning, citronsaft og evt. -skal og fennikelfrø ud over rodfrugterne. Du kan evt. knuse frøene lidt i en morter først, så de afgiver mere smag.
  • Sæt fadet i ovnen, og tænd 200° C, og lad dem bage til de er møre – ca. 40 minutter – afhængig af størrelse.
  • Drys med salt, og så er de klar til servering.

Lidt om vores opskrift på rodfrugter i ovn

Rodfrugter i ovn – Det er dejligt nemt at lave rodfrugter i ovnen. Og hurtigt – afhængig af deres størrelse, naturligvis – og de passer sig selv. Så kan du lave den ret, de skal fuldstændiggøre imens.

Rodfrugter kan tilberedes på et utal af måder, men jeg plejer enten at honningbage dem eller at bage dem med krydderier, krydderurter eller andre smagsgivende ingredienser. 

Sidstnævnte kan varieres i det uendelig, afhængig af hvordan retten, de skal serveres til, er krydret. Eller efter smag og behag, eller efter hvad du nu har i skabene.

Størrelsen på rodfrugterne varierer lige så meget som arten af rodfrugterne. Jeg bruger kartofler – selvsagt – gulerødder, jordskokker, pastinakker, persillerødder, rødbeder og søde kartofler, som jeg skærer ud i både, skiver, halve eller større og mindre stænger – ligesom pommes frites.

De øvrige rodfrugter kan godt tage farve fra rødbederne, vil du undgå det, er du nødt til at lave rødbederne for sig selv. Jeg synes personligt ikke, at det gør noget.

Du kan servere rodfrugter i ovn til alt, hvad du vil servere kogte eller bagte kartofler til eller kartoffelmos til. F.eks. kyllinggryderetter eller måske til laks. Hvis retten som rodfrugterne skal servers til, også skal tilberedes i ovn – som f.eks. den førnævnte laks – så kan du sagtens lægge laksen oven på rodfrugterne, så de kan få gavn af den gode saft og kraft fra fisken. Det gør kun rodfrugterne endnu mere smagfulde.

Spiser I ikke op, kan du med fordel bruge rodfrugter i ovn til brasekartofler dagen efter til et spejlæg eller i en gang biksemad.

Sidst opdateret: 6. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter