Vegansk lasagne

Vegansk lasagne indeholder i sagens natur ikke kød eller andre animalske produkter. Det smager skønt, men det er lidt omstændeligt at tilberede, for der skal mange ingredienser til for at få den helt rigtige, lækre lasagnesmag. Men det kan lade sig gøre. Bare se med herunder.

Selvfølgelig kan du bruge Naturli’ eller et andet vegetabilsk ”kød”-produkt, men det giver altså ikke den samme smag, som hvis du laver ”farsen” selv.

Opskrift på vegansk lasagne med kartofler

Vegansk lasagne

Vegansk lasagne opskrift

5 fra 1 stemme
Samlet tid: 1 time 35 minutter
Ret: Hovedret, Vegansk
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Så frem med svampe, nødder, linser og grøntsager, så går vi i gang.

Ingredienser

Ingredienser til vegansk lasagne

  • 250 g champignoner
  • 1 stængel bladselleri
  • 2 gulerødder
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 rød peberfrugt
  • 50 g valnøddekerner
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 2 spsk. balsamicoeddike
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 1 tsk. tørret basilikum
  • 1 tsk. paprika
  • ½ tsk. stødt spidskommen
  • 1 flaske mosede tomater
  • 3 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dl røde linser
  • 200 g frisk spinat
  • 175 g Violife pizzaost

Ingredienser til "oste" sovsen

  • 350 g kartofler
  • Ca. ¾-1 dl kogevand fra kartoflerne
  • ½ dl gærflager
  • 2 tsk. løgpulver
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1 spsk. olivenolie
  • ½ tsk. dijonsennep
  • 1 spsk. citronsaft
  • Lidt revet muskatnød
  • Ca. 12 lasagneplader uden æg
  • Salt og peber
lodtrækning

Sådan gør du

  • Start med at sætte kartoflerne til sovsen over. De skal skrælles og skæres i mindre stykker og koges i usaltet vand.
  • Rengør champignoner og bladselleri, og skær bladselleri i mindre stykker.
  • Skræl gulerødderne, og skær dem i mindre stykker
  • Pil løg og hvidløg, og skær løget i mindre stykker.
  • Skyl peberfrugten, og fjern stilk, frøstok og kerner.
  • Kom champignoner, bladselleri, gulerødder, løg, hvidløg, peberfrugt og valnødder i foodprocessoren, blenderen eller minihakkeren, og hak det fint til en fars.
  • Varm olie op i en gryde, og steg farsen heri i fem minutters tid.
  • Tilsæt tomatpuré, balsamicoeddike, oregano, basilikum og paprika, og lad det svitse med i et par minutter.
  • Tilsæt de mosede tomater og bouillonen, og rør rundt.
  • Tilsæt linserne, bring i kog, og lad det hele simre i 20-25 minutter.
  • Lav imens ostesovsen ved at komme de kogte kartofler og alle de øvrige ingredienser til sovsen i foodprocessoren, og blend dem sammen til en glat sovs. Bliver den for tyk, så tilsæt mere kartoffelvand.
  • Smag grøntsagssovsen til med salt og peber.
  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Skyl spinaten, og slyng den fri for vand.
  • Kom et tyndt lag grøntsagssovs i bunden af en bradepande eller ovnfast fad – ca. 20 x 30 cm.
  • Fordel en håndfuld spinat ovenpå.
  • Hæld ostesovs over, og drys lidt revet pizzaost over.
  • Dæk med lasagneplader.
  • Gentag endnu 2-3 gange, og slut af med et lag grøntsagssovs.
  • Sæt lasagnen i ovnen i ca. 45 minutter, til lasagnepladerne er møre.
  • Lad lasagnen køle af i et kvarters tid, før du skærer i den, så bliver den mere fast i det.

Noter

Servér evt. med en grøn salat eller en frisk gulerodssalat.

Skal du også have en vegansk dessert? Så prøv f.eks. veganske proteinpandekager.

Eksperimenter med dine veganske lasagne:

Her er nogle forslag til alternative ingredienser, du kan prøve at tilføje eller erstatte i din veganske lasagne:

  1. Grøntsager:
    • Spinat: Brug friske eller frosne spinatblade i lagene for ekstra smag og næring.
    • Kål: Hakket grønkål eller savoykål kan tilføje en dejlig tekstur.
    • Aubergine: Skiver af aubergine kan bruges som en erstatning for lasagneplader eller i lagene.
    • Zucchini: Skiver af zucchini kan også bruges som en erstatning for lasagneplader eller tilføjes i lagene.
  2. Svampe:
    • Portobello: Større svampe som portobello kan tilføje en kødfuld tekstur.
    • Kantareller: For en mere intens svampesmag.
  3. Linser og bønner:
    • Kidneybønner: Tilføjelse af kidneybønner kan give ekstra protein og fylde.
    • Kikærter: Knuste kikærter kan bruges i stedet for eller sammen med linser.
  4. Nødder og frø:
    • Cashewnødder: Brug cashewnødder i ostesovsen for en ekstra cremet konsistens.
    • Solsikkekerner: Ristede solsikkekerner kan tilføje en dejlig crunch.
  5. Alternative oste:
    • Cashewost: Lav en ostesovs af cashewnødder, næringsgær og citronsaft for en ekstra cremet konsistens.
    • Tofurevet ost: Brug revet tofu som et ostelignende lag.
  6. Krydderier og urter:
    • Timian: Frisk eller tørret timian kan tilføje en dejlig aroma.
    • Rosmarin: En smule frisk rosmarin kan give en ekstra dybde.
  7. Saucer og smagsgivere:
    • Sojasauce: Tilsæt lidt sojasauce for ekstra umami-smag.
    • Miso: En lille smule miso-pasta kan også give dybde til smagen.
  8. Andre korn og pastaer:
    • Fuldkorns-lasagneplader: For en sundere version kan du bruge fuldkorns-lasagneplader.
    • Polenta: Lag af kogt og skåret polenta kan bruges som en erstatning for lasagneplader.

Eksperimentér med disse ingredienser for at finde den perfekte kombination, der passer til din smag. God fornøjelse med madlavningen!

 

Sidst opdateret: 25. juni 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 Responses

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.